Back to top

Az Egri Bikavér Ünnepe – befalazott palackok

Az Egri borvidék legfontosabb bora az Egri Bikavér, amelynek az idén először először több mint tíz napos programsorozatot szentelnek. Kezdetnek jónéhány palackot rejtettek el az utókor számára az egri vár kazamatájában.

A bikavér megünneplésében  2022-ben új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy megújították a borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatot október 18-29. között rendezik meg  Egerben . A pontos időponthoz a borvidék középpontjának számító Eger történelme adta meg a kereteket. A kezdés, október 18-a Az Egri Bikavér Napja ahhoz a meghatározó eseményhez kötődik, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert.

A hat önálló esemény több helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig.

A nyitó naphoz az egri várat választották helyszínül a szervezők, mint ahogyan elhangzott azért is, mert a várban mindig is volt bor, amit többek között a dézsmapince megléte is bizonyít. Emellett ne feledkezzünk meg a legendáról sem, miszerint a várat ostromló törökök azt hitték a várvédőkről, hogy a bikák vérét isszák, amikor vörös bor csordult le az egri vitézek bajuszáról.

Most is lesz bor a várban, mert ezen a napon több mint 200 palack bikavért falaztak be a Bebek-bástya alatt húzódó kazamatába.

Gál Tibor borász ötlete volt, hogy a  most megtermelt bikavérekből hagyjanak a borászok a jövő nemzedék számára is néhány palackkal. Több mint húsz bortermelő bikavére nyugszik a vár alatti „trezorban”, és a borászok üzenete az utókor számára, amelyeket egy közös nagy palackban helyeztek el a borok mellett. Tábla figyelmeztet arra, hogy a bikavéreket  30 év múlva, 2052, október 18-án bonthatják ki, azaz az egri vár ostromának 500. évfordulóján.

Kezdetét vette  és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok, amelynek keretében az Egri borvidék éttermeiben különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek bikavérekkel párosítva.

Október 22-én két nagyszabású rendezvény is zajlik párhuzamosan. Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. Ennek keretében a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak.

A Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur nevet viselő sétálókóstoló pedig a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az ígéretes 2021-es évjárat bikavéreibe. Az eseménynek a  Bolyki Pincészet ad otthont, ahol összehasonlíthatók lesznek a borászok új és régebbi évjáratú bikavérei is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.

A január ásza: a görögszéna - ízletes, és hasznos szupertáplálék

Január az életmódváltások elkezdésének (és sokaknál egyben befejezésének) a hónapja. Előbbiben segíthet bennünket egy nagyszerű növény a görögszéna, aminek magja fűszer, de tea is készíthető belőle, sőt mikrozöldnek nevelve is ízletes, és hasznos szupertáplálék.