Back to top

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Mezőszentgyörgyi Dávid, Egyed Barna, Gregosits Balázs, Gelencsér István, Benedek Zsuzsanna, Juhász Pál és Király László az állattenyésztési fórumon
Mezőszentgyörgyi Dávid, Egyed Barna, Gregosits Balázs, Gelencsér István, Benedek Zsuzsanna, Juhász Pál és Király László az állattenyésztési fórumon
Fotó: hba
A jelenlévők hangsúlyozták, hogy

az állattenyésztést az utóbbi 3-5 évben világszerte sújtó gondokból jó esetben 2030 környékére lábal ki az ágazat Európában,

míg vannak a világnak olyan térségei, ahol egyáltalán nincsenek gondok. Egyébként itthon az ASP 2017-es megjelenése, a 2019-es USA-Kína vámháború, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, illetve az aszály következtében kialakult helyzetben nehéz bármit is mondani az állandóan változó helyzetről, illetve a kilátásokról – tekintettel arra, hogy takarmányból hiány van és lesz, az energia még inkább drágul.

Több ágazatban kérdés, hogy lesz-e takarmány, illetve az, hogy a télen be tudják-e fűteni az istállókat.

Vannak ugyan ágazatok, ahol télre be lehet zárni a telepeket, amin több termelő is gondolkodik, de vannak, amelyek kénytelenek kigazdálkodni a tíz-tizenkétszeresére növekedett földgázárakat.

A megjelent szakemberek a tanácskozás végén néhány javaslatot adtak arra, hogy a magyar állattenyésztésnek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Többen is a szervestrágya, mint melléktermék piacának a támogatását javasolták, és azt, hogy a kijuttatási szabályok is segítsék elő a műtrágyahasználat kiváltását. Egyebek mellett javasolták, hogy ahol lehet, csökkentsék az élelmiszerek ÁFÁ-ját. Az exportnövelés érdekében az EU-n kívül minél több országgal állategészségügy megállapodást kellene kötni.

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy meg kellene szüntetni a mezőgazdasági termények energetikai célú felhasználását, azaz ne gyártsunk bioetanolt, illetve a szalmát ne erőművekben égessük el!

Amennyiben a hazai pénzügyi szereplők is hajlandók a mezőgazdaság mellé állni és a cégeknek a likviditást rendben tartani, akkor egy év múlva könnyebbnek láthatják az állattenyésztők a dolgaikat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.