Back to top

EuroTier 2022: a világ vezető állattenyésztési szakkiállítása

Várhatóan nagyszámú kiállítóval és látogatóval, mintegy 250 000 négyzetméternyi kiállítótérrel, valamint a nemzetközi szakmai és információs programmal az EuroTier 2022 novemberében ismét a nemzetközi állattenyésztési iparág csúcspontja lesz, Hannoverben.

Fotó: DLG
Az EuroTier 2022, a világ vezető szakkiállítása az állattenyésztés és azon belül a haszonállat tenyésztés területén.

A szervező Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG), mintegy 1700 kiállítót vár 55 országból, akik november 15. és 18. között mutatják be innovációikat, termékeiket és szolgáltatásaikat a vezető nemzetközi iparági összejövetelen.

Egy 2022. júniusi felmérés szerint nagyon nagy a látogatók érdeklődése. Az idei programok fő témája az „állattenyésztés átalakulása”.

Az EuroTier-en számos nemzetközi és német piacvezető, valamint fiatal, innovatív vállalat és start-up képviselteti magát. Finnországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Dél-Koreából és az USA-ból érkező kiállító jelenléte hangsúlyozza a szakkiállítás magas szintű nemzetköziségét.

Az állattenyésztés átalakítása – az EuroTier 2022 fő témája

A nemzetközi szakmai program idén egy témára összpontosít: a folyamatosan változóban lévő termelési- és értékláncokra. A világ vezető professzionális állattenyésztési szakkiállítása a különféle tematikus programok révén megmutatja, hogy milyen lehetőségei vannak a sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztőknek:

Fotó: DLG
- Versenyképes gazdálkodás
Az életképes gazdálkodási koncepcióknak, állatbarátnak, környezetbarátnak, klímabarátnak és fogyasztóorientáltnak kell lenniük, ugyanakkor természetesen versenyképesnek is. Német és nemzetközi szakértők a Gazdálkodási koncepciók kiállítási részen (Gesamtbetriebliche Haltungskonzepte) vállalták azt az összetett feladatot, hogy bemutatják a hízósertések, tejelő tehenek és tyúkok számára jelenleg elérhető legmodernebb tartási koncepciókat.

- A takarmányozás jövője lehet: algák, rovarok
A kiállításon számos cég új takarmányokat és takarmányozási módszereket mutat be. Ezen a területen is elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, elvégre a környezetbarát szempontok mellett egyre nagyobb hangsúly kap az állatjólét, a vásárlói igények és az elérhetőség. Olyan új fehérjeforrásokkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint az algából, vagy épp rovarokból készült takarmányreceptúrák. A jövő takarmányozása (Feed the Future) tehát kiemelt téma a kiállíltáson.

Fotó: DLG

- Termőföldtől az asztalig – direkt a gazdától
A termékek regionalitása és a nyomon követhetősége egyre több vásárló számára kiemelten fontos. Az irányzat a mezőgazdasági termékeket „közvetlenül a gazdától” szlogenre épül, éppen ezért a farmon történő feldolgozás és a közvetlen értékesítés egyre több agrárvállalat számára válik vonzóvá. A 2022-es EuroTier kiállításon először kerül bemutatásra a direkt marketinghez (Spotlight Direkt Marketing) kapcsolódó technikai megoldások, termékek és szolgáltatások, valamint az aktuális marketingstratégiák. Mindezek a legjobb gyakorlati példákon alapuló különleges bemutató keretében.

- Állatjólét közös érdekünk
A Német Szövetségi Élelmiszer- Német Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium által finanszírozott "Network Focus on Animal Welfare" országos közös projekt, választ ad az aktuális állatjóléti kérdésekre. A baromfiágazatban ide tartozik a ketreces tartási környezet javítása, a szarvasmarha területen az állatjóléti szakértők a tehéntartással kapcsolatos borjúnevelés, etetés és sétáló területek kérdéskörét vizsgálják meg. A sertéstenyésztők megismerhetik az alternatív fialtatási rendszereket, a kocatartás és a malacnevelés istállóépítési koncepcióit, valamint az izofluránnal kapcsolatos tapasztalatokat.

- Tenyészérték a porondon

Fotó: DLG
A tej- és húsmarha-ágazat vezető német és nemzetközi tenyésztővállalatai, szervezetei mutatják be itt tenyészállataikat a TopTierTreff keretében. Emellett a szakmabeliek a német és a nemzetközi juh- és kecskefajtákat is megismerhetik. A rendezvény keretében fajtabemutatóra és bírálatra kerül sor. A tenyésztési kérdésekkel, valamint a tej- és hústermeléssel foglalkozó szakprogram teszi teljessé az információk körét.

Fiatal Gazdák Napja

A november 17-i Fiatal Gazdák Napja a németországi és külföldi fiatal gazdálkodók és agrárhallgatók találkozóhelye. A program a november 17-i EuroTier látogatáson kívül állásfórumokat, nemzetközi panelbeszélgetést és találkozási helyszíneket

Fotó: DLG
foglal magában, ahol ismerkedhetnek és tapasztalatot cserélhetnek a látogatók.

Campusok és karrierek

A 26-os teremben minden a szakmai karrierről, valamint a tudomány és a kutatás körül forog. A kiállítók és az oktatási intézmények képzési, továbbképzési ajánlataikat mutatják be a Campus & Career területen. Itt a látogatók kapcsolatba léphetnek a munkaerőt kereső cégekkel, információkat kaphatnak a HR cégektől, illetve tájékozódhatnak a képzési és továbbképzési lehetőségekről. Műszaki főiskolák és egyetemek, valamint kutatóintézetek mutatják be a legújabb tudományos projektjeiket. Előadások és beszélgetések széles skáláját hallgathatják meg naponta a DLG standján, a színpadon.

 

Aktuális információk az EuroTier 2022-ről: www.eurotier.com

 

EuroTier 2022 - Awards

 

Forrás: 
EuroTier/DLG

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!