Back to top

Mezőföld, egy jobb sorsra érdemes vidék

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye közös metszete, s 99 települést foglal magába. A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A projekt 2022. április 01-én elindult, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. az eddig elvégzett szakmai feladatokról gazdafórum keretében tartott tájékoztatást Cecén.

Fotó: viniczai

„Soha nem volt ilyen mértékű kihívás a mezőgazdaságban” - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. A MATE rektora hozzátette, nemzetbiztonsági szempontból ma az élelmiszer és az energia ellátásnak kiemelt szerepe van, az élelmiszer önrendelkezéshez már a korszerű technológiák is hozzájárulnak. A precíziós gazdálkodás területén már több eredményt ért el az egyetem, ehhez rendelkezésre állnak az eszközeik, a szoftverek. Talán ma még sokaknak távolinak tűnik, de

a technológia váltás elkerülhetetlen. Ugyan nem minden gazdának kell önállóan ilyen eszközökkel rendelkeznie, egyre fontosabbá vélik a társulás, az integráció.

A Közép-Duna Menti térség elsősorban a Duna-völgyi területet és az egymással szorosabban együttműködő Mezőföldi és Kiskunsági települések összességét jelenti. A gazdafórumon felszólaló Grónay Andrea, a KDMFÜ ügyvezetője kiemelte, korábbi évtizedekben belső perifériának tekintett terület-együttes, a közös értékek megerősítésében és az együttműködésben érdekelt. A tervezett fejlesztési tevékenységek térségi szemléletet, folyamatos fejlesztési együttműködést, hatékony szervezeti koordinációt igényelnek a központi és a helyi, valamint a térségi, megyei önkormányzati és a kormányzati szereplőktől. Ehhez nélkülözhetetlen a szélesebb körű térségi együttműködés kialakítása, a meglévő kapcsolatrendszer megerősítése, a professzionális térségfejlesztési szervezet működtetése. A fejlesztési tevékenység rendkívül szerteágazó jellege a hazai és európai uniós fejlesztési lehetőségekkel is összekapcsolódik.

Fotó: viniczai

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács munkaszervezetként működő ügynökség azzal a céllal alakult, hogy segítse a 2020. július 1-jén létrejött, Közép-Duna Menti Kiemelt Térség versenyképessé válását, valamint, célzottan támogassa a térségi piaci szereplőket a gazdaságfejlesztési területeken.

A térségben az agrárium kiemelkedő jelentőségű, mintegy 21 ezer cég foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel, állattenyésztéssel, erdő- és vadgazdálkodással.

A szakember rámutatott, kevés munkaerő, hiányszakmák, alacsony szakképzettség, gépesítés hiánya jellemzik a térséget. Ezzel szemben ott van a jó termőtalaj, a magas őstermelői létszám, a termelői közösségek, a termékek széles kínálata, a halastavak, és nem utolsósorban három borvidék.

A projekt első lépéseként a precíziós gazdálkodás megismertetését, elterjesztését kezdték meg. Ennek keretében mintaterületeket jelöltek ki, a mérések folynak, amit a megvásárolt nyolc ipari drón is segít. Ezeket, valamint a talajvizsgálat eszközeit is bemutatták az érdeklődőknek a gazdafórumot követő szántóföldi bemutatón.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..