0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Gondolat, ami szeget üt

„Amikor kiállsz két-háromszáz ember elé, akik ott vannak a mindennapi gyakorlatban és ismerik azt, és ha nem is mondasz az ötven perces előadás minden mondatában újat, de két-három-négy gondolatot, ami szeget üt a fejükbe, és talán meg fogják valósítani, nos, akkor vagy már jó szakember.”

youtube://v/JojjwAqFJ1w

Az idézet dr. Pepó Pétertől, a Debreceni Egyetem növénytan-professzorától, az MTA doktorától való, akivel nem sokkal azután beszélgettünk, hogy átvette a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Adorján János-díját.

„Nagyon-nagyon felemelő érzés volt – mondta -, különösen azért, mert szinte az ország minden területéről, a Dunántúltól Kelet-Magyarországig, déltől északig mindenki képviseltette magát. Tanítványok és pályatársak jöttek el, egy-két idősebb kolléga is, és a gazdatársadalom képviselői, a szakma gyakorlati művelői, nagyon sokan fel is szólaltak. Azt gondolom, hogy ez valamiképpen reprezentálta, amit az elmúlt 30-40 évben szerettem volna elérni. Ez pedig az, hogy az egyetemi oktatásnak és kutatásnak, a szaktanácsadásnak élő kapcsolata legyen a gyakorlattal, a mindennapi élettel, a termelésrendszerekkel, vállalatokkal, nemesítő intézetekkel.

Amikor megköszöntem ezt a tényleg nagyon szép, felemelő díjat, akkor azt is elmondtam, számomra a legfontosabb és a leginspiratívabb dolog az elmúlt évtizedekben az volt, amikor a gyakorlati szakemberekkel tudtam beszélgetni.

Ők vetették fel azokat a kihívásokat, nehézségeket, problémákat, örömöket, amelyeket azután le tudtam fordítani a kutatás nyelvére.”

Pepó professzor szakmai pályája a gyulai gimnáziumban indult, ahol gyakorlati foglalkozásként hetente fél napot a városi kertészetben gyomláltak, ültettek, tűzdeltek és palántáztak, de pályaválasztásában a szülői háttérnek is része volt. Édesapja a békéscsabai állami gazdaság termelési igazgatójaként vonult nyugdíjba, édesanyjának pedig a szülei gazdálkodtak.

„Jó tanulók voltunk, mindenki egy kicsikét lököttnek nézett, hogy miért nem jogi, orvosi pályára készülök – mesélte -, de nekem az, hogy biológiával foglalkozom, látom, amint egy kis magból két-három méteres növény fejlődik, és ezt elő tudjuk segíteni, fenomenális dolog volt.”

„Természetes sodródással” jelentkezett a debreceni agrártudományi egyetemre, és azt tervezte, hogy a termelésben fog elhelyezkedni, de végül Bocz Ernő professzor meggyőzte arról, hogy az egyetemen van a helye.

Másfél évet azonban – a professzor kérésére – dolgozott a gyakorlatban, csak ez után tért vissza a tanszékre. Ennek az időszaknak köszöni, hogy kialakult benne a gyakorló szakemberek iránti mélységes tisztelet.

„Sok nehézségben, fagyban, napsütésben dolgoznak, és percenként hoznak döntéseket, mert mindig történik valami, például elromlik a traktor. De mivel minden döntésnek van negatív oldala is, a legkevésbé rosszat kell választaniuk.”

Bár ő maga soha életében nem bukott meg egyetlen vizsgán sem, sőt, 1984-ben „Sub auspiciis rei publicae popularis” kitüntetéses doktori címet kapott, oktatóként számontart néhány emlékezetes és tanulságos bukást. Akadnak volt tanítványai, akiknek szükségük volt arra a bizonyos „pofonra”, hogy végül kiváló szakemberekké, sőt egykori professzoruk legjobb barátaivá váljanak.

„Elmentünk egy országjárásra szeptemberben. Imádok a hallgatók körében lenni. Ellátogattunk egy borvidékre, egy üzembe, aminek a vezetője meghívott minket egy házi borkóstolásra. Na, és az indexét lobogtatta.

Tudod-e, kérdezte, hogy hányas. Biztos ötös, mondtam, ha ilyen szeretettel fogadsz. Nem, megbuktattál, válaszolta.

Hú, mondom, akkor visszaönteni az összes bort! Ő viszont azt felelte, hogy azt az egyest abszolút megérdemelte, de a pótvizsgán már ötöst kapott. Végtelenül sikeres agrármérnök lett belőle, én pedig vallom, hogy az egyetemi oktatóknak nemcsak a szakmai tudást, hanem egyfajta tartást, viselkedést, mentalitást is át kell adniuk.”

Legalább ilyen fontosnak érzi azt is, hogy a tudományos naprakészség, felkészültség, nívós kutatások mellett a gyakorlatba, az ott dolgozó szakemberekhez is el kell juttatni a tudományos eredményeket. Ennek a szellemében kezdeményezte a ’90-es években a Debreceni Egyetem Látóképi Telepén a búza- és kukoricatanácskozásokat és bemutatókat, amelyek a hazai agrárium nagy érdeklődést kiváltó, hagyományos szakmai rendezvényeivé váltak.

„Nagyon kicsi, szűk körben, talán három céggel kezdtük, és folyamatosan bővítettük a programot.

Vannak előadások, a legújabb kutatási eredményekről, amelyekre nívós szakembereket is meghívunk, utána pedig kimegyünk, hogy élőben is lássák a kedves kollégák a növényvédelmi kezeléseket, hogy például az a fungicide működött, mert nincs rozsda vagy lisztharmat a levélen.”

Tapasztalata szerint nagyon felkészültek és befogadókészek a mai gyakorlati szakemberek, az egyetemekről és főiskolákról érkező tehetséges új nemzedék lendületével pedig sok-sok eredményt fognak letenni az asztalra a jövőben, sőt, akár egy-két éven belül is.

Az ismeretek átadását a tudományos ismeretterjesztés formájában is mindig fontosnak érezte. Negyven éve publikál a Magyar Mezőgazdaság szaklapban, ahol 81 cikke jelent meg eddig.

Mint mondja: „A tudományos eredményeket közérthető, de nem lekezelő formában kell átadni a gyakorlati szakembereknek. Engem végtelen boldogsággal töltött el a ’82-es első cikk a Magyar Mezőgazdaságban, mivel ez volt az első írásom, amely nyomtatott formában megjelent. Madarat lehetett volna fogatni velem.”

Fontos értéknek tartja, hogy az óriási hírverseny ellenére is akadnak még olyan nívós magyar szakmai folyóiratok, mint a Magyar Mezőgazdaság, amelyekben nemcsak „hirdetések és információk”, hanem tudományos megalapozottságú cikkek is olvashatók.

Az Avar László tudósítóval kialakult sok-sok évtizedes szakmai kapcsolata pedig kutatóként is inspirálta.
A beszélgetés végén a család is szóba került, hiszen Pepó professzor a feleségével és a lányával érkezett a díjátadóra, ahol köszöntői közül többen is felidézték, milyen sokat hallották tőle, hogy „első a család.”

„Nagyszerűek, megértők, soha nem hallottam tőlük, hogy miért ülsz le megint az íróasztalhoz, pedig tőlük, a velük való foglalkozástól loptam el az időt, különösen akkor, amikor még sokkal több adminisztratív feladatom volt.” Nagyon-nagyon büszke rájuk, mert a családi háttér nélkül nem tudta volna végig járni a szakmai pályát, amit választott. Szeretetét, háláját az általa szerkesztett és írt ezer oldalas, három kötetes növénytermesztési tankönyv ajánlása is őrzi: „Valikának és Vikinek”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu