0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Biztonsági kamerák: mit nézzenek és mit ne?

Számos biztonsági kamerával találkozhatunk bevásárlóközpontokban, munkahelyeken sőt közterületeken is sok helyen működik térfigyelő rendszer. A magánházaknál is egyre gyakoribbak a kamerás biztonsági rendszerek, ám ezekre szigorú szabályok vonatkoznak, és az sem hátrány ha a kamerát úgy állítják be, hogy annak értelme is legyen…

Körülbelül harminc éve már, hogy a technológia olyan szintet ért el, hogy az ember életének minden része megfigyelhetővé vált. Kamerás térfigyelés történhet magánterületen, a közlekedésben, tüntetéseken, a hadiiparban, titkosszolgálati felhasználása, a munkahelyen, pénzkiadó-automatáknál, a tömegközlekedésben, kórházakban, illetőleg a sport rendezvényeken. Az emberek pillanatnyi tartózkodási helyének megállapítása sem bonyolult, ezáltal pedig a kiszolgáltatottság is fokozódott, hogy ezek az információk kinek jutnak a birtokába.

A közterületre bárki beléphet, ott tartózkodhat és cél, hogy mindeközben névtelen maradhasson. A közterület illetve a magánterület egymástól abban különbözik, hogy a terület kinek a kezelésében van és, hogy az ott tartózkodóknak, illetve az oda belépni vagy azt elhagyni szándékozóknak milyen jogokat biztosítanak.

A kamerával történő megfigyelés lényege a különböző balesetek, bűncselekmények rögzítése, mely később bizonyítékként szolgálhat egy adott ügy tárgyalásakor. A kamerák puszta jelenléte is elrettentő hatású lehet, tehát ilyen szempontból bűnmegelőző hatásuk is van. A közterületi, magánterületi kameráknak általában három, de legfeljebb öt nap után folyamatosan törlik a felvételeiket.

Eltérő tudású kamerák

Azokban a térfigyelő rendszerekben, ahol állandó kezelőszemélyzet figyeli a monitorokat, jól alkalmazhatók a távvezérlésű speed dome kamerák. Ezeknek a körbefordulási, billentési és zoomolási képessége kapcsán nagy területek megfigyelésére alkalmasak, valamint személyek követésére is lehetőség nyílik hazsnálatukkal. Ezeket a kamerákat térfigyelő központból egy joystick-kal felszerelt vezérlőpulton keresztül mozgatják.
Településekről ki-, illetve bevezető utak, utcák, kereszteződések megfigyelésekor célszerű fix objektívvel felszerelt box kamerákat alkalmazni. Ezek az eszközök egy előre beállított látószöggel figyelik az adott területet.

A változó fényviszonyok miatt az autoíriszes objektívvel ellátott kamerákat hatékonyabbak. A térfigyelő rendszereknek rendkívül fontos része az adatátviteli hálózat. Az adatátviteli informatikai hálózat lehet vezetékes, vezeték nélküli, vagy ezek kombinációja.

Merre nézhet és merre nézzen a kamera?

a jogszabályok meghatározzák a magánszemélyek terület megfigyelési lehetőségeit. Nagyon fontos, hogy mint magánszemély honnan, és mit veszünk fel. Teret megfigyelni a saját lakásunkban, saját házunkban, magánterületünkön természetesen engedélyezett, mindaddig, amíg a kamera nem lát be akár más tulajdonába (például a szomszédba), vagy akár közterületre.
Amikor a kamera látószöge – telepítési helyéből adódóan- befogja a szomszédos ingatlant (is) és az ott élő személyekről felvételt készít vagy elég ha erre csak lehetősége van, akkor a megfigyelés jogellenessé válik.

A szomszéd megfigyelése birtoksértő magatartásnak számít. Ellenben a felvételek készítésére alkalmatlan álkamera használata nem valósít meg birtoksértést, akkor sem, ha annak látószögébe nyilvánvalóan más ingatlana is beleesik, illetve beleesne, ha az egy valódi kamera lenne.

A kamerákat érdemes olyan magasságban elhelyezni és olyan helyen a házon vagy a kertben, hogy azokat ne lehessen könnyen kiiktatni. Legoptimálisabb eset ha a kamerák minden olyan irányba néznek, ahonnan az épület megközelíthető. Ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképp a háznak azokat a pontjait védjék a kamerák, melyeken nyílászárók vannak, azaz egy betörésnek ott van a legnagyobb esélye.

Egy kert akkor szép ha sok növény alkotja, ám ez az épület biztonságát tekintve fordítottan arányos. Például az előkert minél növényesebb, az hasznos, mert annál kevésbé látnak be az utcáról, de egy betörés kapcsán hátrány is, hiszen a növények takarásában könnyebben „dolgoznak” a bűnözők.
 

Az álkamera és üres kameraház is lehet a rendszer része

Egy álkamerát ráirányíthatunk az utcafronti kerítésre is, ami nem tilos ha álkameráról van szó, azonban a rossz szándékú betolakodó nem tudja alapból, hogy most mi sértünk szabályt azzal, hogy az utcát is nézzük, vagy az egy álkamera. Álkamerából célszerű olyat választani, ami realisztikus, sőt sokszor érdemes ilyen helyre is egy igazi kamera házát kitenni, így teljesen valóságosnak tűnik, de ha felmerül hogy miért néz utcára, akkor bizonyítható, hogy képfelvétel készítésére alkalmatlan, mert a belső műszaki tartalma hiányzik.

Minél magasabb helyre tesszük a kamerát annál nagyobb a látószöge, de annál kevésbé fog éles képet készíteni, tehát lehet hogy egy arc, egy rendszám már nem lesz kivehető rajta. Érdemes több ponton többféle kamerát telepíteni, köztük olyanokat is melyek egy kisebb részt de azt részletgazdagabb, nagy felbontású képpel vesznek.

Kamerát rejtve tenni nem feltétlenül előnyös, mert akkor az elriasztó hatása nem érvényesül, ha nem látni, hogy hol van. Arra is figyeljünk, hogy a kamera látóterébe ne lógjon be semmi, például faágak sem. Ezt a telepítés után is érdemes néha ellenőrizni, mert ahol nem lógott a képbe faág három éve, lehet hogy ma már belóg…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu