Back to top

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A kúpos fóka az Egyesült Királyság partvidékén gyakori
A kúpos fóka az Egyesült Királyság partvidékén gyakori
Fotó: Tóth-Gál Enikő
Szürke farkasok, európai hódok, kúpos fókák, európai bölények – ezek a fajok látványosan megerősödtek mind mennyiségben, mind geológiai elterjedési területüket tekintve - írja a BBC.

A Rewilding Europe természetvédelmi csoport által megrendelt tanulmány 50 fajt vizsgált meg.

A munkában részt vett az Londoni Zoológiai Társaság (ZSL), a BirdLife International (nemzetközi madárvédelmi civil szervezet) és az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC).

A 2022-es jelentés az európai vadvilág visszatérésről (European Wildlife Comeback Report) olyan korábbi kutatásokra épül, melyeket 2013-ban végeztek. Főleg olyan fajokra koncentrálnak, melyek az elmúlt 40-50 évben regenerálódtak.

„Ez a jelentés nem csak arra világít rá, hogy melyik európai vadállat fajok térnek vissza, hanem arra is, mi áll a sikerességük mögött” – mondta a Rewilding Europe nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.

„A sikertörténetekből tanulva maximalizálhatjuk a vadállatok visszatérését mindenütt. A jelentés azt is megmutatja, hogy több területen is keményen kell dolgozni ahhoz, hogy ez a visszatérés folyamatos legyen, és még több faj profitálhasson belőle.”

A farkasok populációja 1800 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedekben
A farkasok populációja 1800 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedekben

A szürke farkasok az egyik legnagyobb sikertörténet a jelentés szerint.

Európa szinte minden szegletében előfordultak a 18. század vége előtt, amikor is drasztikusan visszaesett a számuk, miközben az emberi népesség nőtt. Mostanra Európa számos régiójában újra megjelentek, számuk pedig 1800 százalékkal nőtt 1965 és 2016 között. Néhány skandináv országban már engedélyezték is farkasok gyérítését a haszonállatok védelme érdekében.

A madárfajok közül az apácalúd, a fakókeselyű, a nagy kócsag és a borzas gödény populációi szintén növekedést mutatnak. A Rewilding Europe szerint ezek mögött olyan jogi szabályozások állnak, melyek az EU madár és élőhelyvédelmi irányelvein keresztül születtek, és megváltoztatták az politikát és a területhasználatot.

A gyűrűsfókák a jégen hozzák világra utódaikat
A gyűrűsfókák a jégen hozzák világra utódaikat
Fotó: Shawn Dahle, NOAA, Polar Ecosystems Program research cruise/Wikimedia Commons

Azonban nem minden faj esetében ilyen pozitív a kép.

A gyűrűsfóka jövője bizonytalan, mivel a szaporodásra használt területei vészesen megfogyatkoztak a csökkenő jégborításnak miatt, mutatott rá a jelentés.

"Ez a jelentés optimizmusra ad okot, és azt mutatja, hogy ha esélyt adunk, illetve megfelelően felépített természetvédelmi erőfeszítéseket teszünk, a vadvilág helyreállhat." – mondta el Sophie Ledger, a ZSL Zoológiai Intézetének munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Vádat emeltek a jeladós keselyű kilövésének ügyében

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.