Back to top

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.

Időjárási frontok sorozata alakította időjárásunkat az elmúlt napokban. A múlt pénteki és szombati átmenetileg szárazabb idő után vasárnap reggelre hullámzó frontrendszer érkezett, mely aznap az ország északi, északnyugati harmadán, hétfőn pedig máshol is többfelé hozott 10-15 mm csapadékot. Kedden is többfelé alakultak ki záporok, néhol zivatarok, melyekből jellemzően 1-5 mm esett, aznap csak elszórtan, nagyobb területen a Kisalföldön hullott 10-20 mm.

Így az elmúlt napokban összességében 10-30 mm csapadék öntözte a földeket.

A Dunától keletre valamint a Dunántúl északkeleti és délkeleti tájain az elmúlt 30 napban több eső esett az ilyenkor szokásosnál, a Tiszántúlon nagy területen az 50 mm-t is meghaladja az átlaghoz képesti csapadéktöbblet.

Így a talajok felszín közeli rétege mostanra országszerte telítődött nedvességgel, de a délnyugati és az északkeleti országrészben valamint a keleti, délkeleti határ mentén a felső fél méteres talajréteg is telített állapotban van.

Az alsóbb rétegekben azonban még bőven van helye a nedvességnek, a felső egy méteres talajrétegbe az ország nagy részén még 90-130 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez.

Az átlaghőmérséklet a hét első felében is elmaradt az ilyenkor szokásostól. Bár a múlt hét második felére jellemző hideg, néhol fagyos éjszakák vasárnap reggel óta megszűntek, a borongós, felhős időben többnyire 10 fok körül alakultak a minimumok, de napközben is csak délen, délkeleten emelkedett 20 fokig vagy kevéssel a fölé a hőmérséklet.

Az augusztus 20-a óta érkező csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvez a megnövekedett páratartalom.

A következő napokban is frontok alakítják időjárásunkat, ezért folytatódik a változékony idő további esőkkel, záporokkal.

Csütörtök délután elszórt záporokra, néhol zivatarokra lehet számítani, majd estétől délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, legkisebb eséllyel a Tiszántúlon. Pénteken a nap második felében átmenetileg szárazabb idő valószínű, de estétől déli, délnyugati irányból ismét csapadékzóna halad át fölöttünk, melyből még szombaton napközben is sokfelé valószínű eső, zápor. Vasárnap napközben csak kevés helyen valószínű csapadék, inkább az esti óráktól várható eső hétfő reggelig. Így a hét végéig újabb 10-40 mm csapadékra számíthatunk, ami a talajok további nedvesedését eredményezi.

A jövő hét első napjaiban csökken a csapadékhajlam, kevesebb helyen, főként északkeleten valószínű eső, szerdától pedig országszerte száraz időre van kilátás.

Reggelente sokfelé jelennek meg köd- és párafoltok. A hőmérséklet a héten nem változik számottevően. A felhős tájakon kevéssel 10 fok fölötti minimum hőmérsékletek lesznek jellemzőek, ahol azonban éppen kiderül az ég, ott 5 fok közelébe hűl a levegő. A maximum értékek az északi, északnyugati országrészben 16-18 fok körül, míg délen, délkeleten 20 fok fölött, pénteken és szombaton akár 25 fok fölött várhatók. Hétfőtől országszerte lehűl az idő, 20 fok alá esnek vissza a maximumok, kedd reggeltől pedig egyre többfelé hűl hajnalonként 5 fok alá a levegő.   

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.