Back to top

Az összetartozást akarni és ápolni kell

Két év online magtartott szakmai előadássorozat után idén végre személyesen találkozhattak az állatorvosok a 16. Praxismenedzsment Konferencián. A hármas évfordulót ünneplő AlphaVet csoport által szervezett konferencia idei előadásait a kisállatklinikum, a diagnosztika, a lógyógyászat, az üzleti lehetőségek, illetve az online marketing és a praxismenedzsment köré szervezték.

Fotó: hba
Itt olyan tudást kaphatnak a kollégák, amelyet az iskolapadban nem, mert ezen ismeretekhez, a praxis működtetéséhez már szükség van gyakorlati tapasztalatra is – köszöntötte a megjelent állatorvos kollégákat prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, és hangsúlyozta, ez az egyetem fog össze minden magyar állatorvost: „ez a mi szakmai közösségünk, ezt kell támogatnunk, összetartanunk.”

A Magyar Állatorvosi Kamara már idejekorán felismerte, hogy

az AlphaVet a praxismenedzsment konferenciákkal nagyban segíti a modern állatorvoslás megteremtését, ma már nem csak a szakmáját kell magas szinten művelnie, de adózási, jogi, üzemszervezési és gazdasági ismeretekkel is kell rendelkeznie.

Ezt hangsúlyozta dr. Gönczi Gábor, az állatorvosi kamara elnöke, és hozzátette, hogy ez a konferenciasorozat jól egészíti ki a kamara praxisvezetési képzését.

Fotó: hba
110 éves a Phylaxia, 50 éves a székesfehérvári állatkórház és 30 éves maga a cég – ezen hármas jubileum alkalmából köszöntötte az AlphaVetet dr. Bognár Lajos, aki azt hangsúlyozta, az állatorvos igényesen ossza be az idejét, és befektetéseit, jusson a szakmai fejlődésre ugyanúgy, mint az üzletre. „Magunkat fejlesszük és ápoljuk kapcsolatainkat!” szólított fel, majd ismertette, hogy az elmúlt években az ASP-vel, madárinfluenzával, illetve az AMR-rel küzdő magyar állategészségügy milyen eredményeket ért el.

Ma elmondhatjuk, hogy hazánk egyebek mellett mentes a gümőkórtól, a veszettségtől és a PRRS-től is, ennek köszönhetően a magyar állattenyésztés versenyképessége javult a globális élelmiszerláncok világában. A résztvevők külön megtapsolták a PRRS-mentesítésben részt vett kollégákat.

Fotó: hba
Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár amellett, hogy hangsúlyozta, mind az élelmiszer-, mind az élelmezésbiztonság egyre fontosabbá válik, ezért az állatorvos is egyre fontosabbá válik. „Mindig számíthatnak ránk” – mondta az államtitkár, majd bejelentette, hogy dr. Bognár Lajost dr. Pásztor Szabolcs váltja az országos főállatorvos hivatalában, Bognár doktor pedig tanácsadóként nemzetközi ügyekben segíti a továbbiakban a munkáját.

Az új országos főállatorvos kiemelte, ugyanazon szakmai elvek szerint dolgozik majd, mint elődje és együttműködésre készül az állatorvos társadalommal. Gönczi Gábor a bejelentést követően megköszönte dr. Bognár Lajos munkáját és köszöntötte dr. Pásztor Szabolcsot nemcsak, mint országos főállatorvost, de mint a Magyar Állatorvosi Kamara elnökségének új tagját is.

Fotó: hba
A szervezők, vendéglátók nevében dr. Móré Attila, az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnöke is a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozta, mert tapasztalata szerint az állatorvos szakmai közösség 10 éve tartó atomizálódása a covid-sújtotta években felgyorsult. Reményét fejezte ki, hogy a szakmai előadások között mindenki talál hasznosat, hisz azokat a saját céges tapasztalataik alapján állították össze.

„A vállalatok mérete különböző, de a logikája azonos – ezért tudunk minden praxisban hasznosítható ismereteket adni”

– mondta az AlphaVet tulajdonosa, majd átadta cég által alapított díjakat.

Az év pályakezdő állatorvosa dr. Balázs Bea, az év állatorvosa dr. Totthné Polner Antónia lett, életműdíjat kapott dr. Dénes Béla, az év állatorvosi rendelője és a Gál Sándor-díj nyertese pedig dr. Mentes Árpád soproni állatorvos lett.

Az első sorban a díjazottak: dr. Dénes Béla, dr. Balázs Bea, dr. Móré Attila, az AlphaVet tulajdonosa, dr. Totthné Polner Antónia és dr. Mentes Árpád
Az első sorban a díjazottak: dr. Dénes Béla, dr. Balázs Bea, dr. Móré Attila, az AlphaVet tulajdonosa, dr. Totthné Polner Antónia és dr. Mentes Árpád
Fotó: hba

 

Az ünnepi program zárásaként bemutatták dr. Prokopp László Bepillantás egy vasdiplomás állatorvos hivatalos külföldi időutazásaiba és hazai emléktárába című kötetét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.