Back to top

Milyen változások várhatók a támogatásokban?

Megújuló vidék, megújuló agrárium 2023-2027 címmel nagyszabású agrárszakmai konferencián mutatta be az Agrárminisztérium a közelmúltban elfogadott, 2023. január 1.-én induló új Közös Agrárpolitikát.

Az esemény előadói részletesen beszámoltak a KAP I. és II pillér támogatási lehetőségeiről, ágazati és agrárkörnyezeti beavatkozásairól, a vidéki vállalkozásfejlesztés különböző formáiról de szó esett a generációváltásról és a tudásfejlesztés támogatásáról is.

Az első szekció előadásait követően Juhász Anikó helyettes államtitkár röviden összegezte az elhangzottakat, kiemelve azt is, hogy a rendkívül széleskörű és nagy mennyiségű új információ feldolgozásához a tárca többféle segítséget is kíván nyújtani. Így például a rendezvény ideje alatt kiosztásra került a Magyar Mezőgazdaság hetilap különszáma, amelyben az összes, az eseményen elhangzó előadás összefoglalása szerepel, de a konferencia helyszínén regisztrált résztvevőknek a rendezvényről készült felvételekhez is hozzáférést fognak biztosítani.

Fotó: Kadosa Gábor
Juhász Anikó arra is fölhívta a figyelmet, az új KAP stratégiai terv teljes, 1700 oldalas dokumentumát és annak részleteit külön honlapon gyűjtik össze, illetve ezen a felületen lesznek elérhetőek a pályázatokkal kapcsolatos fontos és aktuális információk.

Elöljáróban az is elhangzott hogy a KAP I pillér esetében az egységes kérelem felületen, jellemzően egy beavatkozás egy jogcímhez tartozik majd, a KAP II pillérnél szereplő beavatkozások esetében azonban nem biztos, hogy így lesz. Ennek oka az, hogy a KAP egy stratégiai terv, egy keretrendszer, ezért elképzelhető, hogy egy beavatkozáshoz több pályázati felhívás tartozik majd, de az is elképzelhető, hogy egy pályázati felhívás több beavatkozást fog magában foglalni.

A kistelepülések és a Leader támogatásokkal kapcsolatban egy későbbi időpontban, külön rendezvény formájában adnak tájékoztatást, a nagy számú érdeklődőre való tekintettel. 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.