Back to top

Betiltják a szarvasmarhák állandó kikötését

Kizárják a programból azokat, akik kikötve tartják a szarvasmarhákat.

Az osztrák AMA (Agrar Markt Austria) minőségi címkével ellátott tej- és marhahústermékek 2024. január 1-től nem származhatnak többé olyan gazdaságokból, ahol az állatokat kikötéssel tartják.

Az AMA program újabb lépést tesz a szarvasmarha-tenyésztés és a szarvasmarhák kikötési szabályainak egységesítése terén ezzel az intézkedéssel.

A szarvasmarhák állandó kikötése - még legeltetéssel vagy más, évente 90 napnál rövidebb ideig tartó mozgási lehetőséggel kombinálva is - 2005 óta jogilag tilos az új építésű állattartó telepeken. A korábban épült pajtákban is csak 2030-ig engedélyezett. A kivétel azt feltételezi, hogy vannak olyan helyek, ahol a helyi vagy földrajzi adottságok miatt nem lehetséges a legeltetésre való átállás.
A becslések szerint jelenleg a mintegy 8500 gazdaság 10-15 százaléka tartozik ebbe a kivételbe.

Az elmúlt hónapokban javaslatokat dolgoztak ki az iránymutatások megfelelő módosítására. A döntést az illetékes szakbizottság október 18-án egyhangúlag hozta meg.

A gazdaságoknak szóló konkrét információk előkészítés alatt állnak, és a következő hetekben közlik azokat.

Eszerint 2024-től kezdve az AMA minőségi címkével ellátott tej- és hústermékek nem származhatnak majd olyan gazdaságokból, ahol állandó kikötés van érvényben.

Ausztria a legmagasabb állatjóléti előírásokkal rendelkező országok közé tartozik. Ez a lépés azonban nem könnyű a helyi gazdák számára. Ezért készítenek egy beruházási programot is a vállalkozások támogatására.

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.