Back to top

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

22 történelmi borvidékünk közül háromban is letették névjegyüket | Zsirai Kata, főborász |MMG-Direkt

 

A kezdetben kedvtelésből folytatott borászkodás mára a Tokaji, a Somlói és a Villányi borvidékre kiterjeszkedő, összesen 18 hektár szőlőt művelő, országosan ismert pincészetté nőtte ki magát. A borvidékeken a térségre jellemző környezeti adottságokat figyelembe véve termesztenek őshonos, már-már feledésbe merülő szőlőfajtákat. Zsirai Csaba borászati hitvallását lányai és édesanyjuk viszik tovább, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsanak részére.

Zsirai Kata végzettsége szerint közgazdász, az élet azonban úgy hozta, hogy csak másfél évet tölthetett a pályán, vissza kellett térnie a gyökerekhez. Ez nem volt újdonság számára,

gyerekkora jelentős részét a szőlősben töltötte – amelyik munkafolyamatba lehetett, abba édesapja bevonta lányait.

A pincészet átvételével sokat kellett tanulnia a szakmáról, de ez nem tántorította el attól, hogy beteljesítse édesapja álmát. Mindhárom borvidéken található birtokot rendszeresen látogatja, segíti az ott dolgozók munkáját, de ahogy említi is, Tokajban él, ezért a legtöbb időt ezen a borvidéken tölti.

Zsirai Kata egy robosztus terepjáróval felügyeli a birtokot
Zsirai Kata egy robosztus terepjáróval felügyeli a birtokot
Fotó: Csatlós Norbert
– Mindhárom borvidék más földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkezik, ezért eltérő módon és más szőlőfajtákat termesztünk birtokainkon. Leginkább a talajadottságok különböznek, Tokaj abszolút vulkanikus, a Somló is, de ott főleg a bazalt dominál, míg a villányi talaj a vörös fajtáknak kedvez. A Somlói és a Tokai borvidék a fehérborok hazája, a két borvidéken termelt borok közötti különbség leginkább a karakterességben és a sós lecsengésben szembetűnő.
Fotó: Csatlós Norbert

A somlói borok mindig sósabb lecsengésűek, a tokajiak ellenben karakteresebbek, gyümölcsösebbek

– ismerteti Zsirai Kata. Ezeken a területeken főként hagyományos fajtákat termesztenek, a Zsirai Pincészet villányi területén viszont eddig nem alkalmazott fajtával, cabernet frankkal kísérleteznek. Nemcsak a fajtákban, a termesztéstechnológiában is követik a hagyományokat. Azonban a megfelelő mennyiség eléréséhez a Zsirai családnak be kellett látni, nyitni kell az innovatív technológiai eljárások felé, különösen a szőlőművelés vonatkozásában. A borkészítés során ellenben a mai napig ragaszkodnak a fahordók használatához, magyarán egyensúlyt próbálnak tartani a tradíció és az innováció között. Ugyanakkor, például a Tokaji borvidéken, egyre több borászat kísérletezik új fajtákkal, módszerekkel, sőt, már pezsgővel is.

Tokaj-Hegyalján összesen 16 hektár területen gazdálkodnak, és elsősorban a hagyományos hegyaljai fajtákkal, a Furminttal és a Hárslevelűvel foglalkoznak
Tokaj-Hegyalján összesen 16 hektár területen gazdálkodnak, és elsősorban a hagyományos hegyaljai fajtákkal, a Furminttal és a Hárslevelűvel foglalkoznak
Fotó: Csatlós Norbert

– Valóban megindult valamiféle újítás Tokajban, de csak óvattal. Azt látom, hogy a pezsgőkészítésbe belekezdő borászok egyelőre a tradicionális pezsgőkkel próbálkoznak.

Az aszú kapcsán is megindult egy újabb minőségi váltás, magyarán az itt tevékenykedő borászok azt szeretnék, hogy ez a kategória európai viszonylatban is top minőséget képviseljen.

Zsirai Kata a régi aszúkat javasolja az ünnepi ebéd mellé
Zsirai Kata a régi aszúkat javasolja az ünnepi ebéd mellé
Fotó: Csatlós Norbert
Ennek megvalósulásához pedig nemcsak szakmailag, de törvényileg is minden adva van – véli Zsirai Kata.

A Zsirai Pincészet által óvott hagyományőrzés turisztikai szempontból is vonzó lehet az érdeklődők számára; Mád, Somlóvásárhely, illetve Palkonya településeken lévő pincészetükbe rendszerint betérnek a borkóstoló programok kedvelői – különösen igaz ez Mádra, ahol a vendégházuk szintén vonzó a Tokajba látogatóknak.

Zsirai Kata a közelgő ünnepekre való tekintettel bort ajánlott a családi asztalra, és természetesen a számára hazai fajtát javasolta:

– Ha máskor nem is, ünnepekkor érdemes kibontani egy üveg bort családi körben. Mivel Tokajról jöttem, emellett december 10-én tartjuk az Aszú Világnapját, ezért én a régi aszúkat javaslom az ünnepi ebéd mellé. Porolgassuk le szépen az üveget, és kóstolgassuk kedvünkre. Akik viszont inkább a vörösborokat szeretik, azoknak egyik személyes kedvencemet, a kadarkát ajánlom, mert az nem túl alkoholos, sem nem testes, kiváló bor a mindennapok gasztronómiájához.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.