0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A megemelkedett rezsiárak a Füvészkertet is súlyosan érintik, ráadásul a trópusi növények fűtésén aligha lehet spórolni – mondta az InfoRádiónak a botanikus kert igazgatója, Orlóci László.

Míg az ember föl tud venni három pulóvert meg két zoknit, és valahogy a 18 fokos lakásban túl tudja élni a telet, egy trópusi növény, amelyik hozzá van szokva az eredeti élőhelye miatt a 20 fok fölötti hőmérséklethez, tartósan 18 fok vagy az alatti hőmérsékleten alatt tönkremegy – magyarázta Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója.

„Azokat a növényeket, amelyek ki vannak ültetve egy pálmaház talajába, még költöztetni sem lehet, ez teljesen evidens, mert ha hozzájuk nyúlunk, akkor az átültetést már nem viseli el és elpusztul. Az garantáltan a halálra ítélését jelenti.

Ezek pótolhatatlan értékek, olyan értékek, amelyek az alaptörvény szerint is a nemzeti génvagyon részét képezik, és ilyen értelemben állami felelősség.

Jelen esetben azonban rengeteg kérdést felvet a költségek változása” – mondta az igazgató.

A Füvészkertet az ELTE tartja fenn, és Orlóci László szerint az egyetem jó gazda gondosságával próbálja ezt a feladatot ellátni. Folyamatos egyeztetnek az intézmény illetékes vezetőivel, de az már biztos, hogy a Füvészkertre is érvényes lesz az az előírás, hogy az idei téleb legalább 25 százalékos energiamegtakarítást ki kell mutatni. Ezt úgy igyekeznek megoldani, hogy

azokat a növényeket, amelyek mozgathatók, összeköltöztetik egy-egy üvegházba, így más üvegházat be tudnak zárni, vagy legalábbis alapfűtésen tartani, hogy ne fagyjon szét a rendszer.

Emellett a növényházakban az eddigi optimális 20-22 fokos hőmérsékletet télen 18-20 fokra csökkentik.

Az intézkedések érintik a Füvészkert látogatását is, hiszen a növényházak korlátozottan lesznek látogathatók: lesznek olyan részek, ahova azért nem lehet bemenni, mert az eddigi látogatói területekre is növények kerülnek.

Forrás: Inforádió