Back to top

A bergamott

Az Olaszországból származó bergamott vastag, ráncos, élénkzöld héjával nem tűnik túl étvágygerjesztőnek, vagy akár ehetőnek. Azonban valószínűleg már kóstoltuk, ugyanis a héjából nyert olajat az Earl Grey tea ízesítésére használják.

Ez a citrusféle egészségügyi előnyei miatt fontos kiegészítője lehet bármely étrendnek. A hagyományos olasz gyógyászatban a bergamottlevet és -héjat láz, torokfájás, hátfájás, száj- és bőrfertőzések, valamint felső légúti fertőzések kezelésére használták. Nemrégiben az is kiderült, hogy a magas koleszterinszint gyógyító gyümölcse.

Napi szinten fogyasztott bergamott-kiegészítő vagy a bergamottból kivont flavonoid hatására számottevően csökkent a kísérleti alanyok összkoleszterinszintje.

Ráadásul egy állatokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a bergamottlé nemcsak alacsonyabb „rossz” koleszterinszinthez, hanem magasabb „jó” koleszterinszinthez is köthető. Mindez annak köszönhető, hogy a többi citrusféléhez képest különösen sok flavonoidot tartalmaz, a bergamottban található változataik, többek közt a „saját” bergamottinja, pedig megakadályozzák a „rossz” LDL-koleszterin által okozott gyulladást.

Elsősorban a héjából nyert olajért termesztik a bergamottot
Elsősorban a héjából nyert olajért termesztik a bergamottot

A bergamott a Citrus bergamia, a citrom és a keserű narancs természetes hibridje. Leve kevésbé savanyú, mint a citrom, viszont kesernyésebb, mint a grapefruit. A növény kivonatát étkezési célok mellett a kozmetikai ipar is használja, elsősorban az olaját parfümök összetevőjeként. Arra azonban ügyelni kell, hogy a bergamottolaj fokozza a bőr fényérzékenységét.

Még a citrusfélék közt is az érzékenyebbek közé tartozik, melegkedvelő, nehezen viseli a hőingadozást és a hideget.

Hozzánk legközelebb Olaszország és Franciaország déli vidékein termesztik. Örökzöld fája 3-5 m magasra nő, magánosan álló virágai finoman illatosak. A belőlük fejlődő gyümölcs 100-200 grammot nyom, és a téli hónapokra érik be, akkor a zöldből sárgára vált a színe. Általában novembertől márciusig lehet szedni.

Éretten a bergamott is sárga
Éretten a bergamott is sárga

Mint a melegigényéből is kiderül, nálunk csak cserépben tartható, mert télen üvegházban vagy más világos, 15 °C-os helyiségbe kell vinni, amikor 10 °C közelébe esik az őszi hőmérséklet. Nagy edényben, citrusföldben neveljük, és ügyeljünk rá, hogy megmaradjon a közeg jó vízáteresztő képessége. Sok tápanyagra van szüksége márciustól októberig, a rövid ideig tartó szárazságot viszont átvészeli.

Lassan fejlődik a fa, akkor kell csak átültetni, amikor a gyökerek teljesen átszőtték a cserép földjét. Metszeni a szedést követően ajánlott, olyankor felére vágjuk vissza az ágait.

A növekedési időszakban a befelé fejlődő hajtásait szedjük ki a koronából a jó fényellátás érdekében.

Megtámadhatják a pajzstetvek, levéltetvek, a gyümölcsöt könnyen megfertőzi a monília.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.