Back to top

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.

A Takács család feljegyzéseinek gyűjteményében az 1730-as évekből származik az első szőlőről szóló írás. Takács Zsolt a család nyolcadik generációjának tagja.

– Üknagyapánk, Takács Mihály kezdte a szőlőtelepítést, amit fia, Takács Péter folytatott, a szőlő- és bortermeléssel együtt. Az ő fiai, Takács Mihály, József és Ferenc a szakma szeretetét is megörökölték tőle – idézte fel a csendes helyen fekvő, meghitt családi birtok megalapozását.

– A mi pincészetünk Takács Mihály ágán folytatódott, aki Festetics Tasziló területszomszédja és jó barátja volt.

Az ő fia, Takács Lajos 2,5 hektáron termesztett Rizlingszilvánit és Rajnai rizlinget, hagyományos bakhátas műveléssel. A termelőszövetkezetek szervezésekor, 1959 és a ’70-es évek között a család területeinek nagy részét elvesztettük.

Takács Zsolt: a munka mellett a család és a pihenés ugyanolyan fontos
Takács Zsolt: a munka mellett a család és a pihenés ugyanolyan fontos
Fotó: Bella Huba

Édesapámnak, Takács Ferencnek az 1990-es évek közepére sikerült egy kis részüket visszavásárolnia, és azonmód belevágott a minőségi bortermelésbe. Kordonos művelésre váltott, és Chardonnay-t, Zengőt, Nektárt, Irsai olivért, Blauburgert és Kékfrankost kezdett termeszteni.

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a szőlőben, a természetszeretetem is ott alakult ki. Nem volt kérdés, hogy mit fogok tanulni. Miután 1992-ben végeztem a balatonfüredi Széchenyi Ferenc Szakközépiskola borász szakán, a Vonyarcvashegyi Pincészeti Szövetkezetnél dolgoztam
25 évet. Közben segítettem édesapámnak a munkában, folytatva a családi hagyományt.

Amikor a szövetkezet megszűnt, úgy gondoltuk, saját vállalkozásban folytatjuk a szőlészetet és a borászatot.

„Ráfeküdtünk” a munkára és a borok még jobb minőségére, kibővítve a marketinggel. Az alapok adottak voltak, hiszen 1997 óta palackoztuk a borainkat. Egyik fő célomat, hogy kizárólag palackban értékesítsük a borainkat, 2010-ben sikerült valóra váltanunk. Aztán 2012-ben megvásároltunk még 0,5 hektárt, és megkezdtük a mai fajtaösszetétel kialakítását. Jelenleg hét fajta szőlőből készítünk 10–11 féle bort, szárazat, félszárazat és félédeset, fehéret, vöröset és rozét egyaránt.

A Bakonyi Karcsi bácsi által létrehozott félédes muskotályos Nektár illata és finom savai szinte mindenkit elvarázsolnak, 2003 óta ez a pincészetünk „zászlóshajója”. Egyébként 4–5 ezer liter bort palackozunk évente.

Takács Zsolt elmesélte, hogy amikor vállalkozni kezdtek, alaposan átbeszélték a lehetőségeket egy marketingszakértővel.

– Rövid úton tisztáztuk, hogy a jó bornak is kell a cégér, akármilyen közhelynek számítson ez manapság. Mindent alapjaiban megváltoztattunk, a közösségi médiás jelenlétünktől kezdve, a weboldalunkon át a cégtáblákig és a palackok címkéjéig. Utóbbiakat egyébként igazi különlegességnek tartom. Mivel komolyan biciklizem, először is kézzel rajzolt kerékpárok jelentek meg a címkéken. Aztán következtek a gyerekeim, akik szintén „beléptek” a borászat világába a Három Nővér elnevezésű borcsaláddal.

– A Boróka, szárazsága ellenére, könnyű, zamatos muskotályos fehér bor. Elsőszülött lányomról neveztem el, mert ebben a borban az ő bája, csintalan mosolya, jókedve köszön vissza. Itt kell megjegyeznem, hogy pincészetünk Nektárját hungarikummá nyilvánították a 2003-as Országos Cserszegi Borversenyen.

A Három Nővér borcsalád legfiatalabb tagja Villő. Igazi különlegesség kerül a palackjába, ami a Balaton-felvidék fiatalos lendületét és Tokaj-Hegyalja tiszteletét ötvözi:

Chardonnay borunkat tokaji aszús hordóban érleljük, ami akkor kerül palackba, amikor savai lekerekedtek, a hordóból pedig kellőképen, de nem tolakodóan kivette a fa és a vanília ízét.

Ez a bor legkisebb lányunkra emlékeztet, aki mindig felhívja magára valamivel a figyelmet. Hozzá hasonlóan egyből megakad az ember szeme ezen a palackon. Csak rá kell nézni a címkére, aztán megkóstolni a bort, és mindenki egyből érti, hogy miről van szó.

Borókán kívül természetesen itt van Zselyke is. Középső lányom nevét viseli a pincészet új, félszáraz fehérbora. Gondosan kiválogatjuk hozzá a legérettebb fürtöket, hogy egyensúlyban legyen az ízvilága és a savtartalma. Zselyke lányom pajkosságát, dacosságát és érzékeny lelkivilágát a Zengő bor csodája adja vissza. Reduktív technológiával készül a bor, amivel megőrzi intenzív gyümölcsös illatát.

Természetesen a boroscímkék kislányaim portréját viselik. A rajzokat párom készítette. A vendégeink és a vásárlók kedvelik ezt a stílust. Persze, hozzá kell tenni, hogy ehhez finom, minőségi borok is kellenek .

A szakember szerint a szőlészet-borászat sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Ma már nem elegendő, ha csak néha, például hétvégenként ránézünk a birtokra, hétköznap is ott kell lenni az ültetvényen, gyakorlatilag állandóan.

– Az időjárás változása, viszontagságai, a hirtelen megjelenő betegségek miatt a szőlőben nem lehet várni. Előfordulhat, hogy akár 1–2 órán belül permetezni kell, ha meg akarjuk menteni a termést. Mivel csak évi egy termés áll rendelkezésünkre, arra nagyon kell vigyázni.

Milyen volt az idei esztendő szőlészeti szempontból?

– A tél és a metszés után nagyon nehezen indult a rügyfakadás, körülbelül három hét késést tapasztaltunk. Aztán hirtelen megjött a meleg, és a szőlő óriási sebességgel kezdett nőni, akár a napi
7–8 centimétert is meghaladta. Ebből következően rengeteg volt a zöldmunka. A következő időszakot a csapadékhiány határozta meg.

Viharok tekintetében szerencsések voltunk: elkerült bennünket a jég.

Bár a korai fajtákat, például az Irsai Olivért és a Nektárt már leszedhettük volna, mégis csak szeptember elejére tervezem a szüretet. Egyrészt azért, mert bíztam annak az 50 milliméter csapadéknak az érkezésében, ami szerencsésen meg is jött nemrég Ez azért volt fontos, mert nekünk nemcsak a minőség, hanem a mennyiség is fontos, hiszen sok a vendégünk, meglehetősen sok bor fogy, a pince nem lehet üres.

Válogatás a Takács-pincészet boraiból
Válogatás a Takács-pincészet boraiból
Fotó: Bella Huba

Ha már a szüretet szóba hoztam: amikor a korai fajtákkal elkezdjük a szedést, onnantól másfél hónapig tart a betakarítás. A végére a vörös és a Tramini marad. Előbbit október 20. körül préselem, de közben már fejtem a korábbi szüreteket.

A spontán erjesztés mellett – sem élesztőt, sem tápsót nem használok – a gyors fejtés híve vagyok, az illatos fajták miatt. A borok saválló vagy műanyag tartályba kerülnek. Lényeges szempont a légmentesség.

Takács Zsolt azt mondja, nem nagyon tervez változtatni, a birtok mostani mérete neki éppen megfelelő.

– A munka tekintetében pengeélen táncolunk: magunk már nem nagyon tudnánk többet dolgozni. Az 1 hektár elég! Ketten végezzük a teendőket, csak szüretelni hívunk barátokat. Azt az elvet követem, hogy a munka mellett a család és a pihenés ugyanolyan fontos. Mindig várjuk a szüret végét, bár hozzá kell tenni, hogy utána sincs nagy leállás, hiszen télen meg a borokat kell kezelni. Aztán ott van a vendéglátás is, ami szintén sok tennivalót jelent.

A borokat, persze, kóstolgatni is kell. Melyik lehet Takács Zsolt kedvence?

– Ez hangulat- és társaságfüggő. Szeretem az érlelt borokat. A kedvencem talán az érlelt Chardonnay, a Villő, nagy melegben viszont egy rozé hosszú­lépés. Ha már a kedvencekről van szó, akkor elmondhatom, hogy a vendégek véleményét jó megismerni. Sok versenyen kaptunk már rangos elismeréseket. Ezek nagy örömet szereznek, ennek ellenére az érmeket és okleveleket egy fiókban tartom, nem mutogatom őket. A versenyeknek köszönhetően tudom, hogy szakmailag hol állok, de igazából a boraim fogyasztóinak a véleménye a legfontosabb. Legtöbben az illatos, könnyű, száraz borokat keresik, szeretik, de a palettánkon mindenki talál, olyat, ami ízlik neki. Számomra ez a lényeg.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.