Back to top

Zöldfelületek - Növényorvos a közterületen

A növényvédősöknek is sok tanulsággal szolgál ez az év, és az előrejelzések alapján hasonló időjárásra kell felkészülnünk a jövőben is. Kánikulai forróságra, aszályra, és időnként viharokkal kísért, özönvízhez hasonló esőkre számíthatunk.

1._kep.jpg

A gyomok az aszály ellenére is fejlődtek, virágoztak (2022. augusztus 9.)
A gyomok az aszály ellenére is fejlődtek, virágoztak (2022. augusztus 9.)
A szélsőségesen száraz és forró időjárás próbára tette a károsítókat is. A hűvösebb és csapadékosabb időjárást kívánó kórokozó gombákkal nem volt sok gondunk, többségük fertőzéséhez ugyanis bizonyos ideig tartó levélnedvesség-borítottság kell.

A felszínen tartózkodó lágy testű kár­tevők is „kiszáradtak”. A korábbi évektől eltérően nyáron már nem kaptunk lakossági bejelentéseket a levéltetvek vagy az amerikai lepkekabócák váladékától, a méz­harmattól ragadós padok, autók miatt.

A közterületi növényeket, a gyepeket viszont nagyon megkínozta a szárazság, miközben néhány gyomfaj ezt is kibírta.

Az idei év szimbóluma is lehetne az augusztus 9-én készült a fotó a retro kővályúról: a beletelepített növények már hetekkel korábban kiszáradtak, a gyomok és a fal melletti bálványfa viszont szépen zöldellnek.

2._kep.jpg

Barcelonában is torzítja a platán leveleit a platán lisztharmata (2016. szeptember 27.)
Barcelonában is torzítja a platán leveleit a platán lisztharmata (2016. szeptember 27.)

A lisztharmatoknak elegendő volt a hajnali párából lecsapódó nedvesség ahhoz, hogy életben maradjanak, sőt, terjedtek is. Elmondhatjuk, hogy a lisztharmatok évtizedét éljük. Ezt alátámasztja az is, hogy már több mint tízezer gazdanövényen (kizárólag zárvatermőkön) leírták valamelyik fajukat. Kevés kivételtől eltekintve gazdaspecifikusak, „saját lisztharmatuk” van a közterületi növényeinknek is. Tehát nem kell félni attól, hogy például az oly gyakran lisztharmatos piros virágú vadgesztenyéről átterjedne a gomba a platánokra. Sajátos a biológiájuk, mert csak a zöld növényi szöveten tudnak élni, ezért sok gombával ellentétben nem okoznak szövetelhalást, száradást. Nem hatolnak a szervek szövetébe, inkább csak együtt élnek a megtámadott növényekkel.

3._kep.jpg

A lisztharmat szürkésfehér bevonatot képez a szőlő levelén (2022. október 17.)
A lisztharmat szürkésfehér bevonatot képez a szőlő levelén (2022. október 17.)

Mindezek ellenére jogosan soroljuk őket a kórokozók közé, mert a leveleken, a vesszőkön és a terméseken kialakuló jellegzetes fehéres-szürkés gombaszövet vizet, tápanyagot von el a gazdanövénytől és a légzését is felpörgeti.

Ezzel magyarázható, hogy a kártevőktől (rovaroktól, atkáktól) sínylődő növények pusztulását felgyorsítja a lisztharmatfertőzés. A városi növények díszítőértékét pedig akár százszázalékosan is csökkentheti.

A lisztharmatfajoknak hasonló a biológiájuk és a környezeti igényük. A díszfák károsítóit nem kutatták olyan szinten, mint a gazdaságilag sokkal jelentősebb szőlőét, ezért hasznos, ha megismerkedünk a szőlőnél leírt kutatási és gyakorlati eredményekkel. A szőlő lisztharmata 4 és 34 °C között terjed (legerősebben 25-28 °C között), és minimális nedvesség, pára is elegendő a gombakonídiumok csírázásához. A szőlőültetvényekben ezért megelőzésképpen majd mindegyik permetlébe adagolnak ellene valamilyen gombaölőt. Tehát országos átlagban évente hét-nyolc alkalommal biztosan védekeznek ellene.

4._kep.jpg

A levelek felületén terjeszkedik a lisztharmat, könnyen letörölhető a gombafonalakból álló telep
A levelek felületén terjeszkedik a lisztharmat, könnyen letörölhető a gombafonalakból álló telep

Hányszor kellene permeteznünk a platánt, a vadgesztenyét, a tölgyet, a szivarfát, a mogyorót, a rózsát, a borbolyát, a díszalmát, a juharokat, a mahóniát, az orgonát vagy a kecskerágót a lisztharmat ellen?

Évente hét-nyolc alkalommal? Ezt a költségvetés nem bírná el és a lakosságot is zavarná a sűrű permetezési forduló. Az ellenálló fajták nemesítése és ter­mesztésbe vonása lenne az igazi megoldás.

Jelenleg annyit tehetünk, hogy tavasztól őszig minden kezelésnél lisztharmat elleni készítményeket is teszünk a permetlébe. Szerencsére felszívódókat és kontakt kéntartalmúakat is engedélyeztek a közterületekre.

A kórokozó gombákkal kapcsolatban Vajna Lászlóra mindig számíthatok, most a lisztharmatoknál segített. Köszönöm!

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

A nemzetközi szakirodalomban évente 40-50 eredeti közlemény jelenik meg a zöld környezet jelentőségéről. Ezek a kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a városokban és a városokon kívül is. Szükség van olyan biodiverz természeti környezetre, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak. A témáról Páldy Annával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőjével beszélgettünk.

Megéri-e almát termeszteni?

Magasabb termelési színvonalra, stabilabb hozamokra és megfelelő árakra van szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen a hazai almatermesztés, akár étkezési, akár léalmáról van is szó, derült ki a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián. Hasonlóan fontos, hogy összefogva kínálják az almát a termelők, hangsúlyozta a gazdaságosságot elemző előadásában Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).