Back to top

Hangyák a kertben

A hangyák társasan élő, államot alkotó rovarok, amelyek mindenhol ott vannak a kertekben. Megoszlanak a vélemények arról, hogy hasznos élőlények-e vagy sem.

A természetben kimondottan hasznosak, mert a ragadozó hangyafajok sok kártékony rovart elpusztítanak, ezzel hozzájárulva a környezeti egyensúly fenntartásához. Emellett tevékenységük során átlevegőztetik, morzsalékossá teszik a talajt, így megóvják az elsavanyodástól. Tehát normális mennyiségben a jelenlétük kifejezetten előnyös.

A fekete hangyák egyik kedvenc tápláléka a pajzstetvek ürüléke
A fekete hangyák egyik kedvenc tápláléka a pajzstetvek ürüléke

Megjelenésük alapján a hangyák közepes vagy apró termetű rovarok, testük karcsú, hajlékony, csupasz vagy csak szórványos szőrzettel rendelkező. Leggyakoribb a barna, vörösessárga színezet. Többségük talajban vagy száraz növényi részekben él. Táplálékuk vegyes, állati és növényi, az életmódjuk rendkívül változatos. Lehetnek közvetlen növénykárosítók, amelyek rágásuk, fogyasztásuk révén okoznak kárt.

A közvetett növénykárosítókhoz elsősorban a levél-, gyökér- és pajzstetveket védő, gondozó, terjesztő hangyafajok sorolhatók, amelyek az elsődleges károsítók (pl. levéltetvek) kártételét segítik elő azzal, hogy védik azokat.

Ragadozó hangyafaj lévén a fekete hangya sok rovart elpusztít a kertekben
Ragadozó hangyafaj lévén a fekete hangya sok rovart elpusztít a kertekben
Ezáltal közvetve hozzájárulnak a vírusterjesztéshez is. Raktári kártevők azok a hangyák, amelyek ha befészkelnek az épületekbe, tartósan is károsíthatnak cukorban és más édes élelmiszerekben. Csaknem kivétel nélkül hasznosak a ragadozó hangyák, amelyek különböző rovarokból élnek. Vannak vegyes táplálkozású fajok is, amelyek a ragadozó életmódjuk mellett alkalomadtán növénykárosítókká válnak.

Eddig a hangyák mintegy 6000 faját írták le. Közülük Magyarországon körülbelül 70 faj él, ezek egyike a fekete hangya, amely Európa mérsékelt övi területein kívül Észak-Amerikában, valamint Ázsia mérsékelt övi területein is gyakori. Királynője 9 milliméter, a dolgozók 3-5 milliméteresek (gyakran előfordul, hogy a színük inkább barnás).

A fekete hangya azok közé a fajok közé tartozik, amelyek kedvenc tápláléka a mézharmat, a levél- és pajzstetvek, levélbolhák cukortartalmú ürüléke, emiatt a kertekben nem örülnek a jelenlétének, bár ragadozó hangyafaj révén sok rovart pusztít el.

A gyepi hangya korhadt fák, farepedések lakója
A gyepi hangya korhadt fák, farepedések lakója
Ezen hangyák rendszeresen és nagy számban látogatják a levéltetű-kolóniákat, hogy felnyalogassák az édes nedvet. A hangyák nemcsak hasznot húznak a levéltetvekből, hanem bizonyos fokú védelmet is nyújtanak nekik az ellenségeikkel szemben, ugyanakkor megsemmisítik közülük az élősködőkkel fertőzött egyedeket. A hangyák által látogatott levéltetű-kolóniák ezért erőteljesebben fejlődnek és szaporodnak, mint a többiek.

A levéltetvek gondozása miatt a fekete hangyát a nemkívánatos fajok közé sorolják. De van még egy ok, ami miatt a gazdálkodók nem szeretik: magasra hányt földkupac-váraival lényegesen megváltoztathatja a talaj szerkezetét, összetételét, amivel sok gondot okoz a földeken, kertekben.

A másik gyakori faj a gyepi hangya, amely hazánkban általánosan elterjedt, közönséges faj. Barnásfekete színű, csupasz testű, a nőstények mérete 6-8 mm, a dolgozóké mindössze 2-3 mm. A természetben gyakran előfordulnak a föld alatt, korhadt fákban és farepedésekben is.

A gyepi hangyák aktívan terjednek, így  lakásokba, élelmiszer-raktárakba is könnyen bevándorolnak.

A hangyaleső lárvája lesből támad a hangyákra
A hangyaleső lárvája lesből támad a hangyákra
E faj elsősorban a maggyűjtő hangyákhoz tartozik, azonban szerves anyagokkal is táplálkozik. Az elhurcolt magvak miatt sokszor a vetést meg kellett ismételni. A gyepi hangya, sok más hangyafajhoz hasonlóan, a földben is megtalálható, ennek leginkább látható jelei a fészkük felett kialakított kis halmok, az úgynevezett „várak”. 

Eléggé ismert jelenség, amikor a földközeli érett vagy lehullott gyümölcsökre (alma, körte, őszi- és kajszibarack, cseresznye, szeder) a hangyák megtelepednek és kirágják azokat. Bár e hangyák pontos faji összetétele, szerepe még nem tisztázódott teljesen, valószínű, hogy a gyepi hangya is gyakori szereplő, bár sokszor csak másodlagosan.

Kertészeti növényekben kisebb kárt okozhat még a fekete fahangya, a sárgahátú hangya pedig „házi hangyaként” jár be kerti lakásokba hozzáférhető élelmiszereket dézsmálva.

Kisebb szitakötőkre hasonlít a hangyaleső imágója
Kisebb szitakötőkre hasonlít a hangyaleső imágója
A hangyák első számú természetes ellenségei a hangyalesők, de még sok rovar és madár is tömegesen pusztítja őket, a hangyarajzás (nászrepülés) alkalmával csoportosulva. A hangyalesők egyes fajok lárváinak életmódjáról kapták nevüket, azok ugyanis fogótölcsért ásnak a homokos talajban. A tölcsér aljára sodródó hangyát gyorsan ható méreggel bénítják meg, majd kiszívják a nedveit. Más fajok lárvái nem készítenek fogótölcsért, csak rejtőzködnek a homokban.

A hangyák elleni védekezési módszerek sokfélék lehetnek. A körülményeknek megfelelően a porozás, permetezés, csalétkezés, agrotechnikai, mechanikai eljárások mind eredményesen alkalmazhatók ellenük, azonban a megfelelő módszer kiválasztásáról a hangyafaj életmódjának, konkrét kártételének ismeretében döntsünk. A levél- vagy pajzstetveket védelmező fajok esetében fontos, hogy rendszeresen védekezzünk e kártevőcsoportok ellen!

A kertben a hangyabolyok megszüntetésére különböző termékek kaphatók.

Egyes fajok hatalmas hangyavárat építenek
Egyes fajok hatalmas hangyavárat építenek
A hangyairtó porok, granulátumok vonzzák a hangyákat, amelyek a testükön eljuttatják a szert a többi hangyához, ezáltal pár nap alatt csökken a számuk, majd fokozatosan eltűnnek. Oda kell szórni, ahol a hangyák sűrűn láthatók, illetve a vonulási útjaikra. A hangyairtó csalétek odavonzza a hangyákat a csapdához, és a dolgozók által elszállított irtószer az egész kolóniát elpusztítja. Vannak erőteljes riasztók, amelyek működése speciális vibrációs és ultrahangos technológián alapul. A kiadott jelek a hangyák idegrendszerére hatnak, megzavarják a tájékozódásukat, ami a helyszín elhagyásához vezet. A napelemes hangyariasztó működés közben a hangyák számára zavaró rezgéseket ad ki, ami segít távol tartani azokat.

A kertben tevékenykedő hangyák ellen is számos természetes megoldás létezik.

A gyümölcsösökben a fák kérgére tegyünk fa ragasztószalagot, így a hangyák nem tudnak felmászni a törzsön a fakoronába, a bokorba, hogy védelmezzék a levéltetveket. A fák tövéhez ültetett menta távol tarthatja a hangyákat. Porított meszet, illetve faszenet is kiszórhatunk a védett terület köré, ezt szintén elkerülik a hangyák.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!