Back to top

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A KÁN Egyetemi Napokon a MATE minden agrárium iránt érdeklődőt tárt karokkal vár | Gyuricza Csaba

 

A MATE egy erőteljes, ugyanakkor tudatos kampányt folytat annak érdekében, hogy egy olyan brandet építsen fel, ami abban tudatosítja hallgatóit és jövőbeli diákjait, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen az agrár-felsőoktatás és -kutatás legmagasabb szintjén, a legjobb tanárokkal és nyugati-európai mintát követő környezetben zajlik. A brand kiépítésének egyik sarokköve a KÁN Egyetemi Napok, ahol a MATE minden agrárium iránt érdeklődő diákot tárt karokkal vár.

Fotó: Csatlós Norbert

– Hatalmas felelősség, hogy Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézményeként megismertessük a fiatalokkal az agrárium teljes vertikumát.

Minden olyan diákot örömmel látunk az intézményen belül, akik ténylegesen szeretnék megtudni, miről szól ma a mezőgazdaság. Reális képet kívánunk mutatni nekik napjaink legdinamikusabban fejlődő ágazatáról, ami az utóbbi időszak eseményeinek tükrében felértékelődött, sőt nemzetgazdasági kérdéssé vált.

Megkülönböztetett figyelemmel gondolok itt az élelmiszer-tudományra, azon belül is az élelmiszer-gazdaságra, amely napjaink és rövid, középtávú jövőnk sarkalatos pontjának számít majd – mondja Gyuricza Csaba, aki példaként megemlíti a Kaposvári Campuson az élelmiszermérnöki képzés elindulását, reagálva ezzel az országos és a térségi igényekre. Mindez történelmi momentum is egyben, hiszen a Dél-Dunántúlon eddig soha nem indult ilyen jellegű képzés.

Az egyetem az öt campusával és a jelenleg 45–50 kutatóállomásával, kutatóhelyével, telephelyével szinte lefedi a teljes országot. Azonban a Kaposvári Campus egy ikonikus helyszínnek számít, különösképpen most, hogy az Állattenyésztők Napjának a főváros helyett Kaposvár ad otthont, utalva ezzel a város állattenyésztési régmúltjára. A MATE felajánlotta, hogy az Állattenyésztési Napokat a KÁN Egyetemi Napokkal vonják össze, amit a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) örömmel fogadott.

– Bízom abban, hogy ezzel hagyományt teremtünk, és a következő évektől kezdve teljesen természetes lesz, hogy az Állattenyésztési Napok kéz a kézben járnak a KÁN-nal. Már csak ebből a szempontból is nagyon fontos rendezvény lesz ez idén, a számos újdonság mellett

– véli a rektor.

A MATE fontosnak tartja, hogy népszerűsítse az intézményeiben zajló agrár-felsőoktatási tevékenységeket, ennek érdekében idén is létrehozzák a KÁN Egyetemi Napokon belül a MATE Udvart, ami a tavalyi debütálásához képest rendkívüli népszerűségnek örvendett. A szervezők abban bíznak, hogy az interaktív bemutatkozással egyre több fiatalt tudnak megnyerni az agráriumnak.

Emellett idén is több száz diák érkezését várják a középiskolai mezőgazdasági intézményekből a Szakiskolai Napra, akik szervezett program keretében tekinthetik meg a kiállítást annak érdekében, hogy a későbbiekben ezt a pályák válasszák.

A Gazdászversenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a diákoknak
A Gazdászversenyen elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a diákoknak

A kiállítás nyitónapján rendezik meg az agrár-felsőoktatási intézmények Gazdászversenyét is. A hallgatóknak elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell a verseny során. De vajon mennyien maradnak közülük a diploma megszerzését követően a pályán? Ennek kapcsán Gyuricza Csaba elmondta,

az agrárium annyira széles spektrumot ölel fel, hogy agrárszakemberekre nemcsak a földeken, hanem például a bankszférában is szükség van, ezért nagyon nehéz a pályaelhagyást konkretizálni.

Szerinte nagyon kevesen vannak, akik a megszerzett tudást ne tudnák hasznosítani, akár vidéken, akár a fővárosban.

Már csak emiatt is érdemes kilátogatni a KÁN Egyetemi Napokra, ugyanis lehet, az ott látottak majd meghatározzák a fiatalok pályaválasztását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.