0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

Metszőollók karbantartása

A metszés során a metszőolló koszolódik, a vágópenge éle tompul. A minőségi ollók pengéi és számos egyéb alkatrésze magas széntartalmú acélból készülnek, ezért nem rozsdamentesek — vízzel vagy fertőtlenítő folyadékkal érintkezve rozsdásodhatnak. Ezért az ollónk pengéjét időnként élezni, egyéb részeit pedig tisztogatni és olajozni kell.

A jó minőségű, új olló pengéjét az első használat előtt nem kell fenni. Hosszabb használat után néhány naponta vagy hetente érdemes kicsit megfenni. Tisztítani gyakrabban célszerű: a pengékre ragadó növényi részek és nedvek nehezítik az olló nyitását, növelik a pengék súrlódását, rosszabb esetben a rugó már nem is képes kinyitni az ollót.

A rendszeres tisztítást nedves ronggyal vagy szivaccsal végezzük, ügyelve arra, hogy a víz ne jusson be a pengék közé, a tengelycsavarhoz. Gyantás szennyeződés esetén orvosi benzint használhatunk. Ha a penge felületén zavaró elszíneződések maradnak, ezeket igen finom vizes csiszolópapírral (autósboltokban és barkácsáruházakban kapható polírpapír) távolíthatjuk el. Minden vizes művelet után töröljük szárazra az olló részeit.

Amikor az ollónk már nem vág tisztán, elérkezett a fenés ideje.

A mellévágó ollók aszimmetrikus pengéjének mindig a külső (domború) oldalát fenjük, míg a rávágó rendszerű (üllős) ollók szimmetrikus pengéjét a konyhakésekhez hasonlóan, mindkét oldalról élezzük. Minden metszőollópenge élszalagban végződik, ez az élszalag általában 2-3 mm széles és a szöge 20-30 fok közötti. A jobb minőségű, keményebbre edzett pengéket hegyesebb szögű élszalaggal látják el, ezek könnyebben is hatolnak bele a fába. A fenés során mindig törekedjünk az élszalag eredeti szögének megtartására! A gyártó tisztában van az általa használt acél minőségével: ha túlzottan levékonyítjuk a pengét, nem fogja tartani az élét, ha pedig a kiváló minőségű pengére bumfordi élet húzunk, a saját munkánkat nehezítjük meg.

A mellévágó ollók pengéinek belső oldalán is van egy alig látható, nagyon keskeny (0,2-0,3 mm) élszalag, ami segít elcsúsztatni a vágópengét a támasztópenge mellett. Ha hiányzik, az olló oldalirányú megfeszítésekor a penge ráfordulhat a támasztópengére és kicsorbulhat. Ezért a penge külső oldalának fenése után mindig állítsuk helyre ezt a belső élszalagot néhány húzással, lapos (5-10 fokos) szögben.

A metszőollókat általában megélezhetjük a szétszedésük nélkül, ehhez olyan méretű (pl. 10 x 2 x 0,5 cm) fenőkövet válasszunk, ami az olló nyitott állapotában hozzáfér a pengék belső, tengelycsavarhoz közeli részéhez is.

Csak nagyobb sérülés esetén kell szétszednünk az ollót — ilyenkor inkább a pengét mozgassuk a (nagyobb) fenőkövön.

A fenés technikája nem különösebben bonyolult: a benedvesített követ az élszalagra fektetvekellő nyomással mozgatjuk, az iránynak nincs különösebb jelentősége. Arra viszont ügyeljünk, hogy a pengék a kezünkben lefelé mutassanak, nehogy víz jusson közéjük. Nagyobb sérülést ne próbáljuk házilag javítani, ilyenkor (pl. drótvágás) forduljunk a márkát képviselő céghez.

Fenés után a pengéket töröljük szárazra, a vizes fenőkövet hagyjuk kiszáradni.

A fenést érdemes elsajátítani, mert a késesek-köszörűsök a legritkább esetben értenek a metszőollók fenéséhez, gyakran elköszörülik vagy megégetik a pengéiket.

Az ollókat időnként érdemes szétszedni. A jobb metszőollókban gyakran zsírzóhornyok (zsírral gyárilag feltöltött bemarások) vannak a pengék belső felületén, ezekből idővel elfogy a zsír, helyette a tengelycsavar körül összegyűlnek a szennyeződések.

Ilyenkor az olló belső részeit érdemes ronggyal-benzinnel kitakarítani, a zsírzóhornyot feltölteni, vagy nem túl híg szintetikus olajat (varrógépolaj, motorolaj, fűnyírógépolaj) juttatni a tengelycsavarhoz és a pengék belső, érintkező részei közé. Megfelelő kenés híján megnövekszik a súrlódás, fokozódik a kopás, szélsőséges esetben minden vágáskor fájdalmasan nyikorog az olló. Az olajozáshoz háztartási olaj nem használható, mert azok idővel összeállnak/összeragadnak és akadályozzák az olló működését. Tisztítani és olajozni kell időnként a lemezből készült rugót is.

A jó fenőkő

A fenéshez fenőkövet használunk. Ebből alapvetően kétféle létezik, vizes és olajos kő. Az égetett kerámia kötőanyagú vizes köveket használhatjuk olajjal (petróleum vagy gázolaj) is, míg a műgyanta kötőanyagú olajos kövek vízzel nem működnek. Ha választhatunk, a kerámia kötőanyagú kövek általában jobbak, mivel vízzel könnyebb dolgozni. Európában általában az itteni FEPA-szabvány szerint jelölik fenőkövek finomságát: minél nagyobb a szám, annál finomabb a fenőkő. Kaszához
F 80-100, ágvágó ollóhoz F 100-150, kézi metszőollóhoz F 150-300, oltókéshez pedig F 300-1000 közötti köveket célszerű használni.

Az ollókhoz egyes cégek adnak kis célszerszámot, de jobban járunk, ha a szereléshez professzionális minőségű csavarhúzókat és kulcsokat használunk. Ahol lehetőség van a csavarok szögletes fejének zárt fejű kulccsal (csillagkulcs) történő megfogására, mindig kulcsot használjunk inkább a csavarhúzó helyett.

A metszéshez elégséges élességről meggyőződhetünk papírpróbával: ha a metszőolló tisztán elvágja a fénymásolópapírt, akkor jó munkát végeztünk. Ennél nagyobb élesség a metszéshez nem is szükséges.

A tiszta vágáshoz a penge élességén kívül a tengelycsavart rögzítő anyát is precízen kell beállítani. Ha túl szoros a beállítás, a rugó már pici szennyeződés esetén sem nyitja az ollót; ha pedig túl laza, akkor az olló nem vág tisztán, inkább roncsolja, becsípi a hajtásokat-vesszőket. Addig húzzuk meg az anyát, amíg a rugó még éppen szorulás nélkül kinyitja a nyeleket.

 

Forrás: Kerti Kalendárium