Back to top

Mezőföld, egy jobb sorsra érdemes vidék

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye közös metszete, s 99 települést foglal magába. A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A projekt 2022. április 01-én elindult, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. az eddig elvégzett szakmai feladatokról gazdafórum keretében tartott tájékoztatást Cecén.

Fotó: viniczai

„Soha nem volt ilyen mértékű kihívás a mezőgazdaságban” - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. A MATE rektora hozzátette, nemzetbiztonsági szempontból ma az élelmiszer és az energia ellátásnak kiemelt szerepe van, az élelmiszer önrendelkezéshez már a korszerű technológiák is hozzájárulnak. A precíziós gazdálkodás területén már több eredményt ért el az egyetem, ehhez rendelkezésre állnak az eszközeik, a szoftverek. Talán ma még sokaknak távolinak tűnik, de

a technológia váltás elkerülhetetlen. Ugyan nem minden gazdának kell önállóan ilyen eszközökkel rendelkeznie, egyre fontosabbá vélik a társulás, az integráció.

A Közép-Duna Menti térség elsősorban a Duna-völgyi területet és az egymással szorosabban együttműködő Mezőföldi és Kiskunsági települések összességét jelenti. A gazdafórumon felszólaló Grónay Andrea, a KDMFÜ ügyvezetője kiemelte, korábbi évtizedekben belső perifériának tekintett terület-együttes, a közös értékek megerősítésében és az együttműködésben érdekelt. A tervezett fejlesztési tevékenységek térségi szemléletet, folyamatos fejlesztési együttműködést, hatékony szervezeti koordinációt igényelnek a központi és a helyi, valamint a térségi, megyei önkormányzati és a kormányzati szereplőktől. Ehhez nélkülözhetetlen a szélesebb körű térségi együttműködés kialakítása, a meglévő kapcsolatrendszer megerősítése, a professzionális térségfejlesztési szervezet működtetése. A fejlesztési tevékenység rendkívül szerteágazó jellege a hazai és európai uniós fejlesztési lehetőségekkel is összekapcsolódik.

Fotó: viniczai

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács munkaszervezetként működő ügynökség azzal a céllal alakult, hogy segítse a 2020. július 1-jén létrejött, Közép-Duna Menti Kiemelt Térség versenyképessé válását, valamint, célzottan támogassa a térségi piaci szereplőket a gazdaságfejlesztési területeken.

A térségben az agrárium kiemelkedő jelentőségű, mintegy 21 ezer cég foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel, állattenyésztéssel, erdő- és vadgazdálkodással.

A szakember rámutatott, kevés munkaerő, hiányszakmák, alacsony szakképzettség, gépesítés hiánya jellemzik a térséget. Ezzel szemben ott van a jó termőtalaj, a magas őstermelői létszám, a termelői közösségek, a termékek széles kínálata, a halastavak, és nem utolsósorban három borvidék.

A projekt első lépéseként a precíziós gazdálkodás megismertetését, elterjesztését kezdték meg. Ennek keretében mintaterületeket jelöltek ki, a mérések folynak, amit a megvásárolt nyolc ipari drón is segít. Ezeket, valamint a talajvizsgálat eszközeit is bemutatták az érdeklődőknek a gazdafórumot követő szántóföldi bemutatón.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérlegen a mezőgazdaság

„Több, mint 30 éve vagyunk a piacon, és talán az idei az első, amikor egy kicsit át kell gondolni az eddigi termékválasztékunkat. Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az elmúlt évben rendkívül rossz volt a termés, főleg az ország keleti részén”- hangsúlyozta a Molnár Sándor.

A gazdaság mindenese

A Fendt teljesen új fejlesztéssel jelentkezett az idei AGROmashEXPO-n, a 7. generációs Fendt 728 Vario traktorral hívta fel magára a szakma figyelmét, s elnyerte a Nemzetközi Fejlesztési Nagydíjat. A 7,5 liter lökettérfogatú, 6 hengeres, AGCO Power motort teljesen újratervezték ehhez a teljesítménytartományhoz.

Minden, amit a betakarító adapterekről tudni kell

Sokan azt mondják, a titok a részletekben rejlik. Az Optigép Kft. legnagyobb erőssége a napraforgó és kukorica betakarító adapterek gyártása, illetve fejlesztése, több világszintű szabadalommal rendelkeznek. Az európai kontinensen, de Észak–Amerikába vagy Kelet-Európába nagyon sok terméket szállítanak, értékesítenek.

A legnépszerűbb egyetemek között a MATE a keresztféléves felvételin

A keresztféléves felvételi eljárásban 251 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire. A legnépszerűbb szak a növényorvosi mesterképzés volt, amelyen Gödöllőn, Budapesten és Keszthelyen összesen 52 fő kezdheti meg tanulmányait februártól.

Fordulékony kistraktor „nagytraktoros” érzéssel

Az ültetvényes, szűkített nyomtávú traktorszéria területén a New Holland nagy hagyományokkal és komoly múlttal rendelkezik. Elég csak a magyar szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket nézni, kiderül közkedvelt a márka.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

Pótolni kell a tápanyagot, amit a terméssel elvittünk a földekről

Érzékenyen érinti a műtrágyapiacot az energiaár-robbanás, és a rendkívül drága tápanyagellátás új utak keresésére készteti a gazdálkodókat. Ebben kívánt segíteni az AGROmashEXPO-n a Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát? című fórum. A szakmai beszélgetést Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója vezette.