0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

Melyik a legfagytűrőbb citrusféle?

Mediterrán vagy szubtrópusi éghajlaton érzik magukat a legjobban a citrusfélék, a számos faj, hibrid és fajta közt nagy a különbség abban, hogy mennyire viselik el a hideget. A legellenállóbbak a mínusz 8-10 °C-ot is kibírják rövid ideig. A nálunk is télálló vadcitrom (Poncirus trifoliata) azonban szorosan véve nem tartozik ebbe a csoportba, csak közeli rokona a citrusféléknek.

Legjobban a kumkvat, vagy a nemzetség legismertebb képviselője, a törpemandarin (Fortunella vagy Citrus margarita) viseli a hideget, a bevezetőben említett mínusz 8-10 °C rájuk vonatkozik. A Fortunella nemzetség besorolása máig vitatott, egyes botanikusok szerint minden kumkvat a Citrus japonica fajhoz tartozik.

Mindenesetre minden kumkvat kis termetű, örökzöld fa vagy sűrű bokor, citromillatú, fényes zöld levelekkel. Lassan fejlődnek, hazánkban nem érik el az eredeti termőhelyükre jellemző 3-4 méteres magasságot.

Maga a növény és a gyümölcs is a citrusfélék legkisebb képviselője.

A kumkvat gömbölyded vagy hosszúkás, narancssárga, 2-3 cm átmérőjű gyümölcs. Héjában sok az illóolaj, és mivel kellemesen édes és vékony, a gyümölcsöt egyben lehet fogyasztani. Húsa savanykásabb, mint a héja és magokat is tartalmaz. Különböző fajtáit termesztik a meleg éghajlatú vidékeken, ahol télen sincs 5-10 °C-nál hidegebb. Ez nemcsak a termésbiztonságot szolgálja, hanem a gyümölcs is édesebb, ha télen nem fázik a növény.

Kicsit érzékenyebb, de még mindig bőven elviseli a fagypont alatti hőmérsékletet a satsuma, egy Japánban létrehozott mag nélküli mandarin, a Citrus unshiu. A 19. században ismerték meg a nyugati világban. A legújabb genetikai vizsgálatok szerint a mandarin és a pomelo hibridje, és meglepően nagy arányban tartalmazza a pomeló-örökséget, ezért nem tekinthető mandarinnak.

A legédesebb citrusfélék közé tartozik, ráadásul laza, bőrszerű héja miatt könnyen pucolható és magja sincs.

Mindezek miatt rendkívül keresett gyümölcs, megjelenésében teljesen mandarin.

Nagy különbség, hogy a satsuma már zölden is érett lehet, ami a melegebb termőhelyekre jellemző. Tövisei sincsenek, ami további jó pont a természetben 6 méter magasra növő fának.

Mindkét citrusféle teljes napfényben, meleg fekvésben és egyenletes csapadék mellett érzi jól magát, földjük kémhatása lehetőleg semleges legyen. Mészmentes talajt és párás környezetet igényelnek, különben hajlamosak a klorózisra és könnyebben megtámadják őket a takácsatkák és pajzstetvek.

Hazánkban edényben nevelve és hűvös, világos helyen teleltetve lehet nevelni mindkét növényt. Földjük kétharmad részben tőzeget tartalmazzon, tavasztól őszig rendszeresen öntözzük és kéthetente tápoldatozzuk a töveket. 

Magról mindkét faj szaporítható, de körülbelül 8 év alatt fordulnak termőre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu