Back to top

A gyümölcsmolyok visszavonultak, a puszpángmoly rajzik – növényvédelmi előrejelzés 37. hét

A gyümölcsmolyok károsításával az idén már nem kell számolni, ellenben annál nagyobb gond a gyapottok-bagolylepke, illetve a minden növényen tömegesen jelen lévő poloskák. A kisebb-nagyobb esők nyomán a gombás betegségek is megjelennek.

Szeptember első fele kellemes, késő nyári időjárással köszöntött be. A nappali hőmérsékleti maximumok már nem érik el a 30 °C-ot, éjszakánként pedig 14-16 fokra csökken a hőmérséklet. Éjszaka erős a harmatképződés és a nedvességborítás a növényeken, ami elősegíti a betegségek terjedését, különösen akkor, ha időnként esik is az eső.

A nyári extrém időjárási viszonyok miatt az idén feltűnően nagy a gyümölcshullás az almásokban és a szilvásokban.

Ennek csupán egy része írható a nagy hőség és a vízhiány rovására, a többiért az egész nyáron folyamatosan és nagy létszámban rajzó almamoly és szilvamoly felelős. Szeptember első hetére szinte minden molykártevő rajzása alaposan alábbhagyott, így az idén már nem kell számolni a károsításukkal. Az alma betakarítása előtt végezzük el a tárolási betegségek elleni kezeléseket, mellyel csökkenthetjük a betárolt termés romlását.

Gyapottok-bagolylepke kártétele babon
Gyapottok-bagolylepke kártétele babon
A zöldségfélék közül a másodvetésű babban, a csemegekukoricában, a paprikában és a paradicsomban igen erősen károsítanak a gyapottok-bagolylepke hernyói, ami élvezhetetlenné teszi a termést, illetve rothadási folyamatokat indít el. Ezen túlmenően az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska imágói és lárvái minden növénykultúrában tömegesen szívogatnak. A szívogatástól kifakuló foltok teszik élvezhetetlenné a termést, gyümölcsökön elhaló foltok alakulnak ki a terméshúsban.

A selyemfényű puszpángmoly második nemzedéke elhúzódóan rajzik
A selyemfényű puszpángmoly második nemzedéke elhúzódóan rajzik
Folyamatosan zajlik a szőlőszüret. A kisebb-nagyobb esők nyomán erősödő tendenciát mutat a szürkerothadás, különösen a vékony héjú fajták fürtjein.

Rövid várakozási idejű készítményekkel még védekezhetünk a kórokozó ellen.

A jelenlegi időjárás most kedvez a peronoszpóra és a lisztharmat terjedésének is, az előbbi betegség elsősorban a hónaljhajtásokon terjed, a lisztharmat viszont idős és fiatal leveleken egyaránt jelen van.

A selyemfényű puszpángmoly második nemzedéke elhúzódóan rajzik. A hernyók egy része már károsít, de további kártételek várhatók, így csak többszöri védekezéssel óvhatjuk meg növényeinket a tarrágástól.

A gyapottok-bagolylepke hernyói most is károsítják a muskátli bimbóit, amitől a kiodvasított bimbó elhal. Felszívódó és méhkímélő rovarölő szerekkel védekezhetünk ellene.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Állami elismerést kaphat a MATE új szárazság- és mésztűrő szőlőfajtája

A MATE cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE, a rendkívül ígéretes Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt pedig a napokban kerül bejelentésre.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.