Back to top

Egy kisgazdaság genetikai térképe

„Csak szép, vagy lesz valami gazdasági haszna is?” – hangzott a kérdés néhány héttel ezelőtt az egyik kisborjú, Brooklyn láttán. Hazánkban véleményem szerint a fajtaválasztást illetően igencsak beszűkült látókörűek a tejelő ágazatban dolgozók.

Tény, ami tény, hogy a legkiválóbb tejtermelő szarvasmarhafajta – világviszonylatban is – a holstein-fríz, ám nem szabadna megfeledkeznünk más fajtákról sem! Kistermelőként a mennyiségnél fontosabbnak tartom, hogy a tej ízletes és magas tejzsírtartalmú legyen. Ezzel prémiumnak számít a tömegtermékek bőséges kínálatával szemben, és a sajtkészítéshez is jobban megfelel a koncentráltabb tejű fajták alkalmazása.

A tehénállományunk fele tisztavérű magyartarka, 6 tehénből három, vagyis Lili, Lola és Virág. A többi mind magyartarka keresztezett, Milka R1-es, Csoki és Bambi két F1-es – mindkettő magyartarka anyától származik, egyikőjük holstein-fríz, míg a másik jersey apaságú. A jersey fajtával keresztezett Bambinak a teje jóval zsírosabb, mint a többi tehenemé (még a magyartarkákénál is zsírosabb), így sajtkészítéshez, aludttejnek, túrónak és tejfölnek még inkább alkalmas.

A holstein-fríz egyedek teje általában kevésbé koncentrált, de ha belegondolunk, ez így logikus, hiszen ők hatalmas mennyiségek megtermelésére képesek.

A termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatás tájékoztatójában idén összesen 11 tejhasznú, illetve 6 kettőshasznú fajtát soroltak fel. Így méltán gondolom, hogy a hazánkban tenyésztett és nagymértékben elterjedt fajtákon kívül más országok fajtáinak használatán is el kellene gondolkodnunk. Kis gazdaságunkban azt a tenyésztési célt tűztem ki, hogy a különböző fajták keresztezésével koncentrált tejű, közepes tejtermelésű, ellenálló üszőket tenyésztek ki. Elsődleges célom azonban, hogy tapasztalati úton bizonyosodjak meg az általam kiválasztott fajták jellegéről. Jelenleg öt üsző van az állományban, amelyek nálunk születtek. Közülük kettő tisztavérű magyartarka – Lucy és Brendy –, mivel ezt a fajtát rendkívül fontosnak tartom egy hazai kisgazdaságban. Hiszen kettőshasznú lévén, nőivarú egyedei a tejtermelésben alkalmazhatók, míg a bikák hizlalásra kiválóak. A tejelő ágazatban leginkább ismert és elismert fajtából egyetlen képviselőm van, egy R1-es keresztezett holstein-fríz, Zoé.

Jelenleg tizennégy hónapos, magas, vékonyabb testalkatú üsző.

Jázmin, Zoé, Abby, Szabina és Anikó
Jázmin, Zoé, Abby, Szabina és Anikó
Valószínűleg tejmennyiségben felülmúlja majd az összes többi tehenemet, ám az ő tejének a zsírtartalma jóval alacsonyabb lesz. Másrészt neki sokkal inkább kedvezni kell majd a takarmányozás során, mivel magas holstein-fríz vérhányadából adódóan, „képes lesz feláldozni saját magát a tejtermelés oltárán”. A fajta jellemzője ugyanis, hogy a laktáció során erőforrásait a létfenntartás helyett a tejtermelésre koncentrálja. Ugyan több gazdaságban is előfordul Magyar­or­szágon a jersey, ám nem olyan népszerű, mint az előző tejhasznú fajta. Nekem egy R1-es, egy esztendős üszőm van, Abby. Előnye, hogy kis testű, így létfenntartó szükséglete is kisebb, teje koncentrált, magas tejzsírtartalmú. A fajtát sokan nem kedvelik kimondottan, egyrészt kissé élénk vérmérséklete miatt, másrészt azért, mert kis termetéből adódóan a bikaborjak hizlalásra kevésbé felelnek meg (igaz, ez a gond ma már szexált spermával való termékenyítéssel kiküszöbölhető). Ami számomra a legérdekesebb az általam keresztezett fajták közül, az a brown swiss, vagyis svájci barna. Egyáltalán nem számít elterjedt fajtának, pedig többek szerint kiválóan alkalmazható a tenyésztési eljárásokban.

Egyesek szerint kettőshasznú, mások a tejelő fajták közé sorolják.

Az állományunkban levő brown swiss apaságú borjú – Brooklyn – anyja a holstein-fríz és a magyartarka F1-es tehenem, így a kicsi már háromfajtás keresztezett. Kíváncsian várom, miként ütnek majd ki rajta az egyes fajták tulajdonságai, miként alakul majd a tejtermelése, illetve a tej beltartalma.

Lucy, az első – magyartarka – borjúm
Lucy, az első – magyartarka – borjúm

A tenyésztés fontos momentuma, hogy egy adott párosításból üsző vagy bikaborjú születik. Mivel unipara – egyet ellő – állatról beszélünk, és a vemhességi ideje 285 nap, így egy tehéntől évente egy borjúval számolhatunk. Azonban, ha szeretnénk a tejelő állományt gyarapítani, kiváló teheneinktől érdemes üszőborjút hagyni utánpótlásnak. Éppen ezért tartom fontosnak a szexált sperma használatát a kisgazdaságokban is. Abby és Zoé, a két R1-es keresztezésű tejelő üszőm szexált sperma inszeminálásával fogant. Természetesen nem 100%-os a valószínűsége ennek a módszernek sem, azonban a hiba lehetősége igen csekély.

Zoé, az egyetlen holstein-fríz üszőm
Zoé, az egyetlen holstein-fríz üszőm

A termékenyítés során úgy próbálom meg kiválasztani a megfelelő apaállatot, hogy lehetőleg könnyű ellést „biztosítsak” a teheneim számára.

A kisebb, vékonyabb testalkatú üszőket inkább szexált jersey spermával termékenyítettem, így egyrészt kisebb borjút várok, másrészt remek borjú származik a keresztezésből, hiszen 50%-ban jersey/tejelő vérhányaddal rendelkezik. Azonban természetesen nekem sincs kapacitásom minden születendő borjút megtartani és felnevelni tehénnek, így a kevésbé jó teheneimhez inkább kettős- vagy húshasznú apaállatot választok, mint például a magyartarka, a charolais, a limusin, a blonde d’aquitane vagy a kék-fehér belga. A borjak így rendkívül jó húsformákkal rendelkeznek, ezáltal hizlalásra kiválóan alkalmasak.

A beszűkült látókörű fajtaválasztást szeretném némileg szélesíteni hazánkban, s a kissé háttérben lévő, ám háztáji tartásra alkalmas fajtákat népszerűsíteni. Alapvető tény, hogy a keresztezett egyedek sokkal ellenállóbbak fajtatiszta társaiknál, így ebből a szempontból is célravezetők a keresztezések. Ugyanakkor, ha egy tehén több fajta tulajdonságait hordozza magában – mint például a holstein-fríz vérhányad növeli a tejhozamot, a jersey vérhányad javítja a tej beltartalmát –, abban az esetben igencsak kimagasló eredményt produkáló egyedet tenyészthetünk ki saját háztáji gazdaságunkban is.

A brown swiss szarvasmarha

Fotó: Wikimedia Commons
A brown swiss kettős hasznosítású fajta, bár elsősorban tejelőként tartják számon. A tehenek életteljesítménye nagyon jó, a tejtermelésében egyensúlyban van a mennyiség és a minőség. A fajta sokoldalú, termelési igényeit a rendelkezésre álló takarmánykészlethez tudja igazítani. Tejtermelése a teljes laktáció során állandó.

A brown swiss átlagosan 7080 kg-os termelésével a második a holstein után a tejmennyiséget illetően. A mennyiség mellett azonban a tej minősége is kiváló: körülbelül 4%-os a zsírtartalma, és 3,5–3,8% közötti a fehérjetartalma.

A brown swiss teje jó alapanyag minőségi termékek, különösen sajtok előállításához – sok híres európai sajt alapanyaga.

Az olaszországi Pármai Egyetem összehasonlította a brown swiss és a holstein-fríz tejének néhány paraméterét. Ez alapján a holstein-frízzel összehasonlítva a brown swiss tejének:

  • 8%-kal magasabb a foszfortartalma,
  • 7%-kal magasabb kalciumtartalma,
  • 70% a kappa-kazein BB tartalma,
  • 16%-kal több a sajtkihozatala a parmezántermelésben.

A kazeintartalom, és különösen a kappa-kazein BB teszi a brown swiss tejet kiválóan alkalmassá a sajtkészítésre. 100 kg tejből a brown swiss 8,83 kg cheddar sajtot termelt, szemben a holstein 7,80 kg-jával. A Svájcban és Olaszországban kapott eredmények azt mutatják, hogy az alvasztás gyorsabb, a túró gyorsabban megszilárdul, egyenletesebb és ellenállóbb. Több sajtféle készítéséhez már szinte csak bown swiss tejét használják: cheddar (USA), epoisse (FR), parmezán (IT).

A brown swiss tejtermelése meglehetősen egyenletes a laktáció során, szélsőséges termelési csúcsok nélkül. Ez megkönnyíti az állomány kezelését, és leegyszerűsíti a takarmányozást is. A fajta hosszú élettartamú, ez intenzív termelésben átlagosan 3,5 laktációt jelent.

(Forrás: European Brown Swiss Federation)

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.