Back to top

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Az ELTE budapesti Füvészkertjében ezen a hétvégén, november 26-án még tart egy gyerekkertész-foglalkozást a Szamóca Kiskertész Klub, 3-12 éves gyerekeket várnak alkotni, növényt ültetni (az alkotások hazavihetők).

Ugyancsak füvészkerti, bár más jellegű aktualitás, hogy a kert dolgozói

különleges karácsonyi jótékonysági licitet kezdeményeztek:

karácsonyi ajándéknak is adható saját alkotásaikat, saját növényeiket ajánlották fel, hogy a Füvészkertért Alapítványnak támogatást gyűjtsenek. A felajánlott alkotásokra, növényekre a Füvészkert Facebook-oldalán lehet licitálni december 1–7. között.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben beltéri programmal készültek.

A december 4-én tartandó „Érdekes növényi életformák, fura élőhelyek a trópusokon” című élménytúrán

a botanikus kert üvegházi kurátora nemcsak lenyűgöző érdekességről mesél, hanem a különböző típusú egzotikus növények neveléséről és igényeiről is. Sőt, a résztvevők a séta végén elkészíthetik és hazavihetik saját egzotikus szobadíszüket.

A badacsonyörsi Folly Arborétumban december 10-én ünnepélyes keretek között kapcsolják fel a Folly Fényfestés kerti fényeit,

amelynek köszönhetően még szürkületben, sőt sötétedés után is megcsodálhatóak a növények. Az ünnepi fények mellett különleges fény-, és képivilág is megelevenedik a kert örökzöldjein. A „Folly Kincsei” játékot pedig az adventi időszak minden szombatján meghirdetik (november 26., december 3., 10., 17) természetkedvelő kicsiknek és nagyoknak, kb. 1,5 órában lehet kincset keresni.

Mindhárom említett gyűjteményes kert nyitva tart egyébként egész télen – a Folly Arborértum ráadásul nem is csak sötétedésig –, de nem csak itt lehet téli növényeket csodálni. Egész télen látogatható egyebek között a Budai Arborétum (az egykori Kertészeti Egyetem, ma MATE Villányi úti kertje), a Szarvasi Arborétum, a Szegedi Füvészkert, a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje, a Soroksári Botanikus Kert, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, valamint az Agostyáni Arborétum is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.