Az Aloe vera nálunk tavasztól őszig félárnyékos helyen, a szabadban érzi legjobban magát. Télen a 15-16 oC-os világos helyiség a legoptimálisabb számára, de a hőmérséklet semmiképp ne süllyedjen 5 oC alá a teleltető helyén. Öntözni mérsékelten kell. Amikor a leveleken érezzük, hogy nem rugalmasak, hanem kezdenek puhulni, az a növény szomjazásának a jele.
Számos módon felhasználható
Külsőleg alkalmazható: pattanások, csípések, napégés, horzsolás, zúzódás, herpesz, bőrgomba, hegek, fekélyek, bőrpír, fagyás, narancsbőr kezelésére. Belsőleg alkalmazva méregtelenítő hatású, tökéletesíti az emésztés folyamatát, fokozza a tápanyagok felvételét, és optimalizálja a táplálék emésztőrendszerben való áthaladásának az idejét.
A szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van: bakteriális fertőzések, bélférgek, gyomorsav túltengés esetén is hasznos.
Házilag is feldolgozhatjuk
Külsőleg alkalmazva a frissen vágott levelet használjuk fel, mert hatóanyagai a levegő oxigénjével érintkezve rövid idő alatt oxidálódnak, és vesztenek hatásukból. Egyik lehetőség, hogy a géllel bedörzsöljük a kezelendő felületet, másik megoldás pedig (főleg kisebb kiterjedésű kezelt felületek esetén), hogy félbevágjuk hosszában a levelet, a kezelendő részre helyezzük, és gézzel rögzítjük.
Nyúzzunk aloét, ha belsőleg alkalmazzuk! Az aloé gél és ital készítésére a tő alsóbb, vastagabb levelei alkalmasak, ha a felső fiatalabb leveleket vágjuk le, azzal jócskán visszavetjük a tő fejlődését.
A lemetszett levelet mossuk meg, a két élét vágjuk le, majd aprítsuk 3-4 centiméteres darabokra. Ezeket hámozzuk meg úgy, hogy a bőre alatt található sárgás „latex” részt is lehetőleg távolítsuk el.
Ha ez nem sikerül elsőre, akkor mosással is tisztíthatjuk az aloe zselét, a lényeg, hogy a sárga latexből semmi ne maradjon rajta, mert ez az anyag hasmenést és görcsöket okozhat. A megfelelően megpucolt aloé áttetsző zselészerű, tiszta anyag.