Back to top

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Idei kutatásunkban 514 napraforgó-termesztő gazda válaszolt kérdéseinkre, akik összesen 75,395 ezer hektáron vetettek napraforgót idén. Az Agrárstatisztikai Rendszer adatai alapján, illetve a Kynetec saját becslése szerint 698 ezer hektár volt idén a kultúra területe, aminek eszerint a válaszadók művelték a 11 százalékát.

A napraforgóvetőmag-piac mérete az elvetett zsákok száma szerint, a Kynetec becslése alapján (150 ezer szemes kiszereléssel számolva) 2020-ban 262 ezer zsák volt, tavaly 262 ezer zsák, idén pedig már 282 ezer zsák. Idén a vetett terület és felhasznált zsákok száma alapján is rekordot döntött a kultúra.

A fenti információk alapján az eddigi technológiában nem történt változás 2022-ben.

Egy zsák napraforgó 2,48 hektárra elég, tehát hektáronként átlagosan 60,560 ezer magot vetettek a napraforgó-termesztők. Továbbra is a Syngenta dominálja a piacot, mögötte következik a Pioneer (Corteva), a harmadik pedig a Limagrain.

A napraforgó-termesztés szempontjából az Észak-Alföld (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár Bereg) és Pest megye a legjelentősebb régiók. A kultúra hazai területének 36 százaléka e két régióban található. A Dél-Alföldön (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád) található a napraforgóval bevetett terület 32 százaléka. E két régióban és Pest megyében van az országos vetésterület 68 százaléka.

A nagy olajsavtartalmú és a linolsavas hibridek megoszlása változatlan maradt 2021-hez képest. Már 2020-ban megtört a nagy olajsavtartalmú hibridek iránti kereslet növekedése, ami az előző éveket jellemezte. Idén a nagy olajsavtartalmú hibridek részesedése a vetett terület 29,7 százalékán stagnált, ami látványosan kevesebb, mint a 2020-as történelmi rekord, amikor a terület 42,4 százalékán vetettek ilyen napraforgóhibrideket.

Az előző évtizedben végbement változások eredményeként a nem herbicidtoleráns napraforgók termesztése visszaszorult, gyakorlatilag eltűntek: 2022-ben már a terület 3 százalékát sem tették ki.

Idén a Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibridek területi aránya 59 százalék volt. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek aránya az idei szezonban már 37 százalék volt a napraforgó-területelen. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek térnyerése főleg a Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék), valamint az Észak-Alföldön (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyék) található napraforgó-területeknek köszönhető. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon a napraforgó-terület 72 százalékán Clearfield® vagy Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgóhibrideket vetettek.

A 2. ábra azt mutatja, hogy az elvetett zsákok arányában a különböző korú napraforgók mekkora hányadát teszi ki a piacnak. Idén tavasszal összesen 282 ezer zsák (150 ezer szemes kiszerelésben) napraforgót vetettek a termelők. A hibridek bevezetésének évét nulladik évként számoljuk: ez az az év, amikor először jelent meg egy hibrid a Kynetec felmérésében.

A termesztett napraforgó-vetőmagok átlagosan 5,6 évesek. A vetőmagpiac legnagyobb hányadát a 7-8 éve forgalmazott hibridek képezik.

Érdekesség, hogy a jól bevált régebbi hibridek – többek között az NK Neoma és a P64LE25, amelyek legalább 9 éve forgalomban vannak – még mindig a vetőmagpiac 23 százalékát teszik ki az elvetett zsákok alapján.

Az újítás és az innováció ezzel együtt is fontos a termelők számára. Ha az idei eladási számokhoz viszonyítjuk az elmúlt 3 évben bevezetett új napraforgó hibrideket, akkor az elvetett zsákok 8-8-8 százalékát olyan hibridek teszik ki, amelyeket 2020-ban, 2021-ben vagy 2022-ben vezettek be a nemesítő cégek.

Végezetül ismételten köszönjük a kutatásainkban részt vevő gazdáknak és más szakembereknek, hogy válaszoltak a kérdéseinkre! A 2022–2023-as szezonra is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Európában kedvező időjárással kezdődött az év az őszi vetések számára

Kedvező időjárással kezdődött az év Európában az őszi vetések számára, a szokatlanul enyhe idő azonban problémákat okozhat a következő hónapokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden, nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Tíz helyszínen zajlott az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg 2022-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérésben az elmúlt évben 43 kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján, az eredményeket egy kiadványban hozták nyilvánosságra a szervezők.

A lengyel gazdák akár 50%-kal is csökkentik a műtrágya kijuttatást

A lengyel gazdálkodóknak a magas árak miatt, akár 50%-kal is csökkenteniük kellett a műtrágyák kijuttatási mennyiséget.

Sikerülhet felzárkóztatni a hazai agráriumot

A kormány és az agrárium érdekképviseleti szervezetei az idén is folytatni kívánják a párbeszédet és az együttműködést – hangzott el az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közös sajtótájékoztatóján.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.