Back to top

A nők jól teljesítenek a mezőgazdaságban, de még kevesen vannak

A nők sok szempontból új minőséget hoznak az üzleti életbe, mégis még mindig erős az a sztereotípia, hogy a gazdaságot férfinak kell vezetnie.

Bár a Boston Consulting Group kutatási eredményei azt mutatják, hogy a nők által alapított vállalatoknak magasabb a befektetés megtérülése, mint a férfiak által alapítottaké, a női tulajdonú vállalatok még mindig egyértelmű kisebbségben vannak világszerte. A nők sok országban új minőséget hoznak az üzleti életbe, mégis még mindig erős az a sztereotípia, hogy a gazdaságot férfinak kell vezetnie.

Gyakran alábecsülik a nők részvételét a mezőgazdaságban.

Világszerte kedvezőtlen a helyzet, mivel sok nő nem jut földtulajdonhoz és nem jut hitelhez sem, amivel képes lenne finanszírozni a mezőgazdasági tevékenységeket, így nincs lehetőségük az agrárvállalkozás fejlesztésére, annak ellenére, hogy az ágazatban dolgozó nők 79%-a teljes mértékben a mezőgazdaságból származó jövedelemtől függ. Ebből a szempontból a mezőgazdasági ágazat - annak ellenére, hogy a nők széles körűen részt vesznek a különböző területeken - még mindig a férfiak privilégiumai közé tartozik.

Az EIT Food (Páneurópai szervezet, amely az EU támogatásával vezeti a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszerinnovációs közösségét. Olyan kapcsolatokat hoznak létre az élelmezési rendszeren keresztül, amelyek új ötleteket és találmányokat ösztönöznek a változás előmozdítása érdekében) erre a kihívásra az EWA ( Empowering Women in Agrifood) programmal válaszol,

amelynek célja, hogy átfogó támogatást nyújtson a karrierjük korai szakaszában lévő nőknek, hogy kiaknázhassák lehetőségeiket azáltal, hogy megfelelő tudást és széles kapcsolati hálót biztosít számukra egy fenntartható agrár-élelmiszeripari vállalkozás sikeres létrehozásához és fejlesztéséhez.

Az elmúlt három év során a program több mint 250 női vállalkozót támogatott start-up cégek létrhozásában. A program résztvevői hat hónapon keresztül rendezvényeken és célzott műhelymunkákon vesznek részt, miközben egy vagy több szakmai mentor egyéni irányítása mellett fejlesztik üzleti ötleteiket.

Az EWA-program folyamatosan növekszik, és a következő, immár harmadik éve megrendezésre kerülő eseményre 2022-ben került sor. A programot sikeresen végrehajtó közép- és kelet-európai országok közé tartozik Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lettország és Litvánia.

Minden országból tíz nő kapott lehetőséget arra, hogy egy üzleti utazásra induljon, majd elkötelezettségük és kemény munkájuk révén eljutottak a program döntőjébe, ahol széles közönség előtt mutatták be üzleti ötleteiket.

Magyarországon először volt lehetőség részt venni a programba, hová izgalmas ötletekkel jelentkeztek olyan nők, akik az agrár-élelmiszeriparban szeretnék elindítani vállalkozásukat. Az innovatív ötletek között szerepelt például a sáfránytermesztés, a nagyvárosi gombatermesztés, a beltéri komposztálás, és különleges üdítőitalok gyártása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

KávéBár Bazár 2023 - A Millenárison tartják meg a kávé- és bárvilág seregszemléjét

Mintegy ötven kiállító termékeiből kóstolhatnak a látogatók szombaton és vasárnap a Millenáris B csarnokában a 13. KávéBár Bazáron; magyar kávé- és bárvilág seregszemléjén szakmai versenyek és mesterkurzusok is várják a közönséget.

A kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára

A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.