Back to top

Piacon a lila brokkoli

Októberben kezdték betakarítani a spanyolországi Murcia tartományban termesztett Purple Magic brokkolifajtát.

Ez az első egyöntetű lila szárral és virágokkal rendelkező brokkoli, amelyet a Sakata cégnél nemesítettek (a fajtáról bővebben a Kertészet és Szőlészet 30. számában írtunk). November végéig nagyon korlátozott lesz a kínálat, majd az őszi-téli exportszokásoknak megfelelően a termésmennyiség is bővülni fog, mondta Antonio Ibarra, a Sakata Seed Ibérica fejlesztési vezetője. Jelenleg három murciai vállalat is népszerűsíti a fajtaújdonságot, a Grupo Lucas, a Jimbofresh International és a Deilor szövetkezet, ez utóbbi egyébként a madridi Fruit Attraction nemzetközi kiállításon már be is mutatta az első ró­zsákat.

Nagyon jó visszajelzéseket kaptak, még olyanoktól is, akik egyébként egyáltalán nem rajonganak az egészséges zöldségféléért.

Illusztráció
Illusztráció
Antonio Ibarra szerint a zöldség élénklila színében rejlik az igazi varázslat, ebben a brokkoliújdonságban háromszor több antocianin van, mint például a gránátalmában. A fajta bevezetését nehezíti, hogy az elmúlt időszakban a termelési költségek 30-40%-kal nőttek az előző évekhez képest, ami a spanyolországi termőterületének csökkenéséhez vezetett. Az erősödő infláció miatt ráadásul a legtöbb különleges zöldség vetésterülete is szűkült, mivel a hektáronkénti hozam ezeknél általában alacsonyabb, ami a gazdaságosság rovására mehet. Ez azonban nem igaz a Purple Magic fajtára. Annak a termőképessége, könnyű termeszthetősége és betegségekkel szembeni ellenálló képessége nagyon hasonlít a zöld brokkolikéhoz. Emellett rövid tenyészidejű, ami a gazdák számára jövedelmezővé teszi a termesztést, a kihívásokkal teli időkben pedig lehetőséget teremt a választék bővítésére, fogalmazott Antonio Ibarra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.