Back to top

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Idei kutatásunkban 514 napraforgó-termesztő gazda válaszolt kérdéseinkre, akik összesen 75,395 ezer hektáron vetettek napraforgót idén. Az Agrárstatisztikai Rendszer adatai alapján, illetve a Kynetec saját becslése szerint 698 ezer hektár volt idén a kultúra területe, aminek eszerint a válaszadók művelték a 11 százalékát.

A napraforgóvetőmag-piac mérete az elvetett zsákok száma szerint, a Kynetec becslése alapján (150 ezer szemes kiszereléssel számolva) 2020-ban 262 ezer zsák volt, tavaly 262 ezer zsák, idén pedig már 282 ezer zsák. Idén a vetett terület és felhasznált zsákok száma alapján is rekordot döntött a kultúra.

A fenti információk alapján az eddigi technológiában nem történt változás 2022-ben.

Egy zsák napraforgó 2,48 hektárra elég, tehát hektáronként átlagosan 60,560 ezer magot vetettek a napraforgó-termesztők. Továbbra is a Syngenta dominálja a piacot, mögötte következik a Pioneer (Corteva), a harmadik pedig a Limagrain.

A napraforgó-termesztés szempontjából az Észak-Alföld (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár Bereg) és Pest megye a legjelentősebb régiók. A kultúra hazai területének 36 százaléka e két régióban található. A Dél-Alföldön (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád) található a napraforgóval bevetett terület 32 százaléka. E két régióban és Pest megyében van az országos vetésterület 68 százaléka.

A nagy olajsavtartalmú és a linolsavas hibridek megoszlása változatlan maradt 2021-hez képest. Már 2020-ban megtört a nagy olajsavtartalmú hibridek iránti kereslet növekedése, ami az előző éveket jellemezte. Idén a nagy olajsavtartalmú hibridek részesedése a vetett terület 29,7 százalékán stagnált, ami látványosan kevesebb, mint a 2020-as történelmi rekord, amikor a terület 42,4 százalékán vetettek ilyen napraforgóhibrideket.

Az előző évtizedben végbement változások eredményeként a nem herbicidtoleráns napraforgók termesztése visszaszorult, gyakorlatilag eltűntek: 2022-ben már a terület 3 százalékát sem tették ki.

Idén a Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibridek területi aránya 59 százalék volt. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek aránya az idei szezonban már 37 százalék volt a napraforgó-területelen. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek térnyerése főleg a Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék), valamint az Észak-Alföldön (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyék) található napraforgó-területeknek köszönhető. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon a napraforgó-terület 72 százalékán Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibrideket vetettek.

A 2. ábra azt mutatja, hogy az elvetett zsákok arányában a különböző korú napraforgók mekkora hányadát teszi ki a piacnak. Idén tavasszal összesen 282 ezer zsák (150 ezer szemes kiszerelésben) napraforgót vetettek a termelők. A hibridek bevezetésének évét nulladik évként számoljuk: ez az az év, amikor először jelent meg egy hibrid a Kynetec felmérésében.

A termesztett napraforgó-vetőmagok átlagosan 5,6 évesek. A vetőmagpiac legnagyobb hányadát a 7-8 éve forgalmazott hibridek képezik.

Érdekesség, hogy a jól bevált régebbi hibridek – többek között az NK Neoma és a P64LE25, amelyek legalább 9 éve forgalomban vannak – még mindig a vetőmagpiac 23 százalékát teszik ki az elvetett zsákok alapján.

Az újítás és az innováció ezzel együtt is fontos a termelők számára. Ha az idei eladási számokhoz viszonyítjuk az elmúlt 3 évben bevezetett új napraforgó hibrideket, akkor az elvetett zsákok 8-8-8 százalékát olyan hibridek teszik ki, amelyeket 2020-ban, 2021-ben vagy 2022-ben vezettek be a nemesítő cégek.

Végezetül ismételten köszönjük a kutatásainkban részt vevő gazdáknak és más szakembereknek, hogy válaszoltak a kérdéseinkre! A 2022–2023-as szezonra is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.