Back to top

A legjobb fakitermelők

Erdészetek munkatársai, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások, tűzoltóságok, erdészeti iskolák állítottak ki négyfős csapatokat a Stihl Országos Fakitermelő Versenysorozatra. Közülük a regionális versenyek legjobbjai, összesen 28 csapat jutott be a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett döntőbe.

Fotó: Kiss Gergely
Mi favágóknak mondanánk őket, ők azonban inkább a fakitermelő megnevezést szeretik. Ők azok a szakemberek, akik az erdők megújítását, karbantartását azzal végzik el, hogy kivágják a vágásra érett faállományt. 2011-ben indult a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat, melynek célja az erdei fakitermelési munka biztonságának növeléséhez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházat bemutatására.

Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik.

Az úgynevezett kombinált versenyszámban, ahol a végén mind a négy csapattag dolgozik, a versenybíró leállítja a rönkhasító fejszést, ha egy másik versenyző a lendítési irányban van éppen. A verseny a díjugratáshoz, militaryhoz hasonlóan időre és hibapontra megy, vagyis igazán helyén volt a döntő Bábolnán.

A zsűri a vágás minőségét értékeli
A zsűri a vágás minőségét értékeli
Fotó: Kiss Gergely

Délelőtt és délután is pontos időbeosztás szerint hét pályán zajlott a viadal. Először egy fa kidöntéséhez szükséges bevágásokat készítette el a csapat első tagja, a második egy szép, egyenletes szeletet vágott le egy rönkből úgy, hogy az alulról és fölülről is megindított vágásoknak találkozniuk kellett. A harmadik csapattag legallyazott egy rönköt és miután a társa bejelölte rajta a vágási helyeket, rönkökre vágta. Ekkor lett mind a négy versenyzőre szükség, ketten fejszével kettéhasították a rönköket (ha valamiért nem hasadt, akkor láncfűrésszel rásegítettek), a végén pedig egyenes vonalra igazítva úgynevezett sarangba rakták a rönköket.

Döntés versenyszám
Döntés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A kombinált versenyszám mellett a versenyzőknek stílszerűen a Stihl láncfűrészen kellett a láncot megigazítaniuk és a fűrészlapot megfordítaniuk – ezt a műveletet mindannyian könnyedén elvégzik munka közben is. Nem véletlen, hogy még a bírók figyelő tekintete alatt is többen is 20 másodperc alatt teljesítették a feladatot. Ugyan a 8 másodperces rekordot nem döntötték meg, de a 15-19 másodperc is igazán lenyűgöző.

Szerelés versenyszám
Szerelés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A verseny első harmadába a fiatalok, a 18-19 éves szakiskolások még nem értek oda, mert kiderült, ez az a szakma, ahol az ügyesség mellé mindenképp szükség van a nyers erőre, amit évek kemény munkájával lehet csak megszerezni.

Fotó: Kiss Gergely

A 2022-es STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozaton 1. helyezettje 241 ponttal az Északerdő 100 (Lengyel Lajos, Máté Viktor, Kiss Attila, Pankotai Zoltán). A 2. helyezett 261 ponttal a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. közös csapat (Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László, Bakó András). A 3. helyezett pedig 290 ponttal a Gemenc Zrt. csapata lett (Mézes Gergely, Hideg Bence, Papp László, Bottyán Péter)

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Baranyai erdész lett az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Őszi sikertörténet az erdei iskolákban

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái évről-évre újragondolt, többszörösen minősített programmal dolgoznak. Miskolc óvodái és iskolái számára kiváló lehetőség a Csanyiki Erdőház, ahol október végéig 5400 főt regisztráltak. A Fónagysági Bagoly-vár 25 éve fogadja a kikapcsolódni, tapasztalni vágyó látogatókat, óvodásoktól a nyugdíjasokig. Ebben az évben csaknem 6000 vendégük volt.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.