0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Peszticid-nyilvántartás 2028

Az Európai Parlament jóváhagyta a mezőgazdasági input- és termelési statisztikákra (SAIO) vonatkozó új rendeletet, így 2028-ban kötelezővé válik az európai gazdálkodók számára az éves peszticidhasználat nyilvántartása.

Az EP, a Bizottság és az Európai Tanács júniusi háromoldalú egyeztetésén állapodtak meg a rendelet elfogadásáról. A rendeletben az EU-ban termesztett növénykultúrák és a kezelt területek alapján tartalmazza a mezőgazdaságban használt hatóanyagokat, és az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó adatoknak és statisztikáknak összhangban kell lenniük a hagyományos gazdálkodás adataival.

A jövőben a növényvédő szerek kereskedelmi használóinak minden esetben elektronikusan kell nyilvántartania a rájuk vonatkozó adatokat.

Az adatgyűjtésért a nemzeti statisztikai hatóságok felelősek, és az átmeneti időszakban uniós forrásból támogatják az ez irányú adatgyűjtést. A mezőgazdasági inputokra vonatkozó adatok hozzájárulnak a mezőgazdasági termelésre vonatkozó ismereteink bővüléséhez, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára (KAP), a Zöld Megállapodásra és annak részét képező Termőföldtől az asztalig-stratégiára.

Az Európai Parlament szerint az adatok digitális rögzítése a SAIO-rendelet érvényre juttatásának az előfeltétele. A rendelettől azt várják, hogy az EU-s növényvédőszer-használat legalább 95 százaléka bekerül az adatbázisba, amitől az Európai Parlament azt várja, hogy az adatgyűjtés újabb lökést ad az ökológiai gazdálkodás térnyerésének a közösségben.

Forrás: agrarheute/EU Agri