Viszont időnként felüti a fejét a méhészetekben ez a betegség, megkeserítve a méhész és a méhek életét.
Egy tanulmányból az derül ki, hogy laktobacilusokkal csökkenteni lehet a kórokozók számát.
A bélben található mikroorganizmusok meghatározzák az ember egészségi állapotát, ezért a probiotikumok segítséget jelenthetnek annak megerősítésében. Ez igaz a méhek esetében is.
Egy a Nyugat Ontarioi Egyetemen végzett kísérletben a kutatók egy probiotikumot tartalmazó lepény hatását vizsgálták a méhek egészségére vonatkozólag.
A kutatók megállapították, hogy azoknál a méhcsaládoknál, melyek a probiotikumot tartalmazó lepényt kapták, 99%-al csökkent a költésrothadás kórokozójának a száma és magasabb volt a túlélési ráta.
A további kutatásokból kiderült, hogy a laborban probitoikumokkal (Lactobacillus plantarum Lp39, Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus kunkeei BR-1) ellátott méheknek magasabb volt az immunitása a P. larvae-val szemben.
Az eredményekből kiderült, hogy a probiotikumok egy Defensin 1 elnevezésű gén kifejeződését növelik, mely egy antimikrobiális peptid.
Meglepték a kutatókat a méhcsaládok összehasonlításánál kapott eredmények is:
A méhek egy csoportja nem kapott semmilyen táplálékkiegészítést; egy másik csoport sima cukorlepényt kapott, a harmadik viszont a probiotikumot tartalmazó cukorlepényt kapott.
A méhészek között széles körben elterjedt szokás, tehát az, hogy a méheknek sima cukorlepényt vagy cukorszirupot adnak, a kórokozók szaporodásához vezethet.
Hosszútávon a kutatók bíznak abban, hogy olyan megfelelő probiotikumokat tartalmazó cukorlepényt fejlesztenek ki, melyet a méhészek a P. larvae ellen használhatnak majd.
A tanulmány teljes egészében itt olvasható:
Daisley, B.A., Pitek, A.P., Chmiel, J.A. et al. Novel probiotic approach to counter Paenibacillus larvae infection in honey bees. ISME J (2019) doi:10.1038/s41396-019-0541-6
Ajánljuk még:
A méhrajok nagyobb elektromos térerősséget gerjesztenek mint egy viharfelhő
Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról