Back to top

Márpedig Sopronban vannak boszorkányok

A Soproni-hegység számtalan természeti kincset, kultúrtörténeti érdekességet, történelmi titkot és néprajzi misztériumot rejt. Az ott élő emberek évezredeken keresztül tisztelettel és egyúttal félelemmel is adóztak a hegy rejtett zugai, sűrű erdői és a bennük lakozó természeti erők iránt, főként, amíg nem ismerték azokat, vagy valamilyen akadály távol tartotta őket.

A mély vízmosásokkal, meredek hegyoldalakkal, bércekkel szabdalt hegység napjainkban is sok izgalmat tartogat, már a Soproni Parkerdő turistatérképének elnevezései is számos valós vagy legendába illő történetre utalnak.

Ha lenne egy kis varázserőnk, és visszamehetnénk a múltba, akkor a várhelyen a kelták bőrébe bújhatnánk, tolvajként osonhatnánk át Ágfalváról Harácsonyba, vagy Brennbergbányán megleshetnénk a magyar koronát szállító aranyvonatot. Nem is beszélve az egyetemisták legendás történeteiről, amelyeket a soproni- selmeci hagyományok őriznek.

Indulhat a boszorkányos kaland
Indulhat a boszorkányos kaland

A sok rejtélyes, valós helyeken játszódó, csodálatos elemekkel tűzdelt történet közül egy réges-régi legenda elevenedik meg a Károly- magaslaton. Élő legenda, mert még ma is mesélnek a soproni boszorkányokról.

Ősi emlékeket őriz a Bodzafából készült borda című, soproni vonatkozású mese.

A Kis Pócsi utcában egykoron lakott egy kapáslegény, aki beleszeretett egy utcabeli leányba. De a kocsmában a többi legény nem akart vele egy asztalnál ülni, mert úgy beszélték, hogy boszorkánynak udvarol. „Úgy látszik, ti többet tudtok róla, mint én!” – rótta fel társainak. Egyúttal gondolkodóba is esett, lehet-e a szóbeszédben igazság, hogy pont egy boszorkány lenne az ő kedvese.

Úgy mesélik, hogy a legközelebbi kedden kifordította a ruháját, hogy a leányék kemencéjébe bújva, úgymond láthatatlanná váljék. A kemence rejtekéből láthatta, hogy a lány anyja egy tégelyből megkente a hónalját varázszsírral, és elmondott egy varázsigét:

„I fluich aus, i fluich aus, I fluich iw’rall hin, I fluich ain, i fluich ain. I fluich ninda’scht aun.” (Kirepülök, kirepülök, mindenhová elrepülök, visszarepülök. Semminek se repülök neki.)

Miután kirepült a kéményen, lánya még várta a fiú érkezését, és mikor már azt hitte, hogy hiába vár rá, ő is követte az anyját. A legény egyedül maradt. Kíváncsiságtól hajtva ő is megkente magát az asztalon maradt tégelyből, elmondta a varázsigét, és utánuk repült a Kecske-patak völgyébe.

A patakvölgy akkor még páfrányokkal sűrűn benőtt, bedőlt fatörzsekkel kuszán átszőtt, sötét, mondhatni kísérteties hely volt, ahol a boszorkányok táncoltak.

Varázslatos feladat a meseösvényen
Varázslatos feladat a meseösvényen
A legény felkapaszkodott egy fenyő ágaira, és ott meghúzta magát. Már közeledett a táncot követő lakoma ideje. „Késtél, ezért büntetésből te leszel a mai áldozat” – szólt a boszorkánymester a lánynak. Tüzet gyújtottak, és megsütötték a lányt, majd a hagyományok szerint szétosztották a jelenlévők között. A boszorkánymester a fiúnak is feldobott egy bordát, mert meglátta, hogy az egyik fán kapaszkodik valaki, ugyanis a legény elfelejtette kifordítani a dohányzacskóját, így az nem vált láthatatlanná. A boszorkányok lerágták és összegyűjtötték a leány csontjait, csak a fiú nem harapott bele. A neki feldobott bordát ugyan elkapta, de rögtön messzire el is hajította.

Éjfél előtt a mester, ahogy minden alkalommal, összeállította a csontokból az áldozatot. De ebben az esetben az elhajított borda nem került elő, akármennyire keresték is. A hiányzó csontot a boszorkánymester egy bodzaággal pótolta, és egyúttal feltámasztotta a leányt, de meghagyta neki: „Vigyázz! Mert ha valaki azt mondja neked, hullrani Ripp, abban a pillanatban meghalsz.”

Miután a boszorkányok éjfélkor hazarepültek, a fiú még megvárta a hajnalt, hogy lemászhasson a fáról. Visszafordította a ruháját, és hazaballagott.

Az ösvény végén játszótér várja a kicsiket
Az ösvény végén játszótér várja a kicsiket
A lányt mondvacsinált okok miatt elhagyta, és egy évre rá megnősült. A Feuchtinger vendéglőben tartották a lakodalmat. Amikor korábbi mátkája halkan bekopogtatott a fogadó ablakán és hívogatta kifelé, hogy a boszorkányok szokása szerint a levegőben széttéphesse, a vőlegény megsejtette a veszélyt. Figyelmeztette a leányt, hogy csendben menjen haza, mert különben baj éri. A féltékeny boszorkány természetesen nem tágított. Ekkor a legény kijött, és rákiáltott: „Hullrani Ripp!” A boszorkány halva esett össze. Az ifjú pár pedig boldogan élt, amíg meg nem halt.

(Bünker János Rajnárd [1863–1914] etnográfus gyűjtése alapján.)

A soproni boszorkányságnak voltak valós történelmi alapjai is, a 16. századi boszorkányperek. A boszorkánysággal vádolt személyek között férfi és nő is volt, aki az ördög segítségével az emberi életben, egészségben, illetve vagyonban vélt vagy valós kárt tett bűbájjal vagy varázslattal.

A 15. század végétől a 17. század kezdetéig Sopronban „csak" három embert ítéltek halálra boszorkányság miatt.

A többi ügyben a vádlottakat száműzték, börtönbe vetették vagy pénzbüntetésre ítélték, és esetenként, bizonyíték hiányában felmentették. A legtöbb boszorkányper pletykaként indult, amelyeket a bíróság is többnyire egyszerű rágalmazásként kezelt.

Seprűn is lovagolhatnak az ifjú varázslók és boszorkányok
Seprűn is lovagolhatnak az ifjú varázslók és boszorkányok
Ezen esetek emlékét őrzi a Soproni-hegység elvarázsolt erdei útja, a Boszorkány Meseösvény, az óvodások, kisiskolások és családok kedvelt kirándulóhelye. A Lővér Kalandpark bejárata mellől, a Károly-kilátó felé vezető 900 méteres út során különleges feladatok, mesés élmények és izgalmas játékok várják a látogatókat.

A Boszorkány Meseösvény kezdetét egy farönk házikó jelzi, ablakaiban elhelyezett táblákon hasznos információk olvashatók. Ott lehet kincses térképet is vételezni, amely segítségével kezdődhet a varázslatos kaland.

A meseösvény 8 állomásán, a kijelölt feladatok megoldása közben új ismeretekkel gazdagodnak a Károly- magaslaton kalandozók. Boszorkányos mesekvíz, feketemacska-ösvény, az erdő hangjai, babonafarönk várja a szerencsét próbálókat. Találkozhatunk a Csendtündérrel, megismerhetjük az erdei varázsnövényeket és ősi boszorkányhívogató dallamokat. Miután találtunk magunknak egy varázspálcát, megtudhatjuk, hogyan kell a boszorkányseprűt használni. Az ösvény végén az erdei élménypark, a Kőhalmy Vadászati Múzeum és a Károly- kilátó várja az izgalmas túra résztvevőit.

Dr. Takács Viktor
Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Februárban indul az ország első agrárdiplomáciai menedzser képzése

A nemzetközi agrárkereskedelmi együttműködések sikeréhez és további fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai képviselet. Ennek támogatása érdekében indít agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzést 2023 februárjában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az Agrárminisztériummal együttműködve.