Back to top

Számíthatnak támogatásokra a kertészek

Szentesen az Árpád-Agrár Zrt., Szegváron pedig a Szentesi Paradicsom Kft. négyhektáros üvegházát Nagy István agrárminiszter és Farkas Sándor miniszterhelyettes jelenlétében avatták fel. A csúcstechnológiával felszerelt berendezések a Vidékfejlesztési Program Kertészeti üzemek korszerűsítése felhívás keretében elnyert támogatással valósultak meg, és már értékesítik a bennük termett paradicsomot.

A két éve, 2020. november közepén benyújtott pályázatokra tavaly júliusban kapták meg a támogatási okiratot, rá egy évre pedig elkészültek a korszerű, két kéthektáros egységből álló üvegházak.

Fotó: Rimóczi Irén
Az Árpád-Agrár Zrt. pályázatában 40 ezer négyzetméteres termesztőház, benne 2300 négyzetméteres csarnok szociális blokkal, 2000 köbméteres puffertartály, valamint a cég két telepén a hűtőházak hűtéstechnológiájának átalakítása, egy korábbi 3000 négyzetméteres termesztőberendezés technológiai korszerűsítése, valamint összesen 11 hektár hajtatófelületen a magas nyomású párásítók felszerelése szerepelt. A 2,838 milliárd forint összköltségnek a felére nyertek el támogatást, részletezte dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató a legutóbbi fejlesztésüket. Ezzel értek a végére annak a szakmai programuknak, amit 2007-ben kezdődött világpiaci árrobbanás és a 2008-as pénzügyi válság hatására indítottak. Olyan fejlesztési stratégiát fogalmaztak meg, amely mindenekelőtt a korszerű hajtatóberendezések építésére, a megújuló, megújítható energiaforrások tudatos használatára és az energiahatékonyság növelésére irányult.

A pályázati források felhasználásával több ütemben 2012-től eddig 16 hektár új, korszerű üvegházat építettek, ezek összértéke megközelíti a 10 milliárd forintot, amiből majdnem 3,4 milliárd forintot támogatásként kaptak.

Csikai Miklós ezúttal is kiemelte azt a meggyőződését, hogy csak a hazai és helyi adottságokra alapozott gazdaságfejlesztés vihet hosszú távon előre. Szentesen a legnagyobb adottságukra, a termálvízre alapoznak elsődlegesen a vállalat kertészetében, és ezzel sok száz család megélhetését segítik. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a képzett és a napi feladatokat biztonságban, nyugodtan végző munkatársak nélkül még csúcstechnológiával felszerelt berendezésben sem lehet a várt eredményt elérni, ezért fordítanak hangsúlyt az emberi munka elismerésére.

Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató és dr. Gyuricza Csaba rektor írta alá az együttműködést
Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató és dr. Gyuricza Csaba rektor írta alá az együttműködést
Fotó: Rimóczi Irén
A jól képzett szakember-utánpótlás a célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amit az ünnepélyes üvegházavatón kötött az Árpád-Agrár Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A Szentesi Paradicsom Kft. szegvári telephelyén azonos nagyságú üvegházat építettek a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívás támogatásával. A két kéthektáros egységből álló növényházat szintén 2300 négyzetméteres csarnok egészíti ki. A zöld beruházás keretében termálkutat is fúrtak, 2100 méterről 85 °C-os talphőmérsékletű vizet nyernek. A kút szivattyúját pedig frekvenciaváltóval látták el, így az csak akkor hozza fel a termálvizet, ha arra szükség van. Ezekre a beruházásokra 2,84 milliárd forintot költöttek, ennek a fele a támogatás, amit már nagyon várnak. Saját forrásból raktár, kiszolgáló egység, parkoló, kerékpártároló is épült és folyamatban van a területrendezés, tudtuk meg dr. Katona Magdolna ügyvezetőtől.

A Szentesi Paradicsom Kft. új üvegházában
A Szentesi Paradicsom Kft. új üvegházában

A geotermikus energiára alapozott korai zöldséghajtatás lehet a kertészet egyik kitörési pontja,

hangsúlyozta Farkas Sándor.

Főként most, hogy az energiaárrobbanás miatt a holland hajtatókertészek egy része lemondott a koraiságról. A fejlesztéseket segítő források megvannak, ezt támasztja alá, hogy 2015 óta mintegy 80 hektár üvegház és mintegy 60 hektár fűtött fóliaberendezés épült.

Az Árpád-Agrár Zrt. kertészete Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása. Már az 1960-as évek végétől üvegházak és fóliasátrak építésébe kezdtek, aminek az olajipari próbafúrások során talált termálvíz adott lendületet, méltatta a házigazdát Nagy István agrárminiszter.

Magyarország termálnagyhatalom, ráadásul a kutaknak a többsége Csongrád-Csanád megyében van, tehát a korai hajtatáshoz szükséges energia gazdaságosan és fenntartható módon áll rendelkezésre.

Talán ezért sem meglepő, hogy az Árpád-Agrár Zrt. üzletágai közül az egyik legmeghatározóbb a kertészet.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Programon keresztül a korábbiakban is támogatták a zöldséghajtatást. A már lezárult felhívások az új üveg- és fóliaborítású növényházak építését, a meglévő növényházak bővítését, technológiai, illetve energiahatékonyságot javító korszerűsítését támogatták. Kiemelt cél volt a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kiépítésének ösztönzése. Szintén támogatták a kertészeti termeléshez szükséges gépek, eszközök beszerzését, emellett lehetőség volt új gazdaság kialakítására is.

A Kertészet korszerűsítése, üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című felhívás alapján 118 pályázat nyert el összesen 17 milliárd forintot meghaladó mértékű támogatást. A pályázatoknak meglett az eredménye: a támogatói döntésekkel élve 799 760 négyzetméter üvegházat és 464 722 négyzetméter fóliaházat építettek, illetve korszerűsítettek.

Paradicsomültetvény az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában
Paradicsomültetvény az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában
Fotó: MTI - Rosta Tibor

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 2020-ban meghirdetett Kertészeti üzemek korszerűsítése című felhívás a kertészeti ágazaton belül a hajtatásos zöldségtermesztés és a hűtőházi kapacitások, valamint az áruvá készítési rendszerek fejlesztését szolgálta. A meghirdetett pályázat keretösszegét a nagy érdeklődésre tekintettel 30 milliárd forintról 68 milliárd forintra emelte a tárca.

Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 313 termelő részesült több mint 70 milliárd forint támogatásban. Várhatóan 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház és 1 millió 860 ezer új növényházi felület létesül.

A hajtató kertészek számára is elérhető pályázati kiírások azóta is folytatódnak, a Kertészeti üzemek megújításának támogatása című felhívás a kertészeti gépek, eszközök beszerzését támogatta. Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 2296 termelő részesült 27,16 milliárd forint támogatásban, emlékeztetett az agrárminiszter.

A jelenleg is nyitott, pályázható felhívások közül a történelmi mértékű aszályra tekintettel is kiemelte a miniszter a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című kiírást. Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 779 termelő részesült 52,5 milliárd forint támogatásban. A benyújtási határidőt meghosszabbították, a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 30-ig van lehetőség.

Támogatandó cél az öntözési közösségek együttműködése is. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményezheti ugyanis, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel.

A Európai Bizottság elfogadta a KAP Stratégiai Tervünket, amely a jövőben a támogatási rendszer alapjává válik.

Ennek kapcsán Nagy István hangsúlyozta, hogy

továbbra is fenntartják a kertészeti, ezen belül a hajtatásos termesztés kiemelt támogatását, a kertészek továbbra is számíthatnak például gépek, eszközök beszerzésének, növényházak, hűtőházak fejlesztésének támogatására.

Továbbra is cél a mezőgazdasági üzemek energia-önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése.

Nagy István szerint továbbra is számíthatnak támogatásra a kertészek
Nagy István szerint továbbra is számíthatnak támogatásra a kertészek

Ennek keretében az energiahatékonyság javításán és a megújuló energiaforrások támogatásán keresztül támogatni kívánják a mezőgazdasági üzemekben a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás csökkenését. Az ország geológiai adottságai alapján kifejezett cél a geotermikus hőenergia-potenciál kiaknázása, amihez a mezőgazdasági üzemek fejlesztéseinek támogatásával járulunk hozzá, például az üvegházak fűtése kapcsán. Az alaptámogatás itt az elfogadható költségek minimum 50 százaléka, de ez a mérték a jogosult költségek 80 százalékáig növelhető.

Folytatódik a kertészeti termelésben meghatározónak tekintett agrár-együttműködésekben való részvételek támogatása is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.