Back to top

Gyenge szántóföldi hozam, kiváló minőségű gyümölcsök

Még korai volna végleges mérleget vonni, hogy összességében mekkora kárt okozott a trópusi hőséggel párosuló aszály a szerb mezőgazdaságnak és az ország egészének, ennek ellenére biztosan kijelenthető, hogy ehhez hasonló, elemi csapás méretű szárazságra a legidősebbek sem emlékeznek.

Két dolog viszont már biztos: a szántóföldi haszonnövények mindegyike katasztrofális terméseredményt produkált, ellenben a gyümölcsök és a szőlő átlagos hozama szinte mind kiváló minőségű lett.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint Vajdaságban 200-250 literrel kevesebb eső hullott a szokásosnál az év első nyolc hónapjában. Ekkora vízdeficit elviselésére még a viszonylag szárazságtűrő kukorica és napraforgó is képtelennek bizonyult.

Katasztrófahelyzet a vajdasági szántóföldön
Katasztrófahelyzet a vajdasági szántóföldön

Nincs étolajhiány

Ennek következtében rendszerint őszi betakarításuk már augusztus első felében megkezdődött – soha ilyen korán!. Azok a termelők, akiknek jelentősebb szarvasmarha-állománya is van, silózással próbálták menteni a menthetőt, de az idei kukoricavetés nagy része a vízhiány miatt még csövet sem tudott képezni, így a silótakarmány minősége igen gyenge.

A rosszabb termőképességű, a homokos és szikes területeken teljesen elmaradt a betakarítás.

Az ottani gazdák jobb híján azzal próbálnak vigasztalódni, hogy a leszecskázott és beszántott növényi massza legalább a föld termőképességének jót tesz, és jövőre már csak azért sem kell a műtrágyázásra költeniük, mert az idén kijuttatott könnyen felvehető tápanyagok nagy része hasznosítatlan maradt a gyökérzónában, és jövőre hasznosítani tudja a növényzet.

Augusztus utolsó harmadában végre megérkezett a csapadék, két nap alatt 80-90 liter eső áztatta a vajdasági rónát. Csakhogy a beszáradt napraforgón, kukoricán és szóján ez már nem segített.

Ennek ellenére étolajhiánytól nem kell tartani a szerbiai szakértők szerint. A tavalyi 210 ezer hektár után ugyanis idén 250 ezer hektáron vetettek napraforgót a vajdasági termelők, így a lényegesen kisebb hozam ellenére is lesz olaj elegendő.

A késve érkezett eső a cukorrépán és a késői szójafajtákon még segíthet, de azok esetében is borítékolható a jelentős terméscsökkenés.

Cukorrépából 5 vagon alatti terméssel számolnak. A csapadék mindenesetre annyi haszonnal jár, hogy megkönnyíti az őszi szántást, az őszi kalászosok és a repce magágyainak előkészítését, és talán még némi nedvességtartalék is marad a földben.

A gazdák Újvidék központjában is napokra megbénították a közlekedést
A gazdák Újvidék központjában is napokra megbénították a közlekedést

Tüntettek a gazdák

A szerbiai gazdatársadalom évtizedek óta szervezetlen. Köreiben időnként megmutatkozik az érdekvédelemre való igény, potenciális érdekvédők is meg-megjelennek a nyilvánosság előtt, ennek ellenére a mai napig képtelenek voltak kiépíteni a szervezett szakmai és gazdasági érdekvédelmet. Egyedül a vajdasági magyaroknak sikerült megteremtenie, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) a létrehozásával. A szervezetnek 73 délvidéki, főként magyar gazdákból álló tömörülés a tagja.

Egységes érdekvédelmi szervezete viszont még mindig nincs a szerbiai gazdáknak. Az elmúlt évtizedekben mindenki tevékenysége kérészéletűnek bizonyult, aki csak felvállalta a gazdálkodók érdekvédelmét.

Hasonlóan történt idén is. Szerbia több városában, így Újvidéken és Szabadkán is akadt néhány termelő, aki el tudta hitetni társaival, hogy el kell menni a falig a belgrádi kormánnyal szemben támasztott követeléseikkel, és közutakon felsorakoztatott traktorokkal addig kell akadályozni a forgalmat, amíg a kormány nem tesz eleget az összes követelésüknek.

Ezekkel a követelésekkel az a gond, hogy nem tudták összehangolni őket, és hogy emiatt nem állt mögéjük egységesen a gazdák többsége. Másrészt a tüntetők olyan földműveseket küldtek Belgrádba a kormánnyal tárgyalni, akik sosem termesztettek napraforgót, ezért hiteltelennek tűnt a 700 eurós napraforgóárra vonatkozó követelésük.

Ennek ellenére a kabinet engedett nekik, amiben engedhetett: a tejtermelőknek járó prémium, a gázolaj kedvezményes ára és a mezőgazdasági hitelek visszafizetésének halasztása ügyében. Viszont azt a követelést, hogy a kormány 700 eurós tonnánkénti felvásárlási árat garantáljon az idei napraforgótermésre, nem volt hajlandó teljesíteni az állam – már csak azért sem, mert a szomszédos országokban 520-530 eurót fizetnek a földművelőknek a napraforgó tonnájáért.

– Régen véget ért Szerbiában a szocializmus. Az egypártrendszerben határozta meg a kormány adminisztratív úton a legfontosabb termények árát, ami a gyakorlatban egyben a felvásárlási árat jelentette. De ezek az idők régen elmúltak

– emlékeztetett Alekszandar Vučić államfő. – A mai világban nem a kormányok, hanem a kereslet és a kínálat viszonya, a piac határozza meg az árakat – tette hozzá.

Nyitott Balkán – borászati jövőkép

Ezzel a címmel tartottak Belgrádban rendezvényt a térség borászainak. A nyugat-balkáni országok minél szorosabb politikai és gazdasági összefogását szorgalmazó Nyitott Balkán nevű kezdeményezés keretében tartott rendezvény célja, hogy az ágazat résztvevői közösen aknázzák ki a borászatukban rejlő lehetőségeket.

Az őshonos szerbiai Tamjanika borszőlő vörös változata
Az őshonos szerbiai Tamjanika borszőlő vörös változata
A szeptember 1–4. között tartott rendezvényt a szerb, az észak-macedón és az albán kormány közösen szervezte. A térség legjobb borainak bemutatatása mellett a borászok ismerkedése, összetartásuk, összefogásuk megalapozása volt a találkozó célja.

Vagyis annak ellenére, hogy a történelem során politikai értelemben rendre Európa lőporos hordójaként emlegetik a nyugat-balkáni térséget, vannak egészséges kezdeményezések, amelyek szakmai eszközökkel igyekeznek hozzájárulni a különböző nemzetiségű, nyelvű, kultúrájú és mentalitású emberek közeledéséhez.

„A térség borászai az utóbbi évtizedekben kiváló szakmai eredményeket értek el, felzárkóztak a világ legkiválóbb bortermelői mögé. A rendezvénnyel szeretnénk elérni, hogy ezeket a termelőket többé ne csak szűk környezetükben tartsák kiváló borásznak, hanem a tágabb térségben is. Ezzel egyrészt hozzá kívánnak járulni a minőségi borok népszerűsítéséhez, ezáltal pedig az ágazat helyi és a borkultúra egyetemes fejlesztéséhez – fogalmazott Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, a találkozó egyik szervezője.

A házigazdák gondoskodtak róla, hogy a kiváló borok kóstolásához megfelelő ízek dukáljanak: a borokat a legjobb nyugat-balkáni ételkülönlegességek felvonultatásával párosították.

Jó ezt hallani azt követően, hogy alig egy-két héttel ezelőtt még a szerb-koszovói határállomások lezárásáról, a pristinai intézkedések ellen tiltakozó koszovói szerbek által emelt úttorlaszokról érkeztek a hírek. Ebből is látszik, hogy van egy szebb arca is a nyugat-balkáni térségnek, és hogy az itt élő népek és nemzetségek közötti barátság erősítésében milyen jelentős szerepe lehet például a borászoknak. Példájukból más ágazatok képviselői is okulhatnának.

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy még jeles franciaországi borászok is részt vettek a belgrádi nemzetközi borászati találkozón.

Rajtuk kívül ott voltak a legjelentősebb kereskedőházak, éttermek és szállodák képviselői is, vagyis kereskedelmi szempontból sem lesz mellékes, ami ebben a négy napban történt a belgrádi borászati találkozón. Amellett a szervezők a világ legjelentősebb borászati szaklapjainak munkatársait is meghívták az eseményre.

Szerbiában egyébként 80 ezer kisebb-nagyobb gazdaság foglalkozik szőlőtermesztéssel. Az itteni borászat fellendítéséhez az ország szőlőnemesítői is hozzájárulnak, ugyanis az elmúlt években intenzív nemesítésbe kezdtek őshonos szerbiai szőlőfajták felhasználásával. A két legismertebb, csak itt termesztett szőlőfajta a Prokupac és a Tamjanika fajták, amelyekből már most is kiváló, az ínyencek körében keresett borkülönlegességeket készítenek.

Ha már a szőlőnél tartunk, szőlész-borász szakemberek szerint Szerbiában a szárazság miatt a szőlőtermés is valamivel kisebb lesz a vártnál, viszont a sok napsütésnek köszönhetően kiváló lesz a minősége. Azonkívül a szárazság miatt a szokásosnál kevésbé károsították betegségek az ültetvényeket, és az átlagosnál magasabb a szőlő cukorfoka.

A szüret augusztus végén megkezdődött. Ágazati becslések szerint 8 tonnás hektáronkénti átlagtermésre és 160 ezer tonnás össztermésre lehet számítani Szerbiában.

A történet vége az lett, hogy a földművesek belátták: éppen elegendő baja van a kormánynak az egész Európát sújtó háborús, politikai és gazdasági válsággal, és ebben a helyzetben nem várhatják el az államtól, hogy vállalja az évszázados aszály okozta károk maradéktalan megtérítését. Ekkor hazahajtottak a traktorokkal az eltorlaszolt városközpontokból, útkereszteződésekből és hidakról.

Bőséges szilvatermés várható

Az ország nemzeti gyümölcsének számít a szilva. Belőle készül a messze földön híres, hordóban érlelt, sárga színű šljivovica, Szerbia pálinkája. Az idei szilvatermés mennyisége átlagosnak ígérkezik, a minősége azonban kiváló. A szárazság következtében nem jelentkeztek növényi betegségek, a gyümölcs cukortartalma pedig igen magas. Ennek köszönhetően kiváló lekvár, befőtt, aszalvány és párlat készíthető belőle.

A szilva szedését augusztus második felében megkezdték.

Kiváló minőségű az idei szilvatermés
Kiváló minőségű az idei szilvatermés
A szilvatermesztőket is krónikus munkaerőhiány sújtja. A magas napszám ellenére sem találnak elég dolgozót, akik leszednék a termést, ráadásul a bőséges szilvakínálat mellé nem párosul megfelelő kereslet. Emiatt a gyümölcs ára annyira alacsony, hogy aki csak teheti, feldolgozza, úgy értékesíti. Legnagyobb részéből pálinkát készítenek, de aszalva is jelentős mennyiségű szilva kerül a boltokba, sőt kivitelre is jut belőle.

Az ország nyugati részén fekvő Osečina a szilvatermesztés központja, ahol minden évben augusztusban megtartják a szilvatermesztők napját. A városka környékén nem kevesebb, mint 3 ezer hektáron terem a kék színű gyümölcs, mintegy 900 ezer fáról kell leszüretelni.

Ezen a környéken sok család szakosodott szilvatermelésre és -feldolgozásra, szinte csak ebből a gyümölcsből élnek. Sokatmondó adat, hogy a régióban nem kevesebb, mint 150 kisebb és 40 nagykapacitású, alagútrendszerű aszalóüzem működik.

A térségben termett gyümölcsből a világ mind az öt kontinensére szállítanak.

Idén nagy gond, hogy a hatalmas felvevőképességű orosz piacra nem tudnak szállítani. Szerencsére új értékesítési lehetőségként felmerült Szaúd-Arábia, így most bíznak benne, hogy nem marad nyakukon a termés.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.