0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Öt megcáfolt okosság a fatüzelésről

Azt hiszi, hogy mindent tud a fatüzelésről? Lehet, hogy meg fog lepődni. Ha pedig most szerzett be fatüzelésű kályhát vagy kazánt, akkor mindenképpen érdemes elolvasnia, mennyi igaz a témát övező közkeletű bölcsességekből.

Nem kell külön kifejteni, mi visz rá napjainkban tömegeket, hogy visszatérjenek a régi jó fatüzeléshez, vagy éppen újonnan szerezzék be az ehhez szükséges technikát. Ezen felbuzdulva készített nemrég egy videót a német agrarheute.com portál stábja, és öt olyan bölcsességet járnak körül, amelyekről alighanem mindenki hallott már, aki valaha fűtött fával. Hogy mennyi igaz belőlük, az kiderül alább.

1. Minél tovább szárad, annál jobb. A valóság az, hogy minden a szárítás módján múlik, de akár már a kivágást követő első őszön is lehet fűteni a fával. A frissen kivágott rönköket lehetőleg már tavasszal fel kell hasogatni és tűzifa méretűre fűrészelni, hogy minél hatékonyabb legyen a száradás. Ezután szellős, esőtől védett, napos helyen kell tárolni az udvarnak egy déli kitettségű részén, rácsos konténerben („gitterbox”) vagy erre a célra szánt tűzifatároló big-bag zsákokban. Így már a fűtési szezon kezdetén mehet is a kályhába.

2. Nem minden fafaj ég egyformán. Való igaz, hogy a keményfák – bükk, tölgy – lassabban égnek a kályhában. Az már kevésbé közismert, hogy a különféle fafajok kilogrammonkénti fűtőértéke között viszont nincs érdemi különbség. Semmiképpen nem elvetendő ötlet tehát az előző évben kivágott fenyővel vagy nyárfával fűteni, de még a régi raklapokat is megéri felfűrészelni – természetesen, ha kezeletlen fából készültek, és nem szabadulnak fel belőlük káros anyagok. A legjobb, ha a tűzifakészletünk vegyes összetételű, kemény- és puhafát egyaránt tartalmaz, tanácsolják az agrarheute.com videójában megszólaló szakértők.

3. Begyújtáshoz az újságpapír a legjobb. Ezt mindenképpen felejtsük el, hiszen begyújtásnál nemcsak a papír, de a nyomdafesték is elég, és egy csomó káros anyag kerül általa a légkörbe. Inkább használjunk faforgács alapú kandallógyújtót, vagy hasogassunk vékony gyújtóst.

4. Minél több fa van a kályhában, annál jobb. Semmiképpen sem jó túltömni a kályhát, mert akkor kevesebb oxigén jut a fához, és oxigénszegényebb környezetben kisebb hőtermeléssel jár az égés. Inkább többször érdemes kevesebbet rárakni, mint egyszer sokat.

5. Alkalomadtán szén és brikett is mehet a kályhába. Nem jó ötlet a fatüzelésű kályhában elhasználni a grillszezonról maradt brikettet. Egyrészt, mert nem minden kályha bírja a folyamatos izzást és a vele járó meglehetősen magas hőmérsékletet, másrészt pedig, mert ajánlott kerülni a vele járó károsanyag-kibocsátást (pl. kén-dioxid). Helyette jó alternatíva lehet a fűrészporból préselt fabrikett, aminek a tárolásához körülbelül feleakkora helyre van szükség, mint a klasszikus tűzifához – hallottuk az agrarheute.com videójában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu