0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kirándulás temetőkbe – az év legnépszerűbb utazási célpontjai

A nekroturizmus az új utazási trend, és nem csak Halloween alkalmából. Az év egyik legnépszerűbb utazási célpontjai voltak a világ leghíresebb temetői.

Temetők látogatása, kirándulások elhagyott vagy kísértetjárta épületekhez, vezetett városi séták a bűnügyi események nyomában – ez a nekroturizmus. Mi a vonzó benne, és mindenekelőtt, hol vannak a legérdekesebb helyek, amelyeket a nekroturisták látogatnak?

Az utazási irodák felmérései szerint a nekroturizmus az év egyik legmeglepőbb és legnépszerűbb trendje. Egyszerűen fogalmazva, ez a sötét utazás kategóriája, amely olyan helyekre vezet, mint a temetők vagy a kísértetjárta kastélyok.

Ez a trend nemcsak az izgalom iránti vágyat tükrözi, hanem ami még fontosabb, a személyre szabottabb élmény iránti vágyat.

Napjainkban egyre több, a nekroturizmusra összpontosító oldal jelenik meg a közösségi médiában is, amelyek a téma iránt érdeklődőknek ajánlanak olyan helyeket, amelyeket föltétlen érdemes felkeresni.

Íme a legérdekesebb ajánlások a világ minden tájáról.

A Greyfriars Edinburgh egyik leghíresebb temetője, amely leginkább a nevéhez fűződő legendákról és a kis kutyáról, Bobbyról – a skótok szeretett háziállatáról – ismert, akinek sírköve közvetlenül a bejáratnál található. A nekropolisz

világhírnévre tett szert, ez pedig J. K. Rowling írónőnek köszönhető, aki gyakran meglátogatta, amikor a Harry Potter-saga megírásába merült.

Rowlingot állítólag a helyszín inspirálta a Harry Potter és a Tűz Serlege című könyvben szereplő komor temetői jelenetének megalkotásához, amelyben Lord Voldemort visszaváltozik fizikai alakjába, és párbajozik Harryvel.

A Greyfriars temetőben is vannak sírkövek, amelyekről a sorozat néhány szereplőjét, például Minerva McGonagall professzort és magát Voldemortot is elnevezték! A temető egyik sarkában egy sírkő is emléket állít Thomas Riddle-nek.

A Szczecin-ben található Központi temető Lengyelország legnagyobb és Európa harmadik legnagyobb nekropolisza. Több mint 172 hektárnyi területet foglal el! A sírokon kívül szobrok, emlékművek, egy egykori erőd maradványai és egy történelmi kápolna is található itt.

Törökországban több olyan temető is található, ahol azonosítatlan embereket és olyanokat temetnek el, akiknek a holttestét nem kérték a hozzátartozóik.

A gyakorlatban ezek a társadalmi kirekesztettek, gyilkosok és áldozataik, illegális bevándorlók, bűnözők, hajléktalanok, halálos betegek vagy szexmunkások temetkezési helyei.

A három legnépszerűbb ilyen temető az Isztambul melletti Kilyos, az ankarai Sincan és az izmiri Doğançay. Az előbbi különösen ismerős lehet Elif Shafak 10 perc és 38 másodperc című regényének rajongói számára, amelyben a főhősnő Leyla pontosan az isztambuli Magányosok temetőjében van eltemetve. Shafak nemzetközi hírnevének köszönhetően maga a Kilyos-nekropolisz is rendkívül népszerűvé vált a turisták körében.

A 15. században alapították Csehország fővárosában, Prága zsidó negyedében található temetőt, amely a Zsidó kert néven ismert, és több réteg sírkőből áll. Pontos számuk nem ismert, de becslések szerint akár 12 000 sír is lehetett ott. A temető a 15. század első felétől 1786-ig aktív temetkezési hely volt és többek között a helyi zsidó közösség híres személyiségei temetkeztek itt, köztük Jehuda Liva ben Becalel-Maharal rabbi, Mordechai Maisel üzletember, David Gans történész és David Oppenheim rabbi. A temetőt ma a prágai Zsidó Múzeum kezeli.

A római Roseto Comunale azért figyelemre méltó hely, mert hihetetlenül sok rózsabokor nő itt, így a hely inkább hasonlít egy kertre, mint temetőre. Története 1645-re nyúlik vissza, amikor a római zsidó közösség temetkezési helyként kezdte használni a területet. Ma a kert tetejéről látható a menóra alakú járdarendszer.

A Lisszabonban található Örömtemető híres portugál személyiségek, főként színészek, írók, festők, televíziós műsorvezetők, kortárs hírességek és egykori gazdag családok temetkezési helye.

Szokatlan neve a város egyik közeli kerületének – Prazeres – nevéből származik, ami örömöt jelent.

A nekropolisz 1833-ban épült, miután Lisszabont kolerajárvány sújtotta, amely megtizedelte a várost. Ma a látogatók gyönyörűen díszített sírokat, szobrokat láthatnak. Sok sír szokatlan jellemzője a kis üvegablakos „bejárati ajtók”, amelyeken keresztül a koporsók és a halottak maradványai láthatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl