0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mindent a krizantémról

A Covid-járvány miatt két évet ki kellett hagyni, ám az idén ismét megtartotta szokásos év végi rendezvényét a Kővári Krizantém Kft. A nagy érdeklődéssel kísért szakmai napon sorra vették a következő termesztési szezont terhelő bizonytalanságokat, amelyek leküzdéséhez hasznos szakmai tanácsokat kaptak az érdeklődők az előadóktól.

Az idei, sok nem várt eseménnyel nehezített krizantémtermesztési szezont Kővári András értékelte. A házigazda emlékeztetett, hogy a nyári forróság csaknem kilencven napon keresztül tartott, június 1-jétől augusztus 31-ig mindennap 30 °C felett volt a külső hőmérséklet, a növényházon belül pedig még ennél is magasabb értékeket mértek. Az energia és az inputanyagok számottevően drágultak, így nagyban növekedett a szálas és cserepes áru termesztésének költsége, és a többletráfordítást nem vagy csak részben tudták a termelők beépíteni az értékesítési árba.

A krizantémtermesztő kertészetek is komoly kihívás előtt állnak, és a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a valós költségek beépítését néhány éven belül el kell érni, különben tönkremennek.

Sikeres idényen túl

Az őszi értékesítési időszakot eredményesnek tartotta Kővári András, amihez az is hozzájárult, hogy az importvirág ára magas volt. Tudatos termesztőknek nevezte azokat, akik mindent eladtak, mert birtokolják a kiváló minőségű krizantém neveléséhez elengedhetetlen szakismeretet. Célzottan juttatják ki a tápanyagot, fertőtlenítik a talajt, ellenőrzött helyről vásárolják a szaporítóanyagot, időben ültetnek, annak megfelelően, hogy hány szálra nevelve szeretnék értékesíteni a virágot, illetve, hogy milyen méretű cserépben tervezték meg a kultúráikat.

Az idei tapasztalatokból kiindulva és a jövő év bizonytalanságaira való tekintettel a szakember azt javasolta a ter­mesztőknek, hogy

csak annyi szaporítóanyagot rendeljenek, aminek lesz gazdája, amennyit a vevők kérnek. Biztonságosabb lesz kevesebbet ültetni, a növényvédelmet pedig biológiai alapokra helyezni.

Azt is ajánlotta, hogy 95%-ban első osztályú virágok nevelésére törekedjenek a termelők.

Többszálas áru nevelésekor iktassák be a hajtásválogatást, a gyengéket, elmaradottakat törjék ki, a bimbózást csak a legmegbízhatóbb munkatársra bízzák, vagy maguk végezzék el a kertészek. A bimbózott áruért szálanként 30-50 forinttal kérjenek többet értékesítéskor. A vágott és cserepes krizantém árainak meghatározásakor iránymutatónak lehet tekinteni a Flora Hungaria virágpiacon tapasztalható árakat, és érdemes azt az országrészenként eltérő vásárlóerőhöz igazítani.

A jövő egyik lehetőségének nevezte a végfelhasználók közvetlen elérését, hiszen a Covid-járvány is megmutatta, hogy tetemes szállítási költség megtakarítható, ha a kertészetekből szolgálják ki a vevőket. Úgy vélte, hogy négyzetméterenként mintegy 150 euró bevételt kell megcélozni, ehhez pedig folyamatosan hasznosítani kell a termesztőfelületet.

A krizantémtermesztők figyelmébe ajánlotta a cserepes cikláment, amelyet „réstermékként” lehet nevelni, ha van hely a kertészetben. Az őszi-téli időszakban alacsony hőfokon termeszthető kultúrát jövő év eleji értékesítésre érdemes időzíteni.

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint az energiaválság és az alapanyagok drágulása miatt a piacok jövője nem felmérhető. A növényházi termesztés jelenleg nem számíthat energiaár-támogatásra, de fűtéskorszerűsítésre irányuló pályázat kiírása várható. Utalt arra is, hogy a kertészetekben termékszerkezet-váltásra lesz szükség. Az elavult növényházak korszerűsítésére nincs saját forrás, a termesztők támogatás nélkül nem tudnak drága beruházásokat megvalósítani, ezért energiaköltség-megtakarítási megoldásokban célszerű gondolkodniuk, ami például technológiai váltással és alacsony hőigényű fajták ter­mesztésével megvalósítható. Mint mondta, a nagy nemzetközi nemesítőházak is azon dolgoznak, hogy a különböző dísznövénykultúrákat alacsonyabb hőmérsékleten lehessen nevelni. Azt is megemlítette az elnök, hogy a MATE Dísznövény Kutatócsoportjában is folynak ilyen irányú, biztató kutatások.

Növényvédelemtől a fóliákig

Az Internet Gazda Áruház Kft. vezetője, Bíró Zoltán elmondta, hogy nemcsak a termesztők, hanem az őket kiszolgáló szereplők is érzik a bizonytalanságot a következő tavaszi szezont illetően. A szakma most ködben tapogatózik, a bizonytalanságban a fokozódó termelési kockázat az egyetlen bizonyosság.

Növekednek az árak, nincs alapanyag, lassan érkeznek a műtrágyák, az energiahordozók nem vagy nehezen elérhetők, változnak az értékesítési csatornák, és kiszámíthatatlan, milyen kereslet lesz a tavaszi dísznövényekre.

Minderre a céltudatosság és a tervezés lehet a megoldás, még ha nehéz is. Legfontosabbnak a növények jó kondícióban tartását nevezte, főként akkor, amikor takarékossági kényszerből kevesebb fűtéssel és megvilágítással kell nevelni télen az állományokat. A jó erőnlét feltétele a megfelelő tápanyagellátás. A burkolt műtrágyák (pl. Osmocote) használatát gazdaságosabbnak nevezte, mert a vízoldható műtrágyák kijuttatásakor elfolyási veszteség keletkezhet. Hasonlóan fontosnak tartja a szakember a talajélet kialakítását, a növénykondíciót fokozó, a stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességet erősítő természetes eredetű biostimulátorok használatát.

A klasszikus növényvédelemmel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az unió szigorú szabályozása növényvédőszer-hatóanyagok kizárásával járt, több jól bevált készítmény kivonása miatt a természetes eredetű hatóanyagok fognak előtérbe kerülni. Így például a növényi eredetű NeemAzal, vagy egyes gombakészítmények, mint a Trifender vagy az Artis. A Bacillus thuringiensis és bizonyos nematódakészítmények is mind nagyobb szerephez jutnak. Alkalmazásuk nagyobb odafigyelést, az előírások pontos betartását igényli.

Megemlített a tripszek és levéltetvek ellen bevethető néhány felszívódó (Mospilan, Vertimec, Teppeki) és kontakt (Karate Zeon, Cyperkill) szert, valamint állománygyérítő olajat (Prev Gold, káliszappan) is. Hangsúlyozta, hogy

a szerek váltott használata szükségszerű, más kombinációban való alkalmazása a gyorsan ki­alakuló rezisztencia megakadályozását szolgálja.

A krizantém-fehérrozsda ellen eddig alkalmazott szerek közül több már nem engedélyezett, át kell gondolni a védekezést, ebben mindenképpen számíthatnak a termelők a szakemberek segítségére. Felhívta a figyelmet a hideg elleni állományvédelemre, valamint energiatakarékosságot szolgáló szigetelő hatású légpárnás fóliák és fátyolfóliák jelentőségére.

A Kert-Plusz Kft. szaktanácsadója, Magyar Zoltán a Klasmann tőzegek összetételének változásáról tájékoztatott. Az új, Green Fibre néven bevezetett technológiával készített közegek 10-15-20% faaprítékot tartalmaznak. Előnyös tulajdonságuk a kiváló levegő- és víztartás, könnyen visszanedvesíthetők kiszáradás esetén, pH-tartományuk pedig a dísznövények igényeihez igazított.

Növényvédelmi szerepük is van, amely cserepes kultúráknál abban áll, hogy a felszínük hamarabb kiszárad, így megelőzhető az algaképződés és a mohásodás. Az összetevővel a bálák súlya csökkent, ami előny a szállításnál. Zsákonkénti kihozatala gazdaságos, így kedvezően befolyásolja a kész növények árát. A szakember azt is megemlítette, hogy

a jövőben várhatóan megnő a közegekben a megújuló összetevők aránya.

Csányi Zoltán, a Kert-Plusz Kft. közép-magyarországi üzletkötője a Politiv fóliákról beszélt. Az izraeli székhelyű Politiv vállalat világszinten vezető helyet foglal el a fóliagyártásban, széles körű termékkínálattal rendelkezik a sátorfóliáktól kezdve a növényházi fóliákon keresztül a rovarhálóig.

A Politiv sátorfóliák fényáteresztő képessége 30-70%. Vannak köztük diffúz hatásúak, amelyek a beérkező napfényt szétszórják, így a nyári kánikulában nem éri közvetlen sugárzás a levélfelületet. Előnyük még, hogy a nyári forróság idején legalább 5-6 °C-kal alacsonyabb alattuk a hőmérséklet, mint hagyományos fóliák használatakor.

A nagyobb energiaigényű kultúrák esetében van jelentősége a hővisszatartó hatású, termikus fóliának, amely az éjszakai lehűlést 5 °C-kal mérsékli. Egyes fóliák páralecsapódást megelőző bevonattal is rendelkeznek.

A cseppmentes fólián a páraképződéskor keletkező vízcseppek egységes réteggé alakulnak, majd lefolynak a fólia belső felszínén, így elkerülhetők egyes növénybetegségek.

Ugyancsak a növényvédelmet könnyítik a rovarhálók, gátolják egyebek közt a tripszek, levéltetvek berepülését, így csökkenthető a permetezések száma.

Tápanyagok szerepe

Gócza Szabolcs, az Everris International B.V. magyarországi képviseletének szaktanácsadója említést tett a jelenlegi és a jövőben várható kihívásokról, az egymásra ható és egymással összefüggő tényezőkről, csakúgy, mint a növényi termékek árképzéséről, a termesztési költségeken való spórolás lehetőségeiről, az alapanyagok elérhetőségéről, a dísznövény készáru-előállítás mennyiségi kérdéseiről, valamint a munkaerőhelyzetről.

A termesztéshez szükséges segéd­anya­gokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy

a műtrágyán kívül a csomagolózsák alapanyag-ellátása is akadozik. Világszinten megdrágult a szállítás és a kapacitás is jelentősen csökkent.

Célszerű ezért előre gondolkozniuk a kertészeknek, és minél hamarabb beszerezni a munkájukhoz szükséges termékeket.

A szakember általános javaslatot adott a cserepes és vágott krizantémok táplálásához külön a vegetatív és a generatív időszakra. Szerinte a multiflóra típusú cserepes krizantémoknak több kalciumra van szükségük. A felvett kalcium a hajtás- és gyökércsúcs osztódó szövetei felé áramlik, és minél több elágazást nevel a növény, annál nagyobb a kalcium iránti igénye a hajtások beéréséhez. Gyakori problémának nevezte Gócza Szabolcs a növények túlöntözését főként kötött talajon vagy nyári hőségben, mert a növény gyökérzete erre nagyon érzékeny. Ugyanakkor

nem baj, ha kicsit meglankad a növény és délutánra megszárad a talajfelszín. A növények fejlődésének megtorpanását táp­anyaghiány vagy túladagolás egyaránt okozhatja, de jobb, ha kevesebb táp­anyagot juttatunk ki, mint ha túl sokat.

Az esti órákban végzett tápoldatos öntözést ugyanakkor nem javasolta a szakember. Amikor ugyanis fény hiányában nem fotoszintetizál a növény, kevesebb vízre van szüksége, nem szerencsés, ha „sós lében” állnak éjszaka a gyökerek.

A Peters vízoldható műtrágyákkal kapcsolatban megemlítette, hogy táp­anyagai még a legnagyobb melegben is be tudnak jutni a növénybe. Bár az Osmocote használatakor sokan tartanak attól, hogy a nagy melegben gyorsan feltáródik. Valóban, 30 °C-os átlaghőmérsékleten 50%-kal több tápanyag tárul föl, tehát ennek ismeretében kell a tápoldatozást megtervezni. Ilyen esetben érdemes az állományokat alacsony hőmérsékleten tartani például párásítással, és tápoldat helyett tiszta vízzel öntözni. Nagy melegben a növények védekeznek a párologtatás ellen, becsukják a gázcserenyílásukat. A párologtatás alacsony szintje bizonyos esetekben akár az öntözés szükségszerűségét is megkérdőjelezi.

Vágott virágnak szánt krizantémkultúra indításakor fontos a helyes talaj-előkészítés. Üres talajban, 0,5 EC mellett a legjobb a gyökeresedés.

A szakember arról is beszélt, hogy attól lehet sós a talaj, hogy a folyamatosan alkalmazott, azonos művelési mélység miatt „eketalpbetegség” lép fel, és a kialakuló vízzáró rétegen felgyűlt műtrágya az altalaj forgatásával a felszínre jut. Éppen ezért monokultúrás termesztéskor érdemes talajvizsgálatot végeztetni és szükség esetén a talajt tiszta vízzel átmosni. Nagy melegben gyakori a kalciumhiány: a tápanyag a növényen belül nehezen mobilizálódik és ha nem jut el a hajtásokhoz, nem védi meg a fiatal hajtáscsúcsokat megégéstől. A bimbóképződés időbeni elcsúszását műtrágyával lehet korrigálni. A Peters Blossom Booster (10-30-20) egy-két alkalommal való kijuttatása segíti a folyamatot. Az állományok nitrogénigénye a bimbók megpattanásáig magas, a virágfej növekedéséhez a tenyészidő betartását szükséges szem előtt tartani.

A talajoltásról tartott előadást Fehérné Boros Irén, a Terragro Kereskedelmi Kft. tanácsadója. Az oltás során az előkészített talajba különféle tulajdonsággal rendelkező baktériumkészítményeket visznek be, amelyek mind a növény, mind a talaj számára hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, és segítik az állományokat, hogy a tenyészidő alatt prémium áruvá fejlődjenek. A Biofil talajoltó anyagok nagy biztonsággal használhatók, emberre, növényre, állatra nem veszélyesek, nem mérgezők, nem fertőzők.

A Biofil Szárbontó baktérium gyorsan elbontja a növényi szár-, levél- és gyökérmaradványokat. A fölvett tápanyagok egy része visszakerül a talajba, amelyet a következő növénykultúra hasznosíthat.

Nitrogén pótlására nincs szükség, mivel a készítmény nagy kapacitású nitrogénkötő baktériumtörzset tartalmaz. Alkalmazásának további előnye, hogy a talajban felszaporodó fertőző gombákat eredményesen visszaszorítja.

A Biofil Talajőrt megelőző jelleggel javasolt használni. Jellemzője, hogy a talajban hatékonyan visszaszorítja a fertőző növénypatogén gombákat (Fusarium, Sclerotinia, Aspergillus, Alternaria, Botrytis, Rhizoctonia).

A Biofil termékcsalád legújabb tagja, a Klíma az idén igen jól vizsgázott. A terméket a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére fejlesztették ki. A hirtelen lezúduló csapadéktól vagy az aszálytól károsodott talajokon a készítmény segítségével felépül a talajszerkezet, a termékben lévő baktériumtörzsek pedig „összeragasztják” az apró talajszemcséket és képesek tömegük ezerszeresének megfelelő mennyiségű víz felvételére, tárolására és igény szerint leadására. Használatával a tápanyagok jobban hasznosulnak, nem mosódnak ki a talajból.

Forrás: Kertészet és Szőlészet