Back to top

Egri Bikavér Ünnepi Napok

Új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújul az Egri Borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvény, a Bikavér Ünnep. Az egri borászok összefogásával 2022 őszén elindul az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatának története, melyet október 18-29. között rendeznek meg.

A programsorozat hat önálló eseménye megmutatja Eger zászlósbora és hungarikuma, a Bikavér egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indul.

A helyi borászok ünnepélyes keretek között Egri Bikavérrel töltött palackokat falaznak be a várba, majd az 1552-es ostromra emlékezve 15:52-kor Bikavérrel koccintanak a helyszínre érkező borkedvelőkkel. Ugyancsak ezen a napon indul és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok sorozata: a borvidék éttermeiben a Bikavérhez párosított, különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek.

Fotó: viniczai

Október 21-én rendezik meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem emblematikus épületében, a Líceumban az Egri Bikavér Gálaestet. A nagyszabású presztízsrendezvény középpontjában a négyfogásos, Bikavérre hangolt ünnepi vacsora áll, amelyet a Dining Guide által Magyarország Top 10 étterme közé választott Macok Bisztró készít el, a Gundel-díjat elnyert chef, Macsinka János vezetésével. A vendégek a vacsora mellett az egyetemi házban számos pincészet superior Bikavéreit ízlelhetik meg. Az ünnepi eseményen adják át az „Egri Bikavérért – díjat”, melyet az a gasztronómiában, borkereskedelemben dolgozó szakember vehet át, aki munkájával kiemelkedően támogatta az Egri Bikavér ügyét.

Október 22-én két nagyszabású rendezvényre várják az egri bor szerelmeseit.

Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben, a város közkedvelt bornegyedében, ahol a pincészetek tematikus programot kínálnak a látogatóknak. A „Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur” nevet viselő sétálókóstoló a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az igen ígéretes, 2021-es évjárat bikavéreinek világába.

Az egri hungarikumra épülő gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló, melyet október 29-én rendeznek meg. A sétálókóstolónak a Líceum díszterme ad otthont, ahol a helyi bortermelők személyesen mutatják be a nagyközönségnek a pincészet legszebb Bikavéreit.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói a kárpát-medencei szőlő-bor ágazat fenntarthatóságát szolgáló, nemzetközi szinten is elismert, kiemelt jelentőségű tudományos munkát végeznek,

egyetemi borászatuk pedig az Egri Borműhely aktív tagja, s így az egri borünnepek állandó résztvevője. Az egyetem számára éppen ezért különösen fontos, hogy az Eszterházy püspök által épített patinás Líceumban adhat helyet a megújuló borünnep két fontos eseményének és több alkalommal is megmutathatják a borkedvelőknek superior tételüket a Bikavér Ünnepi Napok programjain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.