Back to top

Egri Bikavér Ünnepi Napok

Új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújul az Egri Borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvény, a Bikavér Ünnep. Az egri borászok összefogásával 2022 őszén elindul az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatának története, melyet október 18-29. között rendeznek meg.

A programsorozat hat önálló eseménye megmutatja Eger zászlósbora és hungarikuma, a Bikavér egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indul.

A helyi borászok ünnepélyes keretek között Egri Bikavérrel töltött palackokat falaznak be a várba, majd az 1552-es ostromra emlékezve 15:52-kor Bikavérrel koccintanak a helyszínre érkező borkedvelőkkel. Ugyancsak ezen a napon indul és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok sorozata: a borvidék éttermeiben a Bikavérhez párosított, különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek.

Fotó: viniczai

Október 21-én rendezik meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem emblematikus épületében, a Líceumban az Egri Bikavér Gálaestet. A nagyszabású presztízsrendezvény középpontjában a négyfogásos, Bikavérre hangolt ünnepi vacsora áll, amelyet a Dining Guide által Magyarország Top 10 étterme közé választott Macok Bisztró készít el, a Gundel-díjat elnyert chef, Macsinka János vezetésével. A vendégek a vacsora mellett az egyetemi házban számos pincészet superior Bikavéreit ízlelhetik meg. Az ünnepi eseményen adják át az „Egri Bikavérért – díjat”, melyet az a gasztronómiában, borkereskedelemben dolgozó szakember vehet át, aki munkájával kiemelkedően támogatta az Egri Bikavér ügyét.

Október 22-én két nagyszabású rendezvényre várják az egri bor szerelmeseit.

Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben, a város közkedvelt bornegyedében, ahol a pincészetek tematikus programot kínálnak a látogatóknak. A „Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur” nevet viselő sétálókóstoló a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az igen ígéretes, 2021-es évjárat bikavéreinek világába.

Az egri hungarikumra épülő gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló, melyet október 29-én rendeznek meg. A sétálókóstolónak a Líceum díszterme ad otthont, ahol a helyi bortermelők személyesen mutatják be a nagyközönségnek a pincészet legszebb Bikavéreit.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói a kárpát-medencei szőlő-bor ágazat fenntarthatóságát szolgáló, nemzetközi szinten is elismert, kiemelt jelentőségű tudományos munkát végeznek,

egyetemi borászatuk pedig az Egri Borműhely aktív tagja, s így az egri borünnepek állandó résztvevője. Az egyetem számára éppen ezért különösen fontos, hogy az Eszterházy püspök által épített patinás Líceumban adhat helyet a megújuló borünnep két fontos eseményének és több alkalommal is megmutathatják a borkedvelőknek superior tételüket a Bikavér Ünnepi Napok programjain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.