Back to top

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Fotó: Mizsei Károly
A KÁN Egyetemi napok nyitónapján Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Dr. Pusztai József, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője látta el kézjegyével a megállapodást, ami a korábbi, eseti együttműködéseket helyébe lép.

A felek megállapodtak egyebek mellett abban, hogy

az Alföldi Tej Kft. gyakorlati helyszínt biztosít a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokkal segíti az egyetem képzéseit,

valamint szorosan együttműködnek a kutatás, fejlesztés és innováció területén: új termékek fejlesztése, melléktermékek feldolgozási lehetőségeinek vizsgálata, táplálkozás-élettani hatásokkal összefüggő kutatások/fejlesztések, új, költséghatékony és veszteségcsökkentő technológiák és módszerek kidolgozása szerepel a tervek között. A felek kiemelt feladatul tűzték ki a fogyasztók és a termelők edukálását.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Gyuricza Csaba kiemelte, hogy a hazai élelmiszergazdaság fejlődése érdekében fontos az elméleti és gyakorlati szereplők összekapcsolása. A MATE célja e megállapodással az is, hogy

a gyakorlati szakembereket oktatóként is bevonják a szakemberképzésbe, hallgatóiknak gyakorlati helyszínt biztosítsanak az Alföldi tej Kft-nél, illetve az, hogy a nemzetközi hírű Tejgazdasági Kutatóintézet aktívan részt vegyen a hazai tejipari fejlesztésekben.

Antal Gábor, az Alföldi Tej Kft. felügyelőbizottsági elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hazai élelmiszerfeldolgozásnak nemzetközi versenytársaival szemben elmaradása van a tudomány mindennapi használatában, ezen kívánnak változtatni az együttműködéssel, illetve remélik, hogy fiatal mérnökökkel erősíthetik majd a magyar tejfeldolgozó ipart.

Fotó: Mizsei Károly

Dr. Pusztai József, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője az aláírás alkalmával azt hangsúlyozta, hogy a tejfeldolgozás területén nagyon nagy a nemzetközi verseny, így azt reméli az együttműködéstől, hogy javul cégük versenyképessége.

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021. február 1-jén alakult meg, s ezzel Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú, multidiszciplináris képzési helye jött létre. A MATE a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú képzéssel kívánja biztos megélhetéshez és inspiráló karrierhez segíteni a fiatal diplomásokat. A teljes hazai agrárképzés megújítása, a hazai és nemzetközi kapcsolatok erősítése elengedhetetlen feltétele annak a hosszútávú célnak, hogy a világ harminc legjobb agrár-felsőoktatási egyeteme közé kerüljön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Az Alföldi Tej Kft. 2003. április 30-án jött létre. A vállalat a Nyugat-Európában hagyományosan jól működő szövetkezeti modellt követi, azaz termékeit közvetlenül a magyar tejtermelő tulajdonosaitól érkező, minőségi alapanyagból készíti. Ennek köszönhetően az Alföldi Tej Kft. kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak. A vállalat elsődleges célja, hogy széles, megbízható és a fogyasztói igényeknek megfelelő termékválasztékot nyújtson a vevőközönség és kereskedelmi partnerei számára. Emellett kiemelt figyelmet fordít az élelmiszeripari termékek folyamatos fejlesztésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.