Tény, ami tény, hogy a legkiválóbb tejtermelő szarvasmarhafajta – világviszonylatban is – a holstein-fríz, ám nem szabadna megfeledkeznünk más fajtákról sem! Kistermelőként a mennyiségnél fontosabbnak tartom, hogy a tej ízletes és magas tejzsírtartalmú legyen. Ezzel prémiumnak számít a tömegtermékek bőséges kínálatával szemben, és a sajtkészítéshez is jobban megfelel a koncentráltabb tejű fajták alkalmazása.
A tehénállományunk fele tisztavérű magyartarka, 6 tehénből három, vagyis Lili, Lola és Virág. A többi mind magyartarka keresztezett, Milka R1-es, Csoki és Bambi két F1-es – mindkettő magyartarka anyától származik, egyikőjük holstein-fríz, míg a másik jersey apaságú. A jersey fajtával keresztezett Bambinak a teje jóval zsírosabb, mint a többi tehenemé (még a magyartarkákénál is zsírosabb), így sajtkészítéshez, aludttejnek, túrónak és tejfölnek még inkább alkalmas.


Az állományunkban levő brown swiss apaságú borjú – Brooklyn – anyja a holstein-fríz és a magyartarka F1-es tehenem, így a kicsi már háromfajtás keresztezett. Kíváncsian várom, miként ütnek majd ki rajta az egyes fajták tulajdonságai, miként alakul majd a tejtermelése, illetve a tej beltartalma.

A tenyésztés fontos momentuma, hogy egy adott párosításból üsző vagy bikaborjú születik. Mivel unipara – egyet ellő – állatról beszélünk, és a vemhességi ideje 285 nap, így egy tehéntől évente egy borjúval számolhatunk. Azonban, ha szeretnénk a tejelő állományt gyarapítani, kiváló teheneinktől érdemes üszőborjút hagyni utánpótlásnak. Éppen ezért tartom fontosnak a szexált sperma használatát a kisgazdaságokban is. Abby és Zoé, a két R1-es keresztezésű tejelő üszőm szexált sperma inszeminálásával fogant. Természetesen nem 100%-os a valószínűsége ennek a módszernek sem, azonban a hiba lehetősége igen csekély.

A kisebb, vékonyabb testalkatú üszőket inkább szexált jersey spermával termékenyítettem, így egyrészt kisebb borjút várok, másrészt remek borjú származik a keresztezésből, hiszen 50%-ban jersey/tejelő vérhányaddal rendelkezik. Azonban természetesen nekem sincs kapacitásom minden születendő borjút megtartani és felnevelni tehénnek, így a kevésbé jó teheneimhez inkább kettős- vagy húshasznú apaállatot választok, mint például a magyartarka, a charolais, a limusin, a blonde d’aquitane vagy a kék-fehér belga. A borjak így rendkívül jó húsformákkal rendelkeznek, ezáltal hizlalásra kiválóan alkalmasak.

A beszűkült látókörű fajtaválasztást szeretném némileg szélesíteni hazánkban, s a kissé háttérben lévő, ám háztáji tartásra alkalmas fajtákat népszerűsíteni. Alapvető tény, hogy a keresztezett egyedek sokkal ellenállóbbak fajtatiszta társaiknál, így ebből a szempontból is célravezetők a keresztezések. Ugyanakkor, ha egy tehén több fajta tulajdonságait hordozza magában – mint például a holstein-fríz vérhányad növeli a tejhozamot, a jersey vérhányad javítja a tej beltartalmát –, abban az esetben igencsak kimagasló eredményt produkáló egyedet tenyészthetünk ki saját háztáji gazdaságunkban is.
A brown swiss szarvasmarha![]() Fotó: Wikimedia Commons A brown swiss átlagosan 7080 kg-os termelésével a második a holstein után a tejmennyiséget illetően. A mennyiség mellett azonban a tej minősége is kiváló: körülbelül 4%-os a zsírtartalma, és 3,5–3,8% közötti a fehérjetartalma. A brown swiss teje jó alapanyag minőségi termékek, különösen sajtok előállításához – sok híres európai sajt alapanyaga. Az olaszországi Pármai Egyetem összehasonlította a brown swiss és a holstein-fríz tejének néhány paraméterét. Ez alapján a holstein-frízzel összehasonlítva a brown swiss tejének:
A kazeintartalom, és különösen a kappa-kazein BB teszi a brown swiss tejet kiválóan alkalmassá a sajtkészítésre. 100 kg tejből a brown swiss 8,83 kg cheddar sajtot termelt, szemben a holstein 7,80 kg-jával. A Svájcban és Olaszországban kapott eredmények azt mutatják, hogy az alvasztás gyorsabb, a túró gyorsabban megszilárdul, egyenletesebb és ellenállóbb. Több sajtféle készítéséhez már szinte csak bown swiss tejét használják: cheddar (USA), epoisse (FR), parmezán (IT). A brown swiss tejtermelése meglehetősen egyenletes a laktáció során, szélsőséges termelési csúcsok nélkül. Ez megkönnyíti az állomány kezelését, és leegyszerűsíti a takarmányozást is. A fajta hosszú élettartamú, ez intenzív termelésben átlagosan 3,5 laktációt jelent. (Forrás: European Brown Swiss Federation) |