Back to top

Egy kezdő méhész naplója: az első hét

Emlékszem, kisgyermekként a konyhakertben állandó vendégeink voltak a méhek, a házunk előtt álló cseresznyefa szinte zsongott virágzáskor. Azt is hamar megtanultam, hogy amikor elmegyek akácvirágot enni, először nézzek a mélyére, mert szinte biztos, hogy lesz benne valami. Maci méz mindig volt otthon, később a munkahelyemen is tartottam belőle.

A cikk folytatása itt olvasható.

Meggyőződésem, hogy a méz a könnyű náthától a végtagvesztésig mindent gyógyít. Sajnos időközben cukorbeteg lettem, így már nem hódolhatok a méz iránti szenvedélyemnek úgy, mint korábban.

Gondoskodni szeretnék pár méhcsaládról, egészségben, boldogságban szeretném nevelgetni őket
Gondoskodni szeretnék pár méhcsaládról, egészségben, boldogságban szeretném nevelgetni őket

Sok évvel később, amikor saját házam kertjében kezdtünk el kertészkedni, feltűnt egy jelentős különbség: nincs zsongás.

A munkával, építkezéssel, családalapítással töltött évek alatt nem foglalkoztam a kerttel, örültem, hogy este hazaérek valahogy, de már a gyerekekkel kertészkednénk, és elmarad a beporzás, elmarad a várt hozam, elmarad a kertészkedés eredménye, öröme. Ekkor kezdett el foglalkoztatni a méhészkedés, ekkor tudatosult bennem, hogy mekkora a baj.

Egy fesztiválon találkoztam Andreával, saját termékét árulta, természetesen mézet. Az elhatározás már megvolt bennem, a kérdés csak az volt, honnan tegyek szert méhcsaládra, segítségre az első lépésekben. Andreával nagyon jót beszélgettünk, otthonába is ellátogattam, és az elhatározást tett követte, életem első két méhcsaládját megkaptam tőle.

Tavaly nyár elején kezdődtek az előkészületek, hogy mire megjönnek a méhek, minél felkészültebbek legyünk mi is, és a kertünk is.

Le kell szögeznem, hogy a célom nem egy méhészet létrehozása, üzemeltetése. Azt szeretném, hogy visszatérjen az élet a kertembe, a környezetembe. Gondoskodni szeretnék pár méhcsaládról, egészségben, boldogságban szeretném nevelgetni őket.

A kert átalakításában az egész család részt vett. Megszüntettük a veteményest, berotáltuk az egész kertet, és a kétharmadát csávázatlan, évelő méhlegelő magkeverékkel vetettük be. A magkeveréknek ez volt az összetétele: alexandriai here 7, fehér here 5, vörös here 20, réti komócsin 3, baltacim 15, bíbor here 10, facélia 5, lucerna 12, mustár 2, évelő rozs 3, pohánka 15, szarvaskerep 3 százalék.

Nyár végén vetettük el a magokat, reméltük, hogy egy erősebb kultúrát kapunk. Nos, ez bejött, bár ahogy a képen látszik, az évelő rozs talán nem 3 százalékban volt található a zsákban, amit kaptunk.

A tervezett virágos mező helyett végül is egy 1,8 méter magas rozsföldet kaptunk. Tudom, hogy 150 négyzetméter nem elegendő két méhcsalád számára, de biztos, hogy használni tudják majd, és jól is mutat, bár azt csak találgatni tudjuk, merre jár benne a törpetacskónk.

Budafok kertes házas környék, közel van a Duna, a Tétényi-fennsík, változatos növényzettel beültetett kertek, közterületek jellemzik. Mezőgazdasági permetezésektől mentes, az egyénieket nem fogjuk megúszni; a szúnyoggyérítésre kell majd odafigyelni, bár a tájékoztatás szerint a méhekre nincs káros hatással.

Természetesen mindeközben a tanulmányokkal is foglalkoztam, ez a folyamat még tart, és tudom, hogy sosem lesz vége. Nagy segítség ebben folyamatban Örösi Pál Zoltán Méhek között című könyve, és természetesen a Méhészet szaklap is.

A tervezett virágos mező helyett végül is egy 1,8 méter magas rozsföldet kaptunk.
A tervezett virágos mező helyett végül is egy 1,8 méter magas rozsföldet kaptunk.

Januárban kezdtem meg a kaptárépítést. Asztalos vagyok, rendelkezem a szükséges gépekkel, így nem okozott gondot a gyártás. 19 milliméter vastag fenyőfát D4-es faipari ragasztóval erősítettem össze. Váratlan akadályba ütköztem a lemezalkatrészek kapcsán: nemcsak a hiányuk okozott gondot, hanem ha kaptam hasonló méretet vagy anyagot, akkor a jelentősen megnövekedett áruk is, így például a kaptár teteje nem lemezfedést kapott (egyelőre). A családokat kereteken fogom kapni, ezért ezek a keretek voltak a mérvadók számomra. Így történt, hogy nagyboczonádi rendszerű kaptárt készítettem magamnak. Méreteket, használható adatokat nem igazán találtam, de végül kaptam segítséget. 9 + 11 NB keret szerint készítettem el a kaptáramat, a két oldalt kivehető anyaráccsal választottam el, a keretek 38 milliméter szélességűek.

Pár keretet vásároltam, ezeket leméreteztem, így magam is le tudtam gyártani a hiányzó darabokat. A drótozás komolyabb feladat volt, mint elsőre hittem. A műlépeket megvásároltam, a beforrasztására pedig egy régi 230/12 voltos trafóból készítettünk megfelelő eszközt kisebbik fiammal.

Áprilisban már rendkívül türelmetlenek voltunk, még feleségem is, aminek nagyon örültem. Végül május közepén jött el az idő, beraktam a két kaptárt az autómba, és hajrá. 6-6 kereten kaptam teljes, működő családokat. Átnéztük őket közösen: anyák jelölve, fiasítás, dolgozók, herék, minden rendben volt. Egy szúrással megúsztam az egész átemelést. 2,5 órás út után értünk haza, este 8 körül. A végleges helyük már elő volt készítve, így rögtön oda is vittük a kaptárakat. Kinyitottam a kijárókat, de nem voltam elég gyors. Kicsit bepipultak a drágaságok, itt kaptam a második szúrást, hát ez van…

Innentől már minden rajtam múlik. Másnap gyorsan megtettem a kötelező bejelentést az önkormányzaton. Nálunk az akác gyakorlatilag levirágzott, gondoltam, a legelő ad egy kis támo­gatást, ha nem, akkor etetek. Rengeteg dolguk lesz a kis méheimnek, hiszen túl azon, hogy fenn kell tartaniuk a családot, még sok-sok keretet is ki kell építeniük. Második nap figyeltem meg őket tüzetesebben, folyamatosan jöttek-mentek.

Nem a kaptárak körül szálldogáltak, hanem rendesen kirepültek, és a visszatérők közül sokan szépen meg volt rakva virágporral.

A következő napokban békén hagytam őket, csak a kirepülésüket figyeltem meg. Érdekes módon megnyugtató dolog nézegetni őket.

Örültem neki, hogy barátok, rokonok jelentkeztek, kíváncsiságuk őket is hajtotta. Érdeklődtek – gyakorlatilag mindenről – a méhekkel kapcsolatban, bár el kellett keserítenem néhányukat: a hétvégén még nem fogunk pergetni.

Három napig bírtam, de ki kellett nyitnom a kaptárakat. Kíváncsi voltam, hogy rendben vannak-e az anyák, hogy zajlik az élet a saját kertemben. A füstölővel elszöszmötöltem egy darabig, utána viszont már semmi sem állíthatott meg. Sorban kiemeltük kisebbik fiammal és feleségemmel a kereteket.

Sorban kiemeltük kisebbik fiammal és feleségemmel a kereteket
Sorban kiemeltük kisebbik fiammal és feleségemmel a kereteket
Eddig az eredeti keretek egy kupacban voltak, és három darab az anyarács mellett helyezkedett el, kiépítetlenül.

Túl azon, hogy megtaláltuk az anyákat – ami nagyon megnyugtató volt –, az üres kereteket elosztottam a többi között. Virágporral megrakott méhek keresték a helyüket a kereteken, ép és rendezett fiasítást, herefiasítást láttam, és egy keretoldalt már elkezdtek építeni.

Mindebből arra következtettem, hogy etetni még nem szükséges, a városi növényzet sokszínűsége elegendő számukra. Egy hét elteltével már minden keretet, ami a fészekben van, elkezdtek kiépíteni, pár oldalt be is fejeztek szorgos kis méheim. Narancssárgától egészen a piros színűig mindenféle virágporral találkoztam az elmúlt héten, amit hazahoztak. Valami jobb helyet találtak maguknak, mert a számukra telepített méhlegelőt egyáltalán nem használják, pedig most virágzik a lucerna, bíborhere és szerintem a szarvaskerep. A környék összes dongója a kertünkben van, de az én méheimnek, úgy tűnik, mások az elvárásaik.

Ugyanígy az itatóval is a sírba visznek. Több változatot kínáltam nekik: kövekkel megrakott tálat, egy laposabb kerámia alátétet, amelyben szintén van helyük leszállni. Néha meg is látogatják ezeket, de leginkább a vízgyűjtő csöpögő csapja alatt, a sárban érzik jól magukat.

Tapasztalat is van az első hét alapján: a rostaszövetet másképp kell elhelyeznem, jelenleg a kereteken nyugszik távtartó léceken, de sajnos mindig alákerülnek, és gondolom, oda is fogják ragasztani, ezért függeszteni fogom a rostakereteket, hogy a jövőben ne érjek a keretek tetejéhez.

Örömmel látom, hogy gyerekeink napi rendszerességgel látogatják a kaptárakat, nem nyitják fel, csak nézegetik, hogy mi történik az ajtóban, az elmúlt héten több időt töltöttek a kertben, mint előtte két hónap alatt. Feleségemmel is, úgy tűnik, közös program lesz ez a kaptárlátogatás, és remélhetőleg a méhek kezelése is. Nagyon várom, hogy mi vár még ránk!

Castiglione László,
Budapest

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.