Back to top

Napelemként használható növények? A jövő megérkezett!

A növények gyakorlatilag élő napelemek, hiszen a Nap energiáját képesek felhasználni a bennük lejátszódó kémiai folyamatok energiaigényéhez. Egy kutatás most megnyithatja az utat ahhoz, hogy a növényekből nyerjünk energiát, mint élő napelemekből…

A növények egy új felhasználási lehetőségének a kapujában állunk. Az köztudott, hogy növények nélkül nem lenne emberi élet, hiszen ezek az élőlények termelik a számunkra nélkülözhetetlen oxigént. Emellett táplálékul szolgálnak. És most úgy tűnik, hogy még a zöld energia kérdésében is segítségünkre lehetnek a közeljövőben… A tiszta energia pedig egyre fontosabb a bolygónk hosszú távú túlélése szempontjából.

A növény, ami az élő napelemek ötletét adta
A növény, ami az élő napelemek ötletét adta
Fotó: wikipedia
A www.sci.news írta meg a napokban, hogy az izraeli Technion tudósai új kutatásukban kimutatták, hogy a pozsgás növények szöveteiben található vizes oldat közvetlenül felhasználható lehet természetes bio- foto-elektrokémiai cellaként.

Az élő sejtekben az elektronok a természetes biokémiai folyamatok részeként mozognak. De ha elektródák vannak jelen, akkor a cellák ténylegesen elektromos energiát termelhetnek, amelyet külsőleg is lehet használni.

Napelemek helyett növények?

Noam Adir a Technion professzora és kollégái a fotoszintézis felé fordultak az áram generálás lehetőségeit kutatva. A növények életfolyamataik során a fény energiáját felhasználva állítanak elő szénhidrátokat (autotróf táplálkozás). Ez azt jelenti, hogy az élő fotoszintetikus sejtek folyamatosan elektronáramot állítanak elő, amely foto-áramként akár külső áramkör táplálására is használható, akárcsak egy napelem.
Egyes növények – például a száraz környezetben található pozsgás növények – vastag kutikulával rendelkeznek – ez egy viasz szerű réteg a bőrszöveten -, hogy leveleikben tartsák a vizet és a tápanyagokat.

A tanulmány szerzői először azt akarták tesztelni, hogy a pozsgások fotoszintézise képes-e energiát teremteni élő napelemként, felhasználva a belső vizet és tápanyagokat egy elektrokémiai cella elektrolit oldataként.

Lehet, hogy amit a jövőnek gondoltunk, az már a múlt?
Lehet, hogy amit a jövőnek gondoltunk, az már a múlt?
Fotó: wikipedia
Egy kis pozsgás most a sztár

Élő napelemet hoztak létre a Corpuscularia lehmannii növény felhasználásával, amely Dél-Afrika egyes részein őshonos pozsgás növényfaj.
Vas anódot és platina katódot helyeztek a növény egyik levelébe, és megállapították, hogy a feszültsége 0,28 V. Ez áramkörbe kapcsolva akár 20 µA/cm2 fotoáram-sűrűséget produkált amikor fénynek volt kitéve, és több mint egy napig tudott áramot termelni.

Bár ezek a számok kisebbek, mint a hagyományos alkáli elemeké, de csak egyetlen levélre utalnak. A hasonló szerves eszközökön végzett korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy több levél soros összekapcsolása növelheti a feszültséget.

A kutatók kifejezetten úgy tervezték meg az élő napelemet, hogy a belső levéloldatban lévő protonok kombinálódjanak, hogy hidrogéngázt képezzenek a katódon, és ezt a hidrogént össze lehessen gyűjteni és más alkalmazásokban felhasználni.
-„Módszerünk lehetővé teheti a jövőbeni fenntartható, többfunkciós zöldenergia-technológiák kifejlesztését” – mondták a kutatók, akik munkájukat részletesen az ACS Applied Materials & Interfaces folyóiratban jelentették meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

Precíziós átállás a gazda szemével

Ha precíziós gazdálkodás, akkor költséghatékonyság. Hezitál? Nem mert még belevágni? Most induló videósorozatunkban bemutatjuk, hogy hogyan is kell csinálni. Végigkísérjük gazdáinkat az idei év termelési folyamatain, részletesen ismertetjük, hogy hogyan zajlik a precíziós gazdálkodásra történő átállás a gyakorlatban.

A kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára

A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.