Back to top

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A verseny legjobbjai – legfeljebb húszan - egy éves képzésen vehetnek részt az Agrovirtus Akadémia (Agrovirtus LeadersLab) keretében, amely során elismert agrárközgazdászok és vállalatirányítók vezetik be őket az agrár-kereskedelem rejtelmeibe
A verseny legjobbjai – legfeljebb húszan - egy éves képzésen vehetnek részt az Agrovirtus Akadémia (Agrovirtus LeadersLab) keretében, amely során elismert agrárközgazdászok és vállalatirányítók vezetik be őket az agrár-kereskedelem rejtelmeibe
Fotó: Agrovirtus
„Ne a díjra legyenek büszkék, hanem arra, hogy itt voltak!” – mondta dr. Mezőszentgyörgyi Dávid zsűrielnök, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a november 25-i döntőn. Aláhúzta, hogy a verseny színvonala évről évre jelentősen nő, ugyanakkor véleménye szerint a több hétig tartó megméretés legnagyobb értéke a felkészülési rész, amely nagyon sokat segíthet a résztvevőknek abban, hogy a későbbiekben sikeresen érvényesüljenek a munkaerőpiacon. Arra is biztatta a döntő résztvevőit, hogy „maradjanak kapcsolatban” és tartsanak össze, hiszen nem véletlen, hogy egy olyan eredményes cég alapítói is évfolyamtársak voltak korábban, mint a díjmentes verseny, képzés és mentoráció fő támogatója, a farmenedzsmentben piacvezető AgroVIR.

Mezőszentgyörgyi Dávid, dr. Juhász Anikó, Maróti Miklós, Vajda Beáta és Harm Kalfsbeek
Mezőszentgyörgyi Dávid, dr. Juhász Anikó, Maróti Miklós, Vajda Beáta és Harm Kalfsbeek
Fotó: Balázs Gusztáv
A szakmai zsűri munkájában Mezőszentgyörgyi Dávid mellett dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Vajda Beáta, a Bayer Hungária Kft. marketingvezetője, Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezető igazgatója és Harm Kalfsbeek, a Europe Farming Kft. ügyvezetője vett részt.

Az évente megrendezett agrárdigitalizációs versenyen mindig egy valóságos, működő agrárvállalat problémáira kell reagálniuk a csapatoknak.

Ez idén a Europe Farming Kft. volt, amelynek adatait és szimulált problémáit az AgroVIR agrár-vállalatirányítási rendszerben érhették el a versenyzők.

A döntőbe jutott öt csapatnak olyan ötleteket kellett kidolgoznia, amelyek felkészítik a siófoki céget a gazdasági válságra és ütésállóbbá, fenntarthatóbbá teszik az aktuális – időjárási, piaci és finanszírozási – kihívások között.

A javaslatokat nemcsak szakmailag, hanem pénzügyileg is megfelelően alá kellett támasztaniuk a versenyzőknek, akik munkájuk eredményét tíz-tíz perces prezentációban tárták a zsűri elé.

Eredményhirdetés a november 25-i döntőn, a MATE gödöllői kampuszán
Eredményhirdetés a november 25-i döntőn, a MATE gödöllői kampuszán
Fotó: Agrovirtus

A hallgatói csapatok nagyon eltérő megoldási utakon indultak el. A második helyezett Növénydermesztők, a MATE diákjai például arra tettek javaslatot, hogy a megtermelt szántóföldi termény egy részét feldolgozott formában, növényolajként, illetve olajpogácsaként értékesítse a cég, míg a szintén MATE-n verbuválódott, harmadik díjas Agrártrium a raktározási kapacitás teljesebb hasznosítására, alternatív trágyázásra és növénykultúrákra, valamint a HR szervezeti struktúra és erőforrásmenedzsment megújítására dolgozott ki projektet.

Az első helyen végzett Aszálycsillapítók megoldásának lényege a digitalizációs technológia-fejlesztés volt, amely révén jelentősen csökkenteni lehet az inputköltségeket.

„Földhözragadt” javaslattal rukkoltak elő a Nyíregyházi Egyetemről érkezett hölgyek, akik azt bizonyították be, hogy nemcsak környezeti, hanem gazdasági szempontból is megéri a zöldtrágyázás fokozása, míg a MATE Georgikon kampuszáról érkezett „Kertitörpék” ötlete arra épült, hogy a térségben működő, kézi munkaerőn alapuló szőlészeteknek nyújtson gépi szolgáltatást a „modell” cég.

A hallgatói csapatok nagyon eltérő megoldási utakon indultak el
A hallgatói csapatok nagyon eltérő megoldási utakon indultak el
Fotó: Balázs Gusztáv

A zsűri egyik csapattal sem bánt kesztyűs kézzel, hanem sokat kérdezett és kritizált, minden tekintetben a professzionális módszereket és pontos tényeket, ismereteket követelve, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mind az öt döntős prezentáció elismerésre méltó és megfontolásra érdemes ötleteket tartalmaz.

A három dobogós csapat mellett a többi elődöntős és döntős is részesült különféle különdíjakban.

Üzemlátogatást, illetve vezetőségi ebédet ajánlott fel a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete, a Europe Farming és a Bayer, dr. Juhász Anikó pedig a szakminisztérium talajvilágnapi konferenciájára invitálta meg a talajélettel foglalkozó prezentáció készítőit.

A verseny legjobbjai – legfeljebb húszan - egy éves képzésen vehetnek részt az Agrovirtus Akadémia (Agrovirtus LeadersLab) keretében, amely során elismert agrárközgazdászok és vállalatirányítók vezetik be őket az agrár-kereskedelem rejtelmeibe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.