Back to top

Újbor: amire ősszel várunk

Nem csak a gazdák türelmetlenkednek a hordókat vizsgálva, de a fogyasztók is vágynak az újra. Nem véletlen, hogy a 90-es években Csipkerózsika-álmából felélesztett Márton-napi újbor hamar népszerűvé vált.

Hasonlóan a beaujolais nouveau megérkezése körüli eseményekhez, melyek üde színfoltot jelentenek, egyedi és könnyed borok ízvilágával. Amikor kóstoljuk a még épphogy kiforrt nedűt, mintha egy pillanatra megállna az idő, hogy a szőlő átváltozását megörökítse.

Illusztráció
Illusztráció

Az egész valahol a két világháború között indult, a lyoni bisztrókban. A tulajdonosok csapra vertek egy-egy hordót a friss szüretből, és a fáradt gazdákkal együtt ünnepelték a szüret végét és az újbort. Tradíció lett belőle, amit a háború után már Párizsban is évről évre ünnepeltek. Franciaországban 1985 óta november harmadik csütörtöke az újbor napja. E naptól kezdve forgalmazható a beaujolais nouveau, a túlnyomórészt Gamay noir szőlőből készülő friss bor.

Beaujolais Lyontól északra terül el, a burgundiai borrégió legdélibb része. A Gamay a térség meghatározó szőlőfajtája: a héja vékony, korán érik, sorsa hányatott volt.

A 14. században nemesítették, de hamar kiábrándultak belőle. Merész Fülöp, Burgundia hercege nagy területeken kivágatta, hitvány fajtának nevezte, amely „tönkreteszi a növényzetet”. Féltette a Pinot noirt a keveredéstől, így a kivágott tőkék helyére telepítette. 60 évvel később Szép Fülöp herceg folytatta a Gamay elleni hadjáratot, mondván: „Burgundia hercegei a keresztény világ legjobb borait készítik, megőrizzük hírnevünket”.

A Gamay kiszorult Burgundiából, egyedül Beaujolais dombjain maradt meg. A II. világháborús borínség idején azonban az üldözött szőlő új életre kelt, 1951-ben eredetvédetté vált, s ma a világ 200 országába szállítják.

De nézzük csak, hogyan volt ez nálunk? Múlt század eleji népi írókat olvasva ebben az időszakban az alföldi gazdák már kevésbé voltak kíváncsiak az óborra, inkább itták a csípős újat.

Ennek talán az is lehet az oka, hogy a nem túl jól szigetelt pincékben, a hiányos borkezelési eljárások mellett erre az időre a borok már megfáradtak. Ám mégsem ez adta meg a lökést az újborok megjelenésének.

Sokan gondolhatnák a Márton-nap kapcsán, hogy Tours-i Szent Mártonnak volt valami köze a borokhoz, valójában a helyzet fordított. Elődeink a kalendáriumot tekintették elsődlegesnek, a népi megfigyelés szerint pedig a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az új borok. Ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az új bor fogyasztását.

De lépjünk vissza néhány évtizedet. Szent Márton Kulturális Útvonal a villányi Bock Borászat előtt is elhalad, de a pincészetnek nem ez az egyedüli kötődése az egykori püspökhöz. A Bock Pince Márton-napi újborünnepe tradícionális, a hozzá kapcsolódó vigasság pedig országos hírű esemény a borkedvelők körében.

Nem véletlenül, hiszen éppen Bock József vezette be Villányban a palackozott újbor divatját.

Mivel a Portugieserből készült bor november elején került ki a pincéből, barátja, Förhénci Horváth Gyula javaslatára elnevezte Szent Márton Borának. Akkor még senki más nem készített hasonlót Magyarországon, és a beaujolais nouveau-hoz hasonlító bor berobbant a köztudatba, az éttermek rajongtak érte. A kilencvenes évek végére már öt villányi pincészetnek volt újbora, manapság pedig novemberre lényegében mindenki előáll a friss évjárattal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.

Vince-napi borünnep Balatonfüreden

A hatékonyságnövelésen, a megújulási képességen és a termelői-feldolgozói-kereskedői együttműködésen múlik az ágazat jövője – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség által szervezett Vince-napi borünnepen vasárnap.

Kosárka József, a nagykövet, a bornagykövet

Kevesen vannak, akik ne ismerték volna a magyar bor hazai és nemzetközi szinten is elkötelezett küldöttét. Kosárka József meghatározó szereplője volt a magyar borszakmának. Alázatos és hozzáértő borszakírói tevékenységével, szakértelmével és tudásának átadásával, oktatói tevékenységével is a magyar borkultúrát szolgálta, egészen az utolsó időkig. Tavaly év végén vettünk búcsút a 71 éves korában elhunyt szakembertől.