Back to top

A mezőgazdasági drónok már nem a jövő, hanem a jelen technikája

Az ABZ Drone célja, hogy az ügyfelek számára minden drónnal kapcsolatos szolgáltatást és ügyintézést komplexen kínáljon. Míg 5-6 évvel ezelőtti kiállításokra visszanézve csak érdeklődők voltak és elég szkeptikusan álltak a legtöbben a drónozás kérdéséhez, mára a helyzet pont fordítva van.

A mezőgazdasági drónok már nem a jövő, hanem a jelen technikája | MMG

 

A portfólió rendkívül széles és sokrétű, az ipari és mezőgazdasági drónok értékesítésén túl az ABZ Drone foglalkozik oktatással, képzéssel is. A cég az első Magyarországon aki elindította a növényvédelmi permetező drónpilóta képzést - ez Szentendrén több száz hallgató részvételével indult, és 127 órából áll. Ezen túl a gépek garanciális és nem garanciális szervi szolgáltatásokat is kínálják ügyfeleik részére.

Fotó: Csatlós Norbert

A 35. Bábolnai Gazdanapokon az érdeklődők látványos gyakorlati bemutatón láthatták működés közben a mezőgazdasági drónokat.

A DJI T30 típusú gép 30 literes permetezőszer tartálya 9 méteres munkaszélessége és 16 hektár/órás teljesítménye ideális választássá teszik a legnagyobb kiterjedésű gazdaságok számára is.

Ez egy nagyon közkedvelt típus Magyarországon, mint a legnagyobb permetező drón. A Bábolnai Gazdanapok látogató két felmérő drón repülését is nyomon követhették.

Az érdeklődés érthető módon a permetező drón repülése iránt volt, de a látványosság mellett sokan szakmai szempontok miatt is felkeresték a bemutatót. A legtöbb kérdés természetesen az árra vonatkozóan érkezik, de a gépek teljesítményére, óránként permetezhető hektár mennyiségére is számos kérdés érkezik.

5-6 évvel ezelőtti kiállításokra visszanézve csak érdeklődők voltak és elég szkeptikusan álltak a legtöbben a drónozás kérdéséhez. Mára ez megfordult, most már a legtöbben látják, szakmabeliek is, hogy ennek abszolút helye van a mezőgazdasági technológiában.

Egyre nagyobb az érdeklődés, többen komolyan tekintenek a megoldásra, akár szolgáltatóként is tervezik, hogy fognak drónt vásárolni.

A képzés elvégzése után többen a saját gazdálkodásukba szeretnénk beilleszteni, hiszen látják, hogy ez a technológia abszolút működik, nagyon jó hatékonyságú permetezést és felmérést lehet a drónokkal végezni és nagyon megkönnyíthetik a gazdálkodást is.

A drónok száma és a mezőgazdasági használata ma még nem számottevő, de hamarosan a tanfolyamokról kikerülve több száz gazdálkodó kezdi el használni a technológiát. Ekkor kerül majd sokkal inkább napirendre a légtérhasználat kérdése. A tapasztalatok szerint

a legtöbben a jogszabályi bizonytalanságok miatt félnek a drón használattól, illetve a kevesebb növény védőszer kijuttatásának hatékonysága is meglepi az érdeklődőket.

ABZ Drone által szervezett képzésen olyan gyakorlati ismereteket és bemutatókat láthatnak a részvevők, amelyek révén a legszkeptikusabbak is felismerik a technológia valódi előnyeit. Hasonlóan más mezőgazdasági gépekhez, a drónok esetén is igaz az, hogy a gazdálkodás méretéhez érdemes igazítani a drón méretét.

Akiknek kisebb területei vannak vagy a tábláik szabdaltak, azoknak a kisebb permetező drón észszerűbb megoldás lehet. Akiknek nagy, egybefüggő táblái vannak és korábban akár vízborítás miatt nem tudták a növényvédelmet megfelelően elvégezni, az ő számukra már az első alkalommal egyértelműek a technológia előnyei.

Fotó: Csatlós Norbert

A legtöbb érdeklődő azért keresi az ABZ Drone szolgáltatásait, mert belátják, hogy a precíziós mezőgazdaság a jelen és a jövő is. A technológia használatával a táblákon végezhető adatgyűjtés, amely a precíziós gazdálkodási modell alapja, könnyen és pontosan elvégezhető.

A permetezőszer csökkentése a költségmegtakarítás mellett a környezeti okokból is nagyon előnyös.

Szolgáltatás részét képezi most már az RTK földi állomás, amely az ügyfelek számára centiméteres pontosságú pozicionálást tesz lehetővé az összes eszköz számára.

Az ilyen ipari és mezőgazdasági célra használt drónok élettartama a felhasználástól is nagyban függ. Az akkumulátorok megfelelő töltése évekkel meghosszabbíthatja egy-egy ilyen eszköz használati idejét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.