Back to top

Üvegházak új napelem rendszerei

A napelemek üvegházakban csak korlátozottan használhatóak. Az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak. Megoldásként az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget.

A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. Beszámoltunk a halastavak és öntözőcsatornákon telepített lebegő napelemekről. A hibrid rendszer lényege, hogy a napelemeket a termények fölé helyezik, ezáltal nem vész el a termőföld, ami azt jelenti, hogy a napenergia a hozamok befolyásolása nélkül termeszthető. A kettős hasznosítás üvegházakban csak korlátozottan jelentettek energetikai megoldást. A napelemek arra valók, hogy elnyeljék a napfényt, általában átlátszatlanok, sőt feketék is. Azonban, mivel az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak.

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget: üvegházakba szánt átlátszó panelt, amely úgy néz ki, mint egy normál ablak és egyszerre képes beengedni a napsütést és energiát termelni.

Annak bizonyítására, hogy ez az alkalmazás mekkora változást hoz, egy 1000 négyzetméteres üvegházat épített egy görögországi szőlőültetvényhez. A nanoszerkezettel bevont napelemekkel teljesen beborított üvegház 50 kW teljesítményt tud termelni – ez elég ahhoz, hogy az üvegház szinte minden energiaszükségletét kielégítse. A bemutató üvegház azonban többről szól, mint az energiatermelésről. Valójában az volt a cél, hogy megduplázzák a szőlőültetvény hozamát egy hasonló méretű szabadtéri ültetvényhez képest. Mindez mélyreható környezeti vonatkozássokkal jár és a gazdálkodás új módjára mutat rá – egy olyanra, amely teljesen elektromos, megújuló erőforrásokkal működik, és képes fenntartható módon előállítani a jövőben szükséges élelmiszert.

Itt az üvegházaknak különös előnyük van a szántóföldi termesztéssel szemben: az egész évben termést tudnak hozni. A görögországi üvegházi szőlőültetvény például két termést hoz, egyet nyár végén, egyet pedig tél végén. Ez egy kiváló és viszonylag egyszerű módja a hozam növelésének anélkül, hogy több termőterületet kellene létrehozni.

Brite Solar Greenhouse Short Presentation

 

Forrás: 
Horizon

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.