Back to top

Tarjáni Antal: Örök szerelem

„Kisbéren nőttem fel, a település központjában található híres Magyar Királyi Ménesbirtok épületegyüttesén belül kialakított erdész udvarban. Nem volt kérdéses, hogy a gimnázium jeles érettségijével az erdőmérnöki karra jelentkezem Sopronba."

„A döntésben csak megerősített, hogy dédnagyapám is erdész-vadászként szolgált a Vértesben. Az 1976-os diplomaátvételem után hazakerültem az akkori Vértesi Állami Erdő- és Fafeldolgozó Gazdasághoz (most Vérteserdő Zrt.). Itt műszaki erdészetvezető lettem, főrevizor, majd kényszervállalkozó, s mint közalkalmazott erdészeti referens, a Nemzeti Földalaptól mentem nyugdíjba. A fényképezési mániám 10 éves koromban kezdődött, amikor az összegyűjtött zsebpénzemből megvettem első Pajtás fényképezőgépemet, majd egyre komolyabb eszközökkel értem el fotópályázati sikereket, amelyek végül önálló kiállítások rendezésébe csúcsosodtak ki. 1998-ban felvettek a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. 2013-ban pedig megkaptam a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

Az ezredforduló táján kerültem közelebb a camera obscura elvén működő lyukkamerákhoz, melyek később meghatározóvá váltak az alkotómunkámban.

Már maga az eszköz készítése is kihívás, a 0,2-0,5 mm átmérőjű lyukacskák mint objektívek által vetített képek különböző sík vagy térbeli fényérzékeny felületen való rögzítése, kidolgozása pedig az egész folyamatot élménnyé teszi számomra. Ezeken az eszközökön nincsen megszokott kereső, a felvétel készítésekor nem látom a leképezett művet, csak a film előhívása, kidolgozása után.

2022_07_19_tarjani_antal_orok_szerelem.jpg

Örök szerelem
Örök szerelem
Fotó: Tarjáni Antal

A lyukkamerákban ritkán használok színes filmet, de a mellékelt felvételem színes diára készült, a majki parkerdő út menti tisztásának szélén. Bár a pár hónapos oroszlányi gyakornoki időm óta ismertem az ottani öreg tölgyeket, az ölelkező törzsekre csak a lyukkamerámmal való sétám során csodálkoztam rá. A pontos megvilágításhoz ellenfényben végképp nehéz kiszámítani az olykor akár többperces expozíciós időt, ám a napfény beesési szögével változó fénybeszűrődések esetleges rajzolata teljesen kiszámíthatatlan, ilyenkor kell a szerencse, vagy az égiek segítsége. Itt glóriával ajándékoztak meg, és az örökkévalóság, a szerelem jelképévé tették az összefonódó évszázados törzsek alkotta térformát.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Megzakkant rovarok, süket madarak: ezt teszi a fény és hangszennyezés

Az emberi tevékenység nagyon sok szempontból hatással van az állatvilágra. Az éjszakai közvilágítás, a rádiójel sugárzás mind befolyásolják - sok esetben nagyon kedvezőtlenül - az állatok életkörülményeit.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.