0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A komposztálás előnyei

A komposztálás során a kertben és konyhában keletkezett szerves hulladékot egy hasznos anyaggá alakítjuk át. Miért éri meg a komposztálás, milyen előnyöket biztosít a kerted számára? Cikkünkből megtudod!

Vissza a természet anyagkörforgásába

A természetben, amennyiben mi emberek nem avatkozunk bele, megvalósul az anyagkörforgás. Mit is kell ezen érteni? Azt, hogy az élőlények által felvett tápanyagok egy része beépül a szervezetükbe, majd miután elpusztulnak, a lebontó organizmusok munkája során visszakerül a természetbe. A lebontó organizmusok, szaknyelven szaprofiták abból élnek, hogy a szerves anyagokat kisebb alkotóelemekre bontják le. A kisebb egységekre lebontott szerves anyagok pedig hozzáférhetővé válnak a növények számára, így ismét bekerülnek a táplálékláncba, a körforgásba.

Mi, emberek nagyon sok mindenben beavatkozunk a természet körforgásába.

Például nagyon sokszor eltávolítjuk a kerti hulladékot a kertből, és a szeméttelepen vagy égetéssel szabadulunk meg tőle. Bár egy faaprító gép segítségével felaprítva kevesebb zsákba is belefér a zöldhulladék, ez csak logisztikai előny, az alapproblémán nem változtatunk vele. A zöldhulladékkal ugyanis a tápanyagoktól is megszabadulunk, így az nem tud visszakerülni a talajba. Teljesen érthető, hogy nem akarjuk, hogy a kertünk tele legyen gallyakkal vagy ághulladékkal, de van jobb megoldás is!

A megoldás: a komposztálás

A komposztálás segítségével a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad: megszabadulunk a nemkívánatos zöldhulladéktól, ezen túl biztosítani tudjuk, hogy a tápanyagok visszakerüljenek a talajba.

Milyen előnyökkel jár a komposztálás?

1. Természetes módon biztosítod a kerted tápanyagellátását

A komposzt vékony rétegben a talajra terítve majd bedolgozva folyamatosan „utántölti” a talajt, így egészségesebbek lesznek a növényeid, és jobban teremnek majd.

Az alternatíva, a műtrágya sokkal gyorsabban hasznosul, viszont alacsony hatásfokkal. Ezen túl kevesebb alkotórészből, tápanyagból áll, mint a komposzt. Sokkal jobban jársz tehát, ha komposzttal biztosítod a növények tápanyagellátását. Szóba jöhet még a trágya és a virágföld, de minek költs pénzt arra, amit ingyen elő tudsz állítani?

2. Gondoskodsz a kerted talajáról

A komposzt nemcsak a talaj tápanyagtartalmára van jó hatással. A talaj szellőzőképessége is javul, ami segíti a benne található mikroorganizmusok munkáját, illetve a komposzt a talaj hőháztartására is jó hatással van, ami segíti a növények ellenállóképességét.

3. Kevesebb hulladékot termelsz

Az emberiség elképesztő mennyiségű hulladékot termel. A kommunális hulladék egy jó része pedig lebomló anyag, amit vissza kellene juttatni a természetbe, nem pedig egy szemétlerakóba továbbítani. A konyhai hulladék jó része (tojáshéjak, a zöldségek felesleges részei) remek komposztalapanyag, amit érdemes külön gyűjteni. Így nem csak a kertünkkel, de a bolygónkkal is jót teszünk!

4. Megspórolsz magadnak egy kört

Ha úgy döntesz, hogy a kertben keletkező zöldhulladékot egy hulladéklerakóba viszed, akkor előtte be kell zsákolnod, majd autóba kell ülnöd. Ha komposztálsz, ezt a kört megspórolod magadnak.

Milyen eszközökre lesz szükséged a komposztáláshoz?

A komposztáláshoz alapvetően a zöldhulladék felaprítására lesz szükséged. A levágott ágakat, gallyakat például nem érdemes egyben beletenni a komposztálóba, mert borzasztó lassan zajlana a lebomlási folyamat.

Az ágaprító és ágdaráló gépek pontosan ezt a problémát oldják meg.

Ha szeretnél jó minőségű eszközöket és vásárolni, egy megbízható szerszám áruházban érdemes körülnézned. A Zákány Szerszámház több évtizedes tapasztalatának köszönhetően pontosan tisztában van az emberek igényeivel, ráadásul online is tudsz rendelni tőlük, így nem kell autóba ülnöd! (X)

Forrás: Zákány Szerszámház