Back to top

Burgonyát, fokhagymát vetőmagról?

Két év kihagyást követően a Bejo Zaden BV. 2022-ben szeptember végén ismét megszervezte a Nyílt Napokat, ahol a világ minden részéből érkeztek zöldségtermesztők és üzleti partnerek Warmenhuizenbe, hogy megismerkedjenek az új nemesítési eredményekkel. Az esemény nem pusztán fajtabemutató, hanem egyedülálló lehetőséget is kínál a piaci események, lehetőségek és kihívások megvitatására is.

A Rit-Sat Kft. szervezésében több magyar zöldségtermelő megismerkedhetett a holland helyzettel, ahol a fajták mellett a bemutatón látható gépek is nagy érdeklődésre tartottak számot.

Fotó: viniczai

Nem véletlen, hiszen a nagy múltú vállalat negyvennél több zöldségfaj, ezret meghaladó fajtáját kínálja. Ehhez még hozzátehetjük azt a negyedszázados tapasztalatot, amit a bio vetőmag nemesítés területén értek el, s melynek eredménye 35 faj, 170 fajtája.

A vetőmagot 22 országban termelik meg, hogy több mint 100 nemzethez juttassák el azt a genetikai alapot, amelynek felhasználásával sikeresek lehetnek a gazdák.

A cég munkáját világszerte 2000 dolgozó, és 15 ezer méhcsalád segíti. Ne lepődjünk meg, a cégnél büszkék a kis rovarokra, melyek nagy szerepet játszanak a nemesítésben, azon belül is a beporzásban.

Bár a Bejo-t korábban a káposztaféléiről ismerte a szakmai közönség, mára ezek háttérbe szorultak. Talán annak is köszönhető, hogy a világon már nem trendi növények, de egy biztos, hazánkban is tavaszra és őszre korlátozódik a termesztése, nyári időszakban a fogyasztók lengyel káposztához jutnak hozzá. A Bejo vetőmag eladásai inkább a hagyma és a sárgarépa irányába tolódott. Mivel náluk is kevés a munkaerő, így olyan növények váltak a termelők körében népszerűvé, melyek könnyen gépesíthetők.

Talán sokaknak furcsán hangzik, de a hagyományos Bejo fajták mellett burgonya és fokhagyma vetőmag kutatással is foglalkoznak.

Az előbbinél a kis súly, a költségtakarékos szállítás a fő szempont. Bár ma még nem dicsekedhetnek kiugró eredménnyel, hiszen magról felnevelni a burgonyát időigényes folyamat. Éppen ezért hosszabb távon előhajtatásban, palánta nevelésben gondolkodnak.

Fotó: viniczai

A Bejo nemesítői és kutatói több mint 15 éven át dolgoztak azon, hogy kifejlesszék a vállalat első tetraploid hibrid burgonyafajtáját, amely magról szaporítható. Az elmúlt években ezt a fajtát, az Oliver F1-et holland termelőkkel együttműködve tesztelték, közvetlenül vetőmagból termeszthető, és kiültetés után egy szezonban étkezési burgonyát terem.

Az Oliver F1 enyhén lisztes étkezési burgonya, ovális alakú, sima héjú és nagyon jó ízű.

A burgonya hibrid vetőmagból - nem pedig vegetatívan szaporított gumókból - történő előállítása, számos haszonnal jár a termelők és az értékesítési lánc többi tagja számára. A True Potato Seed (TPS) betegségmentes, ezáltal biztosítva előnyt a termesztés sikeres megkezdéséhez. Kis mérete megkönnyíti a szállítást és a tárolást. A Bejo szakemberei arra számítanak, hogy a TPS-nek aligha lesz hatása a vegetatívan szaporított gumós burgonya jól szervezett szektorára. Az így előállított burgonya vetőmag termesztésének előnyei elsősorban a viszonylag nehezen megközelíthető régiókban vannak.

Mellette izgalmas téma lehet a fokhagyma magról történő szaporítása. A legnagyobb lökést az adta, hogy a salotta vetőmag forgalmazás már néhány évtizede sikertörténet. Ugyanakkor a fokhagymánál az áttörést lassítja, hogy kisebb gerezdek és nagyobb középső rész jellemzi a növényeket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.