0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Szürke farkasok, európai hódok, kúpos fókák, európai bölények – ezek a fajok látványosan megerősödtek mind mennyiségben, mind geológiai elterjedési területüket tekintve – írja a BBC.

A Rewilding Europe természetvédelmi csoport által megrendelt tanulmány 50 fajt vizsgált meg.

A munkában részt vett az Londoni Zoológiai Társaság (ZSL), a BirdLife International (nemzetközi madárvédelmi civil szervezet) és az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC).

A 2022-es jelentés az európai vadvilág visszatérésről (European Wildlife Comeback Report) olyan korábbi kutatásokra épül, melyeket 2013-ban végeztek. Főleg olyan fajokra koncentrálnak, melyek az elmúlt 40-50 évben regenerálódtak.

„Ez a jelentés nem csak arra világít rá, hogy melyik európai vadállat fajok térnek vissza, hanem arra is, mi áll a sikerességük mögött” – mondta a Rewilding Europe nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.

„A sikertörténetekből tanulva maximalizálhatjuk a vadállatok visszatérését mindenütt. A jelentés azt is megmutatja, hogy több területen is keményen kell dolgozni ahhoz, hogy ez a visszatérés folyamatos legyen, és még több faj profitálhasson belőle.”

A szürke farkasok az egyik legnagyobb sikertörténet a jelentés szerint.

Európa szinte minden szegletében előfordultak a 18. század vége előtt, amikor is drasztikusan visszaesett a számuk, miközben az emberi népesség nőtt. Mostanra Európa számos régiójában újra megjelentek, számuk pedig 1800 százalékkal nőtt 1965 és 2016 között. Néhány skandináv országban már engedélyezték is farkasok gyérítését a haszonállatok védelme érdekében.

A madárfajok közül az apácalúd, a fakókeselyű, a nagy kócsag és a borzas gödény populációi szintén növekedést mutatnak. A Rewilding Europe szerint ezek mögött olyan jogi szabályozások állnak, melyek az EU madár és élőhelyvédelmi irányelvein keresztül születtek, és megváltoztatták az politikát és a területhasználatot.

Azonban nem minden faj esetében ilyen pozitív a kép.

A gyűrűsfóka jövője bizonytalan, mivel a szaporodásra használt területei vészesen megfogyatkoztak a csökkenő jégborításnak miatt, mutatott rá a jelentés.

„Ez a jelentés optimizmusra ad okot, és azt mutatja, hogy ha esélyt adunk, illetve megfelelően felépített természetvédelmi erőfeszítéseket teszünk, a vadvilág helyreállhat.” – mondta el Sophie Ledger, a ZSL Zoológiai Intézetének munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

Forrás: BBC