Back to top

A cukorrépa termesztőknek ismét édes az élet, avagy az egyik legjövedelmezőbb tavaszi kultúra 2022-ben a cukorrépa

Ki ne szeretné ebben a folyamatosan változó és egyre kiszámíthatatlanabb világban a dolgait biztonságosan tervezhetőnek tudni? Mindannyian örülnénk, ha a talajmunka megkezdésekor már tisztában lennénk a vetendő kultúra betakarításkori árával és a fizetési feltételekkel.

Magyarországon történelmi hagyományai vannak a cukorrépa termesztésének. A kvóta rendszer megszűnése óta korlátlanul lehet cukrot előállítani az Európai Unióban. Sajnos ezt a lehetőséget a gyárbezárások miatt már csak egyetlen helyen, Kaposváron, a Magyar Cukor Zrt. üzemében lehet megtenni.

Napjainkban a világon szinte mindennek rohamosan emelkedik az ára, a változás folyamata elérte a cukorrépát is.

Ennek következtében már a jelenlegi (2022. évi) kampányban is igen magas átvételi ára van a termésnek, hiszen a szerződés szerinti minimum árral szemben várhatóan 48 euró (20.000 Ft) lesz tonnánként a minimális átvételi ára a 16%-os cukortartalomra korrigált tisztított cukorrépának.

Miért érdemes cukorrépát termeszteni?

Más tavaszi szántóföldi kultúrák termesztése jelen időjárási körülmények között rendkívül kockázatos, mivel nem képesek alkalmazkodni a száraz körülményekhez, és szélsőséges esetben nem hoznak termést. A cukorrépa olyan növény, mely képes átvészelni az aszályos periódust, és ha megérkezik a várva várt csapadék, akkor megújul, regenerálódik, ahogy az idei év is megmutatta.

A cukorrépa kiválóan hasznosította a késő nyári/kora őszi csapadékot
A cukorrépa kiválóan hasznosította a késő nyári/kora őszi csapadékot
Fotó: Magyar Cukor Zrt. Kaposvár

Az öntözést meghálálja, jövedelmezősége meghaladja más intenzív kultúrákét! Termesztése pozitív eredményt hoz a gazdák számára és segít részt venni az új Közös Agrárpolitika (KAP) keretei között (2023-tól) induló Agro-ökológiai Programban (AÖP)!

A termesztéséhez - a hatóanyag kivonások ellenére is - rendelkezésre állnak olyan növényvédőszerek, technológiák, amelyek segítségével a cukorrépa előállítása biztonságos.

A hektárköltsége akár másfél, kétszerese is lehet egyéb kultúrák költségeinek, azonban a hektáronkénti árbevétel is arányosan magasabb, hiszen a termesztési adottságok, körülmények függvényében 1,2 és 1,8 millió forint közé esik. Termesztése pozitív eredményt hoz a gazdák számára! Aki cukorrépát termeszt az jogosult termeléshez kötött támogatásra is, melynek összege a jelen termesztési időszakra meghaladja a 800 eurót (340.000 Ft) hektáronként, és a jövőbeni keretösszeg várhatóan nem is változik ebben a pénzügyi ciklusban.

A Magyar Cukor Zrt. szerződéses ajánlata a termelőknek egyedülálló!

A 2023. évi szerződés kondíciói még a 2022. évi feltételektől is kedvezőbbek:

  • A vetőmag finanszírozás mellett magas szaktudású tapasztalt szakember gárdával hosszú évek óta segíti a cukorrépatermelők munkáját a talajelőkészítéstől a gyári elszámolásig.
  • Lehetőséget biztosít a vetőmagon túl egyéb inputanyagok kedvező áron történő beszerzésére. Szükség esetén segíti a gazdákat speciális szántóföldi gépekkel.
  • Megszervezi a betakarítást, tisztítást és a gyárba történő beszállítást közúton vagy vasúton, amelynek költségeiben osztozik a termelőkkel.
  • Aki cukorrépát termel lehetősége van a cukorgyári melléktermékek kedvezményes megvásárlására.
  • A Magyar Cukor Zrt. a több éve beszállító termelőit kiemelten támogatja. Ezen termelők a lojalitás csomag keretein belül részesülnek többlet juttatásokban. (Bónuszok, fizetési kedvezmények).

Fotó: Magyar Cukor Zrt. Kaposvár
További információkért kérjük, keresse a Magyar Cukor Zrt. termeltetési felügyelőit:

Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye ­-Torda Péter +36-30/480-8488

Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megye (Északi régió) - Mayer Imre +36-30/954-5404

Somogy, Baranya és Tolna megye (Déli régió) - Szalai György +36-30/177-4816

Alföld (Keleti régió) - Máté Endre István +36-20/925-3882

(x)

Forrás: 
Magyar Cukor Zrt. Kaposvár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.