0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

youtube://v/Z3HZqd0txpc

 

A kezdetben kedvtelésből folytatott borászkodás mára a Tokaji, a Somlói és a Villányi borvidékre kiterjeszkedő, összesen 18 hektár szőlőt művelő, országosan ismert pincészetté nőtte ki magát. A borvidékeken a térségre jellemző környezeti adottságokat figyelembe véve termesztenek őshonos, már-már feledésbe merülő szőlőfajtákat. Zsirai Csaba borászati hitvallását lányai és édesanyjuk viszik tovább, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsanak részére.

Zsirai Kata végzettsége szerint közgazdász, az élet azonban úgy hozta, hogy csak másfél évet tölthetett a pályán, vissza kellett térnie a gyökerekhez. Ez nem volt újdonság számára,

gyerekkora jelentős részét a szőlősben töltötte – amelyik munkafolyamatba lehetett, abba édesapja bevonta lányait.

A pincészet átvételével sokat kellett tanulnia a szakmáról, de ez nem tántorította el attól, hogy beteljesítse édesapja álmát. Mindhárom borvidéken található birtokot rendszeresen látogatja, segíti az ott dolgozók munkáját, de ahogy említi is, Tokajban él, ezért a legtöbb időt ezen a borvidéken tölti.

– Mindhárom borvidék más földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkezik, ezért eltérő módon és más szőlőfajtákat termesztünk birtokainkon. Leginkább a talajadottságok különböznek, Tokaj abszolút vulkanikus, a Somló is, de ott főleg a bazalt dominál, míg a villányi talaj a vörös fajtáknak kedvez. A Somlói és a Tokai borvidék a fehérborok hazája, a két borvidéken termelt borok közötti különbség leginkább a karakterességben és a sós lecsengésben szembetűnő.

A somlói borok mindig sósabb lecsengésűek, a tokajiak ellenben karakteresebbek, gyümölcsösebbek

– ismerteti Zsirai Kata. Ezeken a területeken főként hagyományos fajtákat termesztenek, a Zsirai Pincészet villányi területén viszont eddig nem alkalmazott fajtával, cabernet frankkal kísérleteznek. Nemcsak a fajtákban, a termesztéstechnológiában is követik a hagyományokat. Azonban a megfelelő mennyiség eléréséhez a Zsirai családnak be kellett látni, nyitni kell az innovatív technológiai eljárások felé, különösen a szőlőművelés vonatkozásában. A borkészítés során ellenben a mai napig ragaszkodnak a fahordók használatához, magyarán egyensúlyt próbálnak tartani a tradíció és az innováció között. Ugyanakkor, például a Tokaji borvidéken, egyre több borászat kísérletezik új fajtákkal, módszerekkel, sőt, már pezsgővel is.

– Valóban megindult valamiféle újítás Tokajban, de csak óvattal. Azt látom, hogy a pezsgőkészítésbe belekezdő borászok egyelőre a tradicionális pezsgőkkel próbálkoznak.

Az aszú kapcsán is megindult egy újabb minőségi váltás, magyarán az itt tevékenykedő borászok azt szeretnék, hogy ez a kategória európai viszonylatban is top minőséget képviseljen.

Ennek megvalósulásához pedig nemcsak szakmailag, de törvényileg is minden adva van – véli Zsirai Kata.

A Zsirai Pincészet által óvott hagyományőrzés turisztikai szempontból is vonzó lehet az érdeklődők számára; Mád, Somlóvásárhely, illetve Palkonya településeken lévő pincészetükbe rendszerint betérnek a borkóstoló programok kedvelői – különösen igaz ez Mádra, ahol a vendégházuk szintén vonzó a Tokajba látogatóknak.

Zsirai Kata a közelgő ünnepekre való tekintettel bort ajánlott a családi asztalra, és természetesen a számára hazai fajtát javasolta:

– Ha máskor nem is, ünnepekkor érdemes kibontani egy üveg bort családi körben. Mivel Tokajról jöttem, emellett december 10-én tartjuk az Aszú Világnapját, ezért én a régi aszúkat javaslom az ünnepi ebéd mellé. Porolgassuk le szépen az üveget, és kóstolgassuk kedvünkre. Akik viszont inkább a vörösborokat szeretik, azoknak egyik személyes kedvencemet, a kadarkát ajánlom, mert az nem túl alkoholos, sem nem testes, kiváló bor a mindennapok gasztronómiájához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu