Back to top

Kompótnak is kitűnő, de nyersen is ízletes a körte

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

A körtét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik a legnagyobb területen, 513 hektáron, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (412 hektár) és Zala megyében (212 hektár). Hazánkban évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem, amely nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az import körte választékbővítési céllal érkezik, évente közel 5000-6000 tonna.

A finom, édes, egyedi ízű gyümölcs ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma.

korte1.jpg

Fotó: NAK
Ahogy a szilva- és almafa tipikusan megtalálhatóak voltak régen a kiskertek udvarain, úgy a körte is. Államilag elismert tájfajták például a Csengőkörte (Dél-Alföld), a Fehérvári körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Gyöngykörte (Dél-Alföld), a Kétszertermő körte (Nyugat-Dunántúl, Kárpát-medence), a Köcsög körte (Dél- és Közép-Dunántúl), a Maróti téli (Dunakanyar), a Nácika körte (főképp Dél-Alföld), a Sózó körte (Nyugat-Dunántúl) és a Vérbélű körte (Kárpát-medence, Nyugat-Dunántúl, Bodrogköz, Szatmári sík, az Alföld jó vízellátottságú területei).

A körte sok ásványi anyagot – például káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, bórt, fluort, cinket, rezet, mangánt, szelént –, valamint vitaminokat (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, J) tartalmaz. Összetétele miatt számos betegség megelőzésében természetes módon segíthet. Tele van béta-karotinoidokkal és más antioxidáns vegyületekkel, például luteinnel és zeaxantinnal.

A vörösebb héjú körték antocianinokat is tartalmaznak.

A körte (Pyrus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. A közönséges körte (Pyrus communis) szinte az egész Földön fellelhető. Az első nemesített fajtákat a görögök állították elő, körülbelül háromezer évvel ezelőtt.

korte2.jpg

Fotó: NAK
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de levest is készíthetünk belőle, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, fűszeres chutney-nak, pálinkát is főzhetünk belőle. Felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe, húsok mellé, smoothie-kba, nektárként, gyümölcsléként. Különösen finom az aszalt körte. A körte nagyon jól illik a kéksajtokhoz, akár salátában, rizottóban, tésztamártásban. Vörösborban párolva nemcsak finom, de nagyon mutatós desszert egy gombóc fagylalttal, de a gyümölcspitékben is megállja a helyét. A birsalmához hasonlóan magas pektintartalma miatt készíthetünk belőle sajtot (édes, sűrű desszert, tömör állományú gyümölcskocsonya), valamint az alma és a sárgarépa után szintén közkedvelt babaétel-alapanyag.

Érett gyümölcs vásárlása esetén a hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, azonban ajánlatos a mielőbbi elfogyasztása.

A nagyon érett gyümölcsöket érdemes azonnal feldolgozni, felhasználni. Vásárlás során mindig gondoljuk át, mire fogjuk használni. Pároláshoz, smoothie-hoz vagy süteményhez érett puha gyümölcsöket is használhatunk. Rothadt vagy penészes folt ne legyen rajta. A nagyon érett körte mellé ne tegyünk más gyümölcsöt, mert az könnyebben megromlik.

„A körtét fogyasztás vagy feldolgozás előtt mindenképpen mossuk meg!” – emlékeztet az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.