0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az Aloe vera nálunk tavasztól őszig félárnyékos helyen, a szabadban érzi legjobban magát. Télen a 15-16 oC-os világos helyiség a legoptimálisabb számára, de a hőmérséklet semmiképp ne süllyedjen 5 oC alá a teleltető helyén. Öntözni mérsékelten kell. Amikor a leveleken érezzük, hogy nem rugalmasak, hanem kezdenek puhulni, az a növény szomjazásának a jele.

Számos módon felhasználható

Külsőleg alkalmazható: pattanások, csípések, napégés, horzsolás, zúzódás, herpesz, bőrgomba, hegek, fekélyek, bőrpír, fagyás, narancsbőr kezelésére. Belsőleg alkalmazva méregtelenítő hatású, tökéletesíti az emésztés folyamatát, fokozza a tápanyagok felvételét, és optimalizálja a táplálék emésztőrendszerben való áthaladásának az idejét.

A szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van: bakteriális fertőzések, bélférgek, gyomorsav túltengés esetén is hasznos.

Házilag is feldolgozhatjuk

Külsőleg alkalmazva a frissen vágott levelet használjuk fel, mert hatóanyagai a levegő oxigénjével érintkezve rövid idő alatt oxidálódnak, és vesztenek hatásukból. Egyik lehetőség, hogy a géllel bedörzsöljük a kezelendő felületet, másik megoldás pedig (főleg kisebb kiterjedésű kezelt felületek esetén), hogy félbevágjuk hosszában a levelet, a kezelendő részre helyezzük, és gézzel rögzítjük.

Nyúzzunk aloét, ha belsőleg alkalmazzuk! Az aloé gél és ital készítésére a tő alsóbb, vastagabb levelei alkalmasak, ha a felső fiatalabb leveleket vágjuk le, azzal jócskán visszavetjük a tő fejlődését.

A lemetszett levelet mossuk meg, a két élét vágjuk le, majd aprítsuk 3-4 centiméteres darabokra. Ezeket hámozzuk meg úgy, hogy a bőre alatt található sárgás „latex” részt is lehetőleg távolítsuk el.

Ha ez nem sikerül elsőre, akkor mosással is tisztíthatjuk az aloe zselét, a lényeg, hogy a sárga latexből semmi ne maradjon rajta, mert ez az anyag hasmenést és görcsöket okozhat. A megfelelően megpucolt aloé áttetsző zselészerű, tiszta anyag.

Ezt a zselét feleannyi térfogatú vízzel turmixoljuk össze, majd hagyjuk állni félórányit, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy letisztuljon. Turmixoláskor ha nem teszünk elegendő vizet a zseléhez, akkor felhabosodik.
youtube://v/5li8ZP-sRgY

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu