Back to top

Szokatlan jelenség a tüzifalopás Svédországban, de manapság egyre gyakrabban megtörténik

Svédország komoly problémával néz szembe a tűzifa lopás ügyében. Az incidensek főként nemzeti parkokban történnek.

A tűzifával kapcsolatos problémák, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalt erőteljes áremelkedés azt eredményezte, hogy egyre több tűzifalopás történik a svéd nemzeti parkokban. Az egyik hely, ahol az ilyen incidensek gyakoriak, a Stockholmtól délre fekvő Tyresta Nemzeti Park.

Egészen a közelmúltig itt az volt a szokás, hogy az ide kirándulók kosarakban elhelyezett, ingyenesen felhasználható fával gyújthattak kisebb tüzeket a kijelölt területeken.

Itt megmelegíthették a magukkal hozott ételeket, süthettek húsokat, gombákat. A nyár vége felé Jonas Ekstrand, a park igazgatója észrevette, hogy a fa rendkívül gyors ütemben kezdett eltűnni, míg a tábortüzek száma nem nőtt.

A park igazgatója hangsúlyozza, hogy a nemzeti parkok biológiai sokféleségének megőrzése érdekében a holt fákat hagyni kell elkorhadni. Elmagyarázza, hogy amikor az emberek a földön heverő ágakat és fát elszállítják, az érzékeny környezetet tönkre teszik.

Jonas Ekstrand úgy véli, hogy a falopások egyik oka az lehet, hogy az emberek nem ismerik a nemzeti parkok szabályait. De nyilvánvalóan még más indokok is állhatnak a jelenség hátterében.

- Nemrég rajtakaptunk egy fickót, aki láncfűrésszel darabolta a kivágott fákat. Azt mondta, hogy tüzet akar gyújtani a házában, és meg volt győződve arról, hogy a fát innen el lehet vinni - mondja Ekstrand.

A további lopások megelőzése érdekében Jonas Ekstrandnak több ökológust és vadőrt kellett felvennie, és

mostantól, akit baltával, fűrésszel, fejszével vagy más eszközzel kapnak el a park területén, súlyos büntetésre és bírósági eljárásra számíthat.

Ezek nagyon komoly büntetések, hiszen az illegális fakivágás környezetvédelmi bűncselekménynek minősül, és pénzbírsággal, akár 30 000 svéd korona (azaz több, mint 1 millió forintos) büntetésre is számíthat vagy legrosszabb esetben börtönbüntetést is kaphat, mutatott rá a park igazgatója.  

A nemzeti park egyelőre megszüntette az ingyenes fák elhelyezését a tűzgyújtó helyek mellett.

Forrás: 
polsatnews.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.

A kis Fiat és a nagy fenyőtörzs esete

Egy autós készített fényképet egy lengyelországi úton, amit beküldött egy újság szerkesztőségébe. A fotón meglepő módja szerepel a hatalmas fenyőtörzs szállításának.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Véradás az Erdők Világnapján

Az EGERERDŐ Zrt. a pandémia után először szervezett véradónapot, az Erdők Világnapjának hetében. Ezzel a programmal nemcsak az erdők létének fontosságára szerettük volna felhívni a civilek figyelmét, hanem az egészség megőrzésére és beteg társaink megsegítésére is.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Fácános Vadászház és Rendezvényközpont

A Fejér megyei Soponya határában, Székesfehérvártól mindössze 25 kilométerre várja vendégeit a VADEX Mezőföldi Zrt. által üzemeltetett Fácános Vadászház és Rendezvényközpont. A főváros és a Balaton között félúton tökéletes pihenő- és találkozóhely családoknak és nagyobb társaságoknak egyaránt.

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.